Közel-keleti konfliktus

2024.05.21. 09:12

Szárazföldi műveletet hajtott végre az izraeli hadsereg Ciszjordániában

Az izraeli–palesztin háború 228. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

Túlélők után kutatnak palesztinok a Gázai övezet középső részén fekvő Nuszeirat menekülttábort ért izraeli légicsapás után 2024. május 14-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Mohamed Szaber

Több szervezet és ország bírálta az AP gázai élő adásának leállítását

Több szervezet és ország is bírálta kedden, hogy az izraeli hatóságok az "al-Dzsazíra törvényre" hivatkozva lefoglalták az Associated Press (AP) amerikai hírügynökség felszereléseit és leállították a hírügynökségnek a Gázai övezet északi részéről sugárzott élő adását.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) párizsi székhelyű nemzetközi újságíró jogvédő szervezet "szégyentelen cenzúrának" nevezte az izraeli hatóságok eljárását.

Az RSF elítéli a hírügynökség kamerájának lefoglalását és a Gázai övezetet mutató élő adás beszüntetését, amit (az izraeli hatóságok) azzal indokoltak, hogy a felvételeket az Izraelben betiltott és május 5-én bezárt al-Dzsazíra (katari hírtelevíziónak) továbbítják - írta a szervezet az X közösségi portálon.

Az ENSZ főtitkára "nagyon aggasztónak" tekinti az AP hírügynökség működésének az izraeli kormány által történt korlátozását - közölte napi sajtótájékoztatóján António Guterres szóvivője.

"Az újságíróknak szabadon kell tudniuk dolgozni. Az Associated Press és más médiumok számára biztosítani kell, hogy szabadon, zaklatástól mentesen dolgozhassanak" - mondta a szóvivő.

A Fehér Ház szóvivője kedden "nyilvánvalóan aggasztónak" nevezte, hogy Izrael beszüntette az élő videoadást. Foglalkozni fogunk a kérdéssel - jelentette ki Karine Jean-Pierre, aki felszólította Izraelt, hogy állítsa vissza az élő videót.

A Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista palesztin szervezet, amelynek október 7-én indított Izrael elleni támadása nyomán kirobbant az újabb gázai övezeti háború, keddi közleményében kijelentette, hogy az AP berendezésének elkobzása "ismételt önkényes és elnyomó lépés a sajtószabadság ellen".

Donald Tusk: megengedhetetlen a párhuzam az izraeli kormányfő és a Hamász vezetői között

Megengedhetetlen, hogy a nemzetközi intézmények párhuzamot vonjanak Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő és a Hamász vezetői között - jelentette ki keddi varsói sajtóértekezletén Donald Tusk lengyel kormányfő.

A miniszterelnököt újságírók kérdezték, mi a véleménye arról, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze előző nap elfogatóparancsot kért a Hamász vezetői, valamint az izraeli védelmi miniszter és Benjámin Netanjahu miniszterelnök ellen, azzal vádolva mindkét felet, hogy emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el a palesztin-izraeli háborúban.

Teljesen egyértelmű, hogy elfogadhatatlan politikai analógiával van dolgunk 

- válaszolt Tusk. Feltette a kérdést: vajon a gázai konfliktus kirobbantása előtt miért nem nyilvánította senki terrorszervezetnek a Hamászt, és vezetői ellen miért nem adtak ki elfogatóparancsot?

Tusk aláhúzta: jelenleg "nem híve Netanjahu miniszterelnöknek", bár évekkel ezelőtt "bizonyos értelemben politikai barátok voltak". Teljesen megengedhetetlennek nevezte viszont az arra irányuló próbálkozásokat, hogy az izraeli kormányfő és "a terrorszervezetek, ezen belül a Hamász vezetői" közé egyenlőségjelet tegyenek, és hogy ebbe nemzetközi szervezetek is bekapcsolódjanak, amelyeknek fő erénye - amint Tusk fogalmazott - "a semlegesség és tárgyilagosság kell, hogy legyen".

Ciprus: mintegy ezer tonna segélyt sikerült eddig leszállítani Gázába

Mintegy ezer tonna segélyt sikerült eddig Ciprus felől leszállítani a Gázai övezetbe, mióta az amerikai hadsereg felépített egy ideiglenes dokkot a palesztinok lakta térség humanitárius támogatására - közölte kedden a nicosiai kormány.

A tájékoztatás szerint péntektől vasárnapig négy hajó - három amerikai és egy francia teherhajó - szállított segélyt a Gázai övezetbe. "A művelet jól szervezett. A hajók tovább ingáznak Ciprus és a Gázai övezet között" - mondta Viktor Papadopulosz kormányszóvivő a ciprusi RIK közszolgálati rádióban.

Mint mondta, a segélyek az Egyesült Arab Emírségekből, az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából, Romániából és Ciprusról származnak. Hozzátette, hogy a napokban további országokból is várnak segélyeket a ciprusi Lárnakába.

Az amerikai hadsereg mintegy ezer katonája építette fel az ideiglenes mólót.

Az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynöksége (UNRWA) ugyanakkor kedden közölte, hogy fel kellett függesztenie a segélyek osztását a déli Rafah városában tekintettel arra, hogy kifogytak a készletekből és a biztonsági helyzet sem teszi ezt lehetővé.

Az UNRWA felhívta arra a figyelmet, hogy a szervezet 24 egészségügyi központjából mindössze hét működik, s az utóbbi tíz napban nem kaptak semmiféle orvosi szállítmányt a rafahi és Kerem Salom-i határátkelők lezárásai, illetve az ott kialakult fennakadások miatt.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója felszólította Izraelt, hogy oldja fel a humanitárius segélyek korlátozását, mondván, hogy elvágták az egészségügyi készletek legfőbb bejutási útvonalát Egyiptom felől a palesztinok lakta térségbe.

"Olyan időben, amikor a Gázai övezet lakói éhínséggel kénytelenek szembesülni, sürgetjük Izraelt, hogy oldja fel blokádját és engedjen be segélyeket. Több segély nélkül nem tudjuk fenntartani a kórházaknak nyújtott életmentő támogatásunkat" - tette hozzá genfi sajtótájékoztatóján.

Izrael elkobozta az AP hírügynökség felszerelését a Gázai övezetben

Az izraeli hatóságok lefoglalták az Associated Press (AP) amerikai hírügynökség felszereléseit, és leállították a hírügynökségnek a Gázai övezet északi részéről sugárzott élő adását az "al-Dzsazíra-törvényre" hivatkozva kedden.

A hatóságok már a múlt héten szóbeli utasítást adtak a régóta működő élő közvetítés beszüntetésére, de ezt a hírügynökség megtagadta arra hivatkozva, hogy a szolgáltatás "megfelel Izrael katonai cenzúrája szabályainak". A hírközlési minisztérium szerint az ellenőrök figyelmeztették őket, hogy törvényt sértenek.

Az al-Dzsazíra katari műholdas hírcsatorna is az AP több ezer ügyfele közé tartozik, amelyeknek a hírügynökség élő videófelvételeket szolgáltat. A hírügynökség elítélte a lépést.

"Az Associated Press a leghatározottabban elítéli az izraeli kormány azon lépéseit, amelyekkel leállították a Gázai övezetet követő, régóta tartó élő közvetítésünket, és lefoglalták az AP berendezéseit" - közölte Lauren Easton, a hírügynökség kommunikációs alelnöke.

A leállítást nem indokolta a hírfolyam tartalma, az izraeli kormány visszaélésszerűen alkalmazta a külföldi műsorszolgáltatókra vonatkozó új törvényt. Követeljük, hogy az izraeli hatóságok adják vissza berendezéseinket, és tegyék lehetővé élő adásunk azonnali visszaállítását, hogy továbbra is biztosíthassuk ezt a fontos vizuális újságírást több ezer médiumnak szerte a világon

 - hangsúlyozták.

A hírközlési minisztérium illetékesei kedd délután foglalták le az AP felszerelését Szderot városban, miután átnyújtottak egy Slomó Karhi miniszter által aláírt papírdarabot, és azt állították, hogy az AP megsértette az ország külföldi műsorszolgáltatásra vonatkozó törvényét.

Az AP műsorszórása azonban a hírügynökség szerint megfelel az izraeli katonai cenzúra szabályainak, amelyek tiltják olyan részletek közvetítését, mint például a csapatok mozgása, mert ezzel veszélyeztethetnék a katonákat. Az élő adás általában azt mutatta, hogy füst szállt fel bizonyos területek felett.

"A kormányhatározatnak és a hírközlési miniszter utasításának megfelelően a hírközlési minisztérium továbbra is minden szükséges intézkedést megtesz az állambiztonságot sértő adások korlátozására" - szögezte le az izraeli minisztériumi közlemény.

Ez őrültség. Ez egy 53 Pulitzer-díjat elnyerő médium. A kormány minden módon gondoskodik arról, hogy Izraelt kiközösítsék az egész világon, megbolondultak 

- vélekedett Jaír Lapid ellenzéki vezető az AP elleni lépések után.

Május elején a kormány jóváhagyta Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Karai hírközlési miniszter javaslatát a katari al-Dzsazíra hírcsatorna izraeli irodáinak bezárásáról.

Izraeli védelmi minisztere az önvédelmi jog tagadásával vádolta a hágai főügyészt

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze meg akarja tagadni Izrael jogát az önvédelemhez – írta Joáv Galant izraeli védelmi miniszter X-en kedden, miután Karim Khan főügyész előző nap elfogatóparancs kiadását kérte ellene és Benjámin Netanjahu miniszterelnök ellen is.

Galant szerint „aljas és undorító” az a párhuzam, amelyet a bíróság Izrael és a Hamász között teremtett az elfogatóparancsok kiadása során. „Izrael október 7. óta egy gyilkos és vérszomjas ellenséggel harcol, mely atrocitásokat követett el izraeli nők, gyerekek és férfiak ellen, és most saját népét élő pajzsként használja” – írta Galant.

„Az izraeli hadsereg (IDF) a nemzetközi jog szabályai szerint harcol, s olyan egyedi humanitárius erőfeszítéseket tesz, melyekhez hasonló korábban nem történt fegyveres konfliktusok során” – hangsúlyozta az izraeli miniszter.

„Védelmi miniszterként támogatom és erősítem az IDF Izrael népéért harcoló, őket védő katonáit, akik azt a mély jogunkat és kötelességünket teljesítik, hogy saját erőnkkel megvédjük magunkat” – tudatta.

Nem jár sikerrel a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyészének, Karim Khannak az a kísérlete, hogy megfordítsa a helyzetet – aljas és undorító a főügyésznek a Hamász terrorszervezet és Izrael közötti párhuzama. Izrael nem részese a bíróságnak, és nem ismeri el annak joghatóságát

– közölte Galant.

„Határozottan el kell utasítani Karim Khan főügyész azon kísérletét, hogy megtagadja Izrael Államtól jogát az önvédelemre, és arra, hogy kiszabadítsa az elhurcolt túszokat” – zárta bejegyzését az izraeli védelmi miniszter.

NETANJAHU, Benjámin
A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet által elhurcolt izraeli túszok azonnali elengedését és Benjámin Netanjahu miniszterelnök lemondását követelik tüntetők a parlament, a knesszet jeruzsálemi épülete előtt 2024. május 20-án. A 2023 októberében elrabolt több mint 250 embert közül körülbelül 130-at továbbra is fogva tartanak Gázában. Az izraeli hadsereg ez utóbbiak közül harminchat embert halottnak vél
Fotó: Abir Szultan / Forrás: MTI/EPA

Szárazföldi műveletet hajtott végre az izraeli hadsereg Ciszjordániában, áldozatok

Az izraeli hadsereg (IDF) kedden közölte, hogy katonai célpontokat támadott a megszállt ciszjordániai Dzsenín városában, amelyben a palesztin egészségügyi minisztérium szerint hét palesztin – köztük egy orvos – vesztette életét, kilencen pedig megsebesültek.

Az IDF tájékoztatása szerint fegyveresek elleni hadműveletet hajtottak végre, és több felfegyverzett palesztint lelőttek. Izraeli áldozatokról egyelőre nem érkezett hír.

A palesztin egészségügyi minisztérium beszámolója szerint az izraeliek hét palesztint – köztük egy orvost – öltek meg, kilencen pedig megsebesültek – közölte a WAFA palesztin hírügynökség.

A megölt palesztinok között volt egy sebészorvos is, akit a kórház közelében lőttek le – közölte a dzseníni kormányzati kórház igazgatója.

Izrael az 1967-es háborúban foglalta el Jordániától Ciszjordániát, a terület azóta katonai megszállás alatt áll, miközben a zsidó telepek folyamatosan bővülnek.

Ez a terület lenne együtt a Gázai övezettel a kétállami megoldás szerint a leendő palesztin állam alapja. A nemzetközi közösség nem ismeri el a ciszjordániai telepépítések jogszerűségét, mert Ciszjordániát megszállt területnek tekintik, ahova a nemzetközi jog szerint tilos civil lakosságot telepíteni.

CENTCOM: több mint 569 tonna segély érkezett Gázába a tengeren át

Eddig több mint 569 tonna segélyszállítmány érkezett a Gázai övezetbe az amerikai hadsereg által kiépített móló segítségével a tengeren át – közölte az Egyesült Államok hadseregének közel-keleti műveleteiért felelős Középső Parancsnoksága (CENTCOM) kedden.

A CENTCOM hozzátette: egyenlőre még nem sikerült eljuttatni az összes segélyszállítmányt a kijelölt raktárakba.

Bár pénteken elindultak a segélyszállítmányok az újonnan létesített amerikai mólóról a Gázai övezet raktáraiba, Izrael továbbra is erős nemzetközi nyomás alatt áll az ostromlott övezetbe beengedett segélyszállítmányok növelése terén.

Az ENSZ közlése szerint pénteken tíz teherautónyi segélyszállítmány érkezett meg a szervezet Világélelmezési Programjának (World Food Programme) Deir al-Balah-i raktárába, viszont a szombaton elindított járművek közül csak öt jutott el a raktárhoz, a többi tizenegyet a palesztinok szállítás közben „kiürítették” egy olyan területen, ahol nehéz humanitárius segélyhez jutni.

Vasárnap, illetve hétfőn nem érkezett segély az átmeneti mólóról – tették hozzá.

Ez történt hétfőn:


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában