PR cikk

2008.03.17. 15:38

Porotherm Profi – tégla síkra csiszolva – SIMÁN!

<p>A Magyarország vezető téglagyártója, a Wienerberger fejlesztései során arra törekszik, hogy energiatudatos, környezetbarát és természetes alapanyagú termékei a beépítés során a kivitelezéskor és azt követően a kész épületben is hasonló értékeket biztosítsanak, párosítva mindezt olyan gazdasági előnnyel, amely egyaránt megelégedésére szolgálhat építtetőnek, beruházónak, tervezőnek, kivitelezőnek.<dia width="850" height="630" alt="Wienerberger 2008.03.20"><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Wienerberger_2008_03_20/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Wienerberger 2008.03.20" /></a></dia></p>

A Porotherm Profi márkanévvel forgalomba kerülő termékcsalád, a tégla égetését követő csiszolásnak köszönhetően milliméterpontos. Hasonlóképpen az ebből épülő falazat is, így kivitelezése speciális szaktudást igényel, amelynek eredményeként pontos és kitűnő minőségű, jó hőszigetelő, esztétikus falazat építhető, mindössze 1 mm-es habarcsfúgával és ráadásul a falazás munkaideje is kétharmadára csökken.

Milliméter pontos gyártás
A Porotherm N+F és HS falazatokban a 238 mm magas téglákat kb. 12 mm vastag falazó habarcsba rakják, így alakul ki a 250 mm-es sormagasság. Az új technológia ezt 249 mm-es téglával és csak 1 mm-es habarccsal éri el. Geometriailag lényegében ennyi a különbség a hagyományos és a csiszolt, Profi technológia között.
A Profi tégla alsó és felső felfekvő felületein csiszolt, magassága ± 0,3 mm-es pontosságú, függőleges fúgájuk habarcsmentes, horonyeresztékes (nút-féderes), vízszintes fúgájukat 1 mm-es vékony falazó habarccsal kell kialakítani.

Gyártáskor az égetés után kb. 255 mm magas téglát két csiszolókorong között pontosan 249 mm-es re csiszolják. A csiszolás közben fellépő erőhatások miatt az esetlegesen repedt, vagy deformálódott téglák összetörnek, így a gyártósorról csak tökéletes méretű és minőségű termék kerülhet le.

Új téglatechnológia, komplex szolgáltatás

A Porotherm Profi alkalmazásakor hagyományos kőműves munkát szinte burkoló munka pontossággal kell elvégezni. Ez speciális szerszámokkal felszerelt, felkészült, képzett, profi kivitelezőt követel, ezért a Porotherm Profi termékből csak a Wienerberger által kiképzett, és szerszámokkal ellátott kőműves építhet. A kiszolgálás különlegessége, hogy a speciális habarcs a téglához automatikusan jár, a habarcs árát a tégla tartalmazza, és kiszállítása egy fuvarral egyenesen az építkezés helyszínére történik.
Az építés során a Wienerberger munkatársai a falazás folyamatát ellenőrzik, illetve műszaki szaktanácsadással állnak a kivitelezők rendelkezésére.

Minőségi kivitelezés – gyorsabb, szebb és jobb falazat

A kivitelezés legfontosabb szakasza az első sor lerakása. Mivel a fogadószerkezet (lábazat, födém) szinte soha nem milliméter pontosságú, így a tökéletesen sík indítósorhoz lézeres, vagy optikai szintező segítségével kell meghatározni a fogadószint legmagasabb pontját. Innen indulva speciális habarcsszintező segítségével kell a sík és minden irányban vízszintes első (hagyományos) habarcsréteget teríteni, a kitűzésnek megfelelően pontosan a falazat alá. Ebbe ágyazódik bele az első sor csiszolt Profi tégla. Ilyenkor minden téglát egyesével kell beállítani, vízszintességét, fogasságát, és oldalsíkját ellenőrizni. Ezt követően már vékony falazó habarcsot kell alkalmazni, amelynek nagy előnye, hogy falvastagságtól függően kb. 80-90 %-kal kevesebb kell belőle, mint a normál falazó habarcsból, hisz csak 1 mm vastag rétegre van szükség.

A terítéshez speciális habarcsterítő henger szükséges, amelyet a habarcsszintezővel egyetemben a Wienerberger biztosít kiképzett kivitelezői számára. A kis habarcsmennyiség miatt nem kell nagy habarcskeverőgép, elegendő egy vödör és egy keverőszáras kézi keverőgép. Természetesen kevesebb a szállítás, anyagmozgatás is és nagyobb építkezések esetében a habarcssiló is elhagyható. A habarcsterítés a célszerszámok révén gyorsabb és egyszerűbb, nincs annyi hulladék, tisztább, rendezettebb az építési helyszín.
A kevesebb bevitt nedvesség miatt a falazat gyorsabban szárad, hamarabb lehet a következő munkafázist kezdeni.
Mindezek együttesen azt eredményezik, hogy falvastagságtól függően a falazási idő 31-37 %-kal rövidebb.

Talán apróságnak tűnik, de a vörös színű és vékony habarcsréteg miatt a falazat homogén és egyenletes megjelenésű, amely optikájában is a tökéletességet és precizitást, valamint a magas minőséget sugallja. Mindez a kivitelező és kőműves munkáját dicséri, ami a megrendelő elégedettségét és bizalmát növeli. A Wienerberger konszern német és osztrák tapasztalatai alapján a Porotherm Profiból falazott ház építtetői örömmel tekintenek épülő házuk tökéletes megjelenésű és minőségű falazatára és nem elhanyagolható az sem, hogy a gyorsan növekvő, szép falazat láttán a szomszéd is ilyet szeretne majd.

Jobb épületfizikai tulajdonságok

Tervezési szempontból a fentiek alapján az egyik legfontosabb a biztonság, hisz a pontos, magas minőségű termék, a kiképzett kőműves és a Wienerberger szakmai felügyelete együtt jelenti, hogy a tervező által megálmodott szerkezet a valóságban is tudja azokat a tartószerkezeti, energetikai, páratechnikai, akusztikai, tűzvédelmi és egyéb műszaki értékeket, amelyekre az épület méretezése történt.

A fejlesztésnek köszönhetően és a kevesebb habarcsból adódóan a Profi falazat 4-22 %-kal jobb hőszigetelő. Homogénnek tekinthető kialakítása révén csökkenti a hőhíd lehetőségét. Akusztikai, páratechnikai, tűzvédelmi paramétereiben a hagyományos nút-féderes kerámia blokkokhoz hasonló értékeket biztosít, de falvastagságtól függően lehetnek eltérések. Tartószerkezeti összehasonlításban a normál hőszigetelő falazó habarccsal készülő falazatnál nagyobb nyomószilárdságot eredményez. Legegyszerűbben talán úgy fogalmazható meg, hogy a jó hőszigetelés és homogén falazat magas falazati nyomószilárdsággal párosul.

2007. őszén leteszteltük a piaci szereplők körében az idén bevezetésre kerülő új téglatechnológiát képviselő, Porotherm Profi termékcsaládot.
A szakemberek nem csupán érdeklődéssel fogadták a csak minőségi kivitelezők számára ajánlott termékről szóló információkat, de sokan elküldték munkatársaikat képzéseinkre és már közel 20 ház építése meg is kezdődött.

A Porotherm Téglahazák rendszerében dolgozók kivitelezők jelentős része már részt vett a Porotherm Profi képzésen is, így jogosulttá vált Porotherm Profi házak építésére. De nem csupán a főleg családi házat kivitelezők láttak fantáziát abban, hogy elsők legyenek az új téglatechnológia alkalmazásában, hanem társasházakkal és nem lakó célú épületekkel foglalkozó cégek is érdeklődnek iránta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!