Hirdetés

2021.07.14. 09:00

Lefolyó dugulása a konyhában

A lefolyó eldugulása a háztartás bármely részében kellemetlen tud lenni, de jellemzően leginkább a konyhában szokott előfordulni.

Forrás: S.O.S. Vízszerelés

Ez érthető is, hiszen itt a mosogatáskor óhatatlanul kerülnek a csövekbe ételmaradványok, zsiradékok is, amik feltorlódva komoly problémákat tudnak okozni. Ennek az elhárítása gyakran éjszakába nyúló folyamat is lehet, hacsak nem fordul egy vízvezetékszerelő szakemberhez.

Szeretné tudni, hogyan tudja megelőzni a konyhai dugulást? Olvasson tovább és megtudhatja, milyen praktikákat érdemes alkalmazni a megelőzés érdekében, valamint hogyan orvosolhatja, ha már bekövetkezett a baj.

Hogyan előzze meg a lefolyó eldugulását?

A konyhában a vezetékek eldugulását többnyire a lefolyóba kerülő zsiradékok és ételmaradványok lerakódásai okozzák. Első lépésként érdemes tehát egy szűrőt tennünk a lefolyó elé, hogy az apróbb szennyeződéseket felfogja, majd a mosogatás után könnyűszerrel eltávolíthassa azokat. Ezzel a darabok lefolyóba kerülését megakadályozhatja, de a zsiradékok ellen nem véd. Ebből kifolyólag érdemes bizonyos időközönként meleg vizet ereszteni a lefolyóba, ami feloldja a zsíros lerakódásokat és továbbjuttatja őket a rendszerben.

A lefolyótisztító szerekkel ajánlott óvatosan bánni, hiszen ezek között is előfordulhatnak olyanok, amik hajlamosak megkötni a vezetékek falán, tovább növelve ezzel az esetleges dugulás esélyeit. Környezetbarát és hatékonyabb megoldás a megelőzésre, ha 2-4 hetente trisót szórunk a lefolyóba, majd meleg vizet engedünk rá. Ennek természetes zsíroldó hatása van, így ha időnként leszedjük vele a csövek lerakódásait, hosszú távon sokat teszünk a dugulás megelőzéséért.

Hasonlóan nagy segítség lehet a szódabikarbónás öblítés a lefolyónak, hiszen az oldja a vízkövet, ami szintén meg tud ülepedni a csövek falain.

Az Ön lefolyóiban is dugulás keletkezett és úgy érzi, nem boldogul a helyzettel? Sos duguláselhárításra van szüksége, keresse az S.O.S. Vízszerelés szakértőjét, hogy mihamarabb megoldást találjanak a problémára!

Ha már bekövetkezett a dugulás

A lefolyó eldugulása a rendszer több pontján is bekövetkezhet. Érdemes tehát végignézni és megkeresni a probléma forrását, majd megszüntetni azt. Lássuk, hol érdemes keresni a dugulást!

Szifon: Ez egy többnyire műanyagból készült lecsavarható toldalék a vízvezetéken, ami több funkciót is ellát. Egyrészt meggátolja, hogy a csatornaszag visszajöjjön a lefolyón át, másrészt pedig itt gyűlnek össze a lefolyóba kerülő nagyobb darabok is. Mielőtt letekeri, ajánlott egy gyűjtőedényt aláhelyezni, majd megtisztítani a szennyeződésektől és átmosni.

Tisztítószerek és pumpa

Amennyiben meggyőződtünk arról, hogy nem a szifon a felelős, érdemes csatornatisztító szereket alkalmazni. Egy természetes megoldás lehet a meleg víz és ecet, szódabikarbóna kombináció is. Amennyiben ez sem bizonyul hatékonynak, a pumpát is érdemes megpróbálni.

Amikor semmi sem használ

Előfordulhatnak esetek, mikor a fenti próbálkozások mind kudarcot vallanak. Ilyenkor ajánlott vízvezetékszerelő szakemberhez fordulni, aki a megfelelő szerszámokkal tudja megtalálni a probléma forrását, majd megszüntetni azt.

PR-cikk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában