Hirdetés

2021.07.19. 10:16

A munkavédelmi bakancs ugyanazt érdemli, mint többi lábbelink

Sok munkakör megköveteli a munkavédelmi ruházat részeként a munkavédelmi bakancs viselését.

Sokan azonban idejekorán elhasználják védőbakancsukat, mert nem ápolják azt. A védőbakancs véd minket a sérülésektől, de nem nyújt védelmet minden ellen.

Meddig tart egy minőségi munkavédelmi bakancs?

A cipő sorsa már a vásárlásnál eldőlhet. Csak olyat válasszunk, amiben komfortosan érezzük magunkat – ez igaz minden fajta lábbelire. Ne hagyatkozzunk a reményre, hogy majd betörjük, vagy majd kinyúlik. Munkavédelmi bakancs esetében pedig különösen ügyeljünk arra, hogy munkakörünkhöz megfelelőt válasszunk. Jobb esetben ezt már tudjuk, mikor vásárolni megyünk, de ne féljünk tanácsot kérni olyan szakértőktől, mint az Épkézláb Munkaruha munkatársai. Egy minőségi munkavédelmi bakancs használata nagyjából egy évig javasolt. Ezután egészségügyi és biztonsági szempontból tanácsos lecserélni. Aki megteheti, tartson két párat, ezzel biztosítva a tisztított pár teljes száradását.

Fotó: epkezlab.com

Mindennapos ápolás a tartós funkcióért

Ahhoz, hogy egy minőségi munkavédelmi lábbeli megőrizze funkcióját, folyamatosan ápolnunk kell. Ehhez elsősorban tájékozódhatunk a frissen vásárolt bakancs karbantartási és tisztítási előírásaiból. Van azonban néhány alapvető igazság, amiket betartva maximalizálhatjuk a bakancsi élettartamát. Fontos, hogy használat előtt, a nubuk kivételével, minden bőrbakancsot kezeljünk bőrvédő, ápoló, puhító készítményekkel.

A nem bőrből készült bakancs előzetes védelmére is gondolni kell, elérhetők az erre szánt speciális ápolószerek is. Minden használat után tisztítsuk meg és távolítsuk el a durva szennyeződéseket. Erre nehéz lehet rávenni magunkat egy nehéz nap után, de mindenképpen meghálálja magát.

Rendkívül fontos, hogy semmilyen munkavédelmi bakancsot ne tegyünk ki hirtelen száradásnak! Azaz ne szárítsuk azokat radiátoron vagy kályha előtt, inkább biztosítsuk a szabad szellőzését, és hagyjuk magától száradni. Száradást követően megelőző jelleggel jó, ha használunk gombaölő és szagmentesítő dezodort is a cipőn.

Praktikák a valódi, fedett bőrhöz

A bőr egy jól szellőző, kopás- és akár vízálló, igazán erős anyag, de ezek ellenére is fontos a zsiradékpótlás. Ne hagyjuk, hogy teljesen kiszáradjon, legalább havi egyszer kezeljük cipőkrémmel. A velúr nem elterjedt alapanyaga a munkavédelmi bakancsoknak, azonban ha mégis ilyennel találkozunk, azt viszont semmiképp se kezeljük krémekkel! Bár a bőr alapvetően kellően és tartósan ellenáll a víznek, ha egész nap ennek a hatásnak tesszük ki, gondoskodjunk a szabad és teljes száradásáról. Ezt semmiképp se hirtelen száradással próbáljuk elérni, mert az repedéshez, deformációhoz fog vezetni.

A szintetikus anyagot is ápolni kell

Egyre több helyen fogunk találkozni szintetikus anyagú munkavédelmi lábbelikkel, ugyanis ezek lassan átveszik az uralmat a bőr felett. Ezek ápolása egyszerűbb, mint bőr társaiké. Akkor se mossuk azokat mosógépben, ha textil vagy szintetikus anyagúak, víz, esetleg olaj vagy vegyszerállóak. Erős szennyezettség esetén körömkefével takarítsuk le folyó víz alatt. Ilyen cipő esetében fokozottan ügyeljünk az impregnálásra is.

PR-cikk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában