Hirdetés

2021.10.21. 09:00

Október – a változás hónapja

Fotó: holnapiidojaras.hu

A lombok vöröses narancssárga tengere, a helyi kávézóban a pumpkin spice latte, illetve a tökös pite mindent körbelengő illata és az esős időjárás – ez mind-mind olyan kép és illat, amit az őszi hónapokhoz társítunk. Rég elmúltak a nyár forró, napsütéses napjai. Kezdjük tapasztalni az alacsonyabb hőmérsékletet, a széllökéseket és az esős napokat.

A szeszélyes október

Mint már a saját bőrünkön is tapasztalhattuk, az időjárás ebben a hónapban sokkal változékonyabb, mint szeptemberben volt. Gyakoribbak a frontátvonulások.

Az egyik pillanatban még megérintett minket az indián nyár utolsó fuvallata, a másikban pedig már beborul az ég, csontig hatoló hűvös szél fúj, és esik az eső.

Szeptember 22-től pedig a nappalok hossza is jelentősen lerövidült, mivel aznap csillagászati értelemben is megkezdődött az ősz.

Kitekintés a népi megfigyelésekre

A régi korok embere nem támaszkodhatott modern műszerekre az időjárás előrejelzésével kapcsolatban, csak a tapasztalatai és a megfigyelései álltak rendelkezésére, amik sok esetben még a mai napig is helytállóak. Nem véletlen tehát, hogy számos népi bölcsesség és hiedelem maradt fenn ezzel kapcsolatban.

Ugyan a szeptember már elmúlt, de fontos megemlíteni, hogy a felmenőink szerint a hónap időjárása vízválasztó lehet minden szempontból. Mivel már nem csak a télre, hanem a tavaszra is jövendöl.

Ha szeptember 1-jén, Egyed napján esik az eső, akkor enyhe télre és egész hónapban tartó esőre számíthatunk. Ha még az esőt égzengés is kíséri, akkor a jövő évi termés jó lesz.

Ha szeptember 5-én, Lőrinc napján szép idő van, akkor kellemes lesz az ősz.

Amilyen az időjárás szeptember 8-án (Fecskehajtó Kisasszony), annak az ellenkezője várható az ősz folyamán.

Egy bácskai mondás szerint „Szent Mihálykor keleti szél igen komoly telet ígér”. Ha viszont szeptember 29-én dörög az ég, akkor igencsak szép őszre van kilátás.

Történelmi visszatekintő

Az elmúlt évtizedekben csapadék tekintetében volt már részünk szárazabb (1974-ben 1-2 mm) és nedvesebb hónapban is (1995-ben 150 mm-nyi). Ez alól az extremitás alól a hőmérséklet sem kivétel. 1985. október 4-én a hőmérők higanyszála az ország egyes területein 29 fokig is felkúszott, míg 1971. október 29-én hajnalban a hőmérséklet -9 fokig süllyedt.

Nemzetközi előrejelzések

A Japan Meteorological Agency és számos európai, illetve amerikai intézet szerint a hónap a szokásosnál melegebb időt tartogat számunkra. Az eső tekintetében viszont már más a helyzet, ugyanis szeptemberhez képest csapadékosabb folytatást jósolnak az ősz további részére.

De ne szaladjunk ennyire messzire!

Mire számíthatunk az elkövetkezendő napokban?

Sokszor hiába bámulunk ki az ablakon, nem nagyon tudjuk eldönteni, hogy mégis mi lehet az alkalmas öltözék az adott napra. Szükség van sapkára és sálra is, vagy elég egy vékonyabb dzseki? Várható-e csapadék, és ha igen, akkor vigyünk-e magunkkal esernyőt?

Nos a válasz mindegyik kérdésre igen, mivel Debrecen időjárása záporokkal lesz tarkítva. A maximum hőmérséklet pedig 8 fok körül várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában