hirdetés

2021.09.06. 04:00

A plazmadonorok a Vascular Plazma központot választják

A Debrecen frekventált helyén működő központ 4 éve fogadja a donorokat.

Vérplazmaadás a legnagyobb körültekintés mellett

Fotó: SZECSI ISTVAN

Vérplazmát nem lehet mesterséges úton előállítani, pedig csak Magyarországon több mint 4000 embernek van szüksége nap mint nap életmentő vérplazmaalapú gyógyszerekre! Debrecenben, a Fórum mellett található Vascular Plazma plazmadonációs központ immár negyedik éve járul hozzá a rászoruló betegek vérplazmából készülő gyógyszerekkel való ellátásához.

Miért is olyan fontos a vérplazmaadás?

A vérplazmából életmentő, mással nem helyettesíthető gyógyszereket készítenek hemofíliás, azaz vérzékeny betegek, veleszületett immunhiánnyal élők, csontvelő- és szervátültetettek, súlyos égési sérültek, máj- és vesebetegek, valamint hepatitisz B-ben szenvedők számára. Emellett plazma szükséges például a műtéteknél használt fibrinragasztó és a tetanusz elleni vakcina előállításához is. Magyarországon a vérzékeny betegek éves plazmaadagjához több mint félmillió, az immunvédekezési zavarral küszködő betegek éves gyógyszerellátottságához pedig 40 ezer donáció szükséges.

Vérplazmaadás a legnagyobb körültekintés mellett

A plazmaadás folyamata – biztonságos, egyszerű és gyors

A plazmaadás egyszerű és biztonságos, a véradáshoz hasonló eljárás, mely során a vér egyik alkotóelemét, a vérplazmát veszik le. A vérplazma szalmasárga folyadék – körülbelül a vér 55%-a -, főként vizet, valamint ásványi anyagokat és fehérjét tartalmaz. Plazmaadáskor csak a vérplazmát távolítják el, a vörös- és a fehérvérsejteket, a vérlemezkéket egy zárt rendszeren keresztül visszaáramoltatják a donor szervezetébe. Ez a folyamat plazmaferezis néven is ismert. Mivel az egészséges szervezet a plazmából kivont fehérjéket gyorsan képes reprodukálni, ezért plazmát adni 365 nap alatt 45 alkalommal lehet, de legalább 72 órának kell eltelnie két plazmaadás között.

A plazmaferezis gép beállítása, a személyes fizikai paraméterek megadása

Fő a biztonság

A 2017 szeptemberében megnyílt, a legmodernebb gépekkel felszerelt debreceni központot könnyű megtalálni a Fórum bejárata mellett. Molnár Attila, a központ vezetője elmondta: „Az eltelt négy év során a központ munkatársai igazi csapattá kovácsolódtak, és kialakult egy biztos donorbázis, akikkel kiváló a viszonyunk, ami az itt dolgozók munkáját dicséri. Vezetőként arra törekszem, hogy a kollégák a plazmaadási folyamat minden fázisát maximális profizmussal végezzék. Fontos, hogy a hozzánk érkező donor érezze kollégáink pozitív attitűdjét és felkészültségét a recepciótól kezdve a vérvételen és orvosi vizsgálaton át a plazmaadásig.”

A vállalat 2020-ban, közel 2000 plazmaadó körében végzett átfogó felmérése szerint a donorok a hazai piacon a Vascular Plazma központot találták a legbarátságosabb plazmaközpontnak a kiszolgálás színvonala, a személyzet hozzáállása és szakértelme, és a rövid várakozási idő alapján.

Legfontosabb a donorok biztonsága, ezért a plazmaadás előtt a donorjelöltek átfogó orvosi vizsgálaton esnek át – ami vérvételből és fizikális vizsgálatból áll, amit egy részletes egészségügyi felmérő kérdőív egészít ki – a plazmaadás csak megfelelő eredmények elérése esetén megengedett.

Mintavétel a levett vérplazma ellenőrzése céljából

Kiből lehet donor?

Molnár Attila elmondta „Egészséges, 18 és 60 év közötti, a testtömeget illetően 50 és 150 kg közötti felnőttek adhatnak plazmát. Igyekszünk minden lehetőséget megragadni, és minél szélesebb körben ismertetni, hogy mit is jelent a plazmaadás, milyen előnyökkel jár a donor számára, és milyen segítséget jelent a beteg embertársaink számára. Az a tapasztalatunk, hogy még mindig kevesen rendelkeznek ismeretekkel, információval a plazmaadás folyamatára, illetve annak fontosságára vonatkozóan. Ugyanakkor szerencsére nagyon sok visszatérő donorunk van, hiszen aki pozitív érzésekkel távozott, az nem áll meg egy plazmaadásánál.”

A rendszeres donorok folyamatos orvosi szűrés alatt állnak

A vérplazma levételét követően a gyűjtőzacskó lezárása

Lakatos Éva Mária a debreceni központ egyik leghűségesebb donorja, a nyitás óta hetente jár plazmaadásra. „Amikor donornak jelentkeztem, a vizsgálatok során kiderült, hogy a vérem és a vénám alkalmas plazmaadásra, ami annak is köszönhető, hogy egészségesen táplálkozom és rendszeresen sportolok. Ügyelek arra, hogy a plazmaadás előtti napon elfogyjon az a 3 liter folyadék. Ez azt is jelenti, hogy a szervezet hidratáltságának köszönhetően az én esetemben a többnyire 40-45 percig tartó folyamat helyett mindössze 30 perc alatt gyűlik össze a megfelelő vérplazmamennyiség. A plazmaadás napján természetesen nem sportolok, ez nem is ajánlott a donoroknak.” Éva elmondta, hogy mennyire hasznosnak bizonyult számára a rendszeres szűrés, mert az egyik vizsgálat alkalmával vashiányt, vérszegénységet mutatott ki a laboreredménye, ami egy méregtelenítő diéta következménye volt. Néhány hetes kezelést követően azonban rendeződött a helyzet.

Lakatos Éva Mária hozzátette: „Egy plazmaadó évente 45 alkalommal adhat plazmát, így a testsúly függvényében összesen hozzávetőlegesen 34 literrel segíthet a rászorulóknak. Azt üzenem a leendő donoroknak, hogy ha egészségesnek érzik magukat, ne habozzanak, menjenek el plazmaadásra, segítsenek ezzel embertársaiknak!”

A debreceni központ szeptember 6-án ünnepli a negyedik születésnapját, amikor ünnepi díszbe öltözik, ajándék süteménnyel várják a donorokat, valamint a helyszínen lesz nyereménysorsolás is. A szeptembertől induló kampányoknak köszönhetően még inkább érdemes a Vascular Plazma debreceni centrumában plazmát adni. Ha kedvet kapott a plazmaadáshoz, kérjük, egyeztessen időpontot a https://vascular-plazma-debrecen.hu/ oldalon!

A vállalatról

A Vascular Plazma és a Sanaplasma jelenleg 10 plazmaközpontot működtet Magyarországon. 2016-os megalapításuk óta fontos hazai szereplőkké váltak az életmentő vérplazma-terápiákban alkalmazott, kiváló minőségű plazma gyűjtésében. A Vascular Plazma és a Sanaplasma a BioLife márkához tartozik, amely iparági vezető szerepet tölt be kiváló minőségű plazma gyűjtésében, amelyet életmentő vérplazma-terápiákban használnak fel. Web: www.teddmegmost.hu.

A BioLife több mint 170 korszerű plazmagyűjtő központtal rendelkezik az Egyesült Államokban és Európában, amelyek magas színvonalú szolgáltatást és a legmagasabb szintű biztonságot nyújtják a donorok, valamint az életmentő plazmaterápiában részesülő betegek számára. A BioLife a Japánban bejegyzett székhelyű Takeda vállalat része, amely egy globális, értékalapú, K+F fókuszú gyógyszeripari szereplő, amely más, speciális gyógyszerek mellett plazmaeredetű terápiákat gyárt és szállít. A Takeda több mint 75 év tapasztalattal rendelkezik az emberi vérplazmaalapú terápiák területén. A vállalatcsoport jelenleg 22 plazmaalapú készítményt jegyez, melyeket elsősorban a vérzékenység, továbbá az immunhiányos állapotok kezelése során alkalmaznak. Web: www.biolifeplasma.com, www.takeda.com.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában