Hirdetés

2021.10.07. 18:26

Öko-piaccal és tematikus túrákkal várja az utasokat hétvégén a Zsuzsi vonat

Október elején gyönyörű arcát mutatja a természet, így érdemes kihasználni a napsütéses őszi napokat és kimozdulni a négy fal közül.

Forrás: Zsuzsi Erdei Vasút

A Zsuzsi Erdei Vasút a hétvégén is tartalmas kikapcsolódási lehetőségeket kínál a családok számára, hogy a szabadban együtt töltött idő tartalmas legyen: szombaton Öko-piaccal és galagonya-túrával, vasárnap pedig önállóan teljesíthető erdei kalandtúrával várják az érdeklődőket.

A 139 éves Zsuzsi-vonat októbertől ugyan már csak hétvégi és ünnepnapokon közlekedik, de továbbra is gondoskodik arról, hogy utasai feledhetetlen élményekkel térjenek haza az útról. Az őszi színekbe öltözött Erdőspuszták tájain már a kisvonatozás is nagy élmény, amit a hármashegyi pihenőerdő tanösvényei, természeti értékei és a Zsuzsi-vonat családi programjai tesznek még

teljesebbé.

Október 9-én, szombaton a Zsuzsi kisvasút utasait, egy Öko-piac várja a hármashegyaljai végállomásnál található Természet Háza mellett, ahol a Hajdúság Éléskamrája termelői kínálják majd portékáikat, köztük kézműves sajtokat, mézet, chiliből készült termékeket, lekvárokat és egyéb finomságokat. A piacozás mellett napközben lehetőség lesz közelebbről megismerni a nemzeti védelem és oltalom alatt álló őshonos állatainkat is, köztük galambokat és óriásnyulakat, melyekről Paksi János oszt majd meg érdekes információkat interaktív előadása során. Ezúttal sem maradnak el a természetközeli élmények, az őszi erdő egyik leghasznosabb növénye, a galagonya nyomába eredhetnek a családok Varga Edit környezeti nevelő segítségével, aki a galagonya jótékony hatásairól is mesél majd a túrázóknak.

A Zsuzsi vonat szombaton 9:15 órakor indul a Ruyter utcai kiinduló állomásról. A program, 10:15-kor kezdődik és 12:00 óráig tart Hármashegyalján a Természet Háza melletti pihenőhelyen.

Fotó: Zsuzsi Erdei Vasút

Október 10-én, vasárnap, a Zsuzsi vonattal érkező családok felfedezhetik a hármashegyi erdő csodáit, melyben Kajla, a kíváncsi magyar vizslakölyök lesz a gyermekek segítségére. A Magyar Turisztikai Ügynökség, 2019 júniusában indította nagyszabású országos Kajla-kampányát, melynek célja, hogy a gyermekek játszva ismerjék meg Magyarország nevezetességeit – méghozzá úgy, hogy a legkevésbé se érezzék azt kötelező tanulásnak, hanem a mindennapos mesék és játékok világába ágyazva bővítsék tudásukat. A kampányhoz az ország legrégebbi keskeny nyomközű kisvasútja, a Zsuzsi Erdei Vasút is csatlakozott, mint pecsételőpont, idén nyáron pedig az egyik vasúti személykocsi kapott új, Kajlás külsőt, mindamellett Hármashegyalján megnyitottak egy Kajla-tanösvényt is, a kicsik és a nagyok örömére. Vasárnap ezt a csodát fedezhetik fel a családok egy önállóan teljesíthető túra keretében, amit érdekes feladványok tesznek majd élményszerűbbé.

A tanösvényt végigjárva a családok megismerhetik a hármashegyi erdő természeti csodáit, miközben csodálatos erdei környezetben és jó levegőn tölthetik el együtt az időt.

Október 9- és 10-i hétvégén a Zsuzsi kisvasút, mindkét nap 9:15-kor és 13:30-kor indul a Ruyter utcai kiinduló állomásról, míg Hármashegyaljáról 12:00 órakor és 15:30-kor közlekedik a menetrend szerinti járat vissza Debrecenbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában