Világszerte

2024.03.22. 23:19

Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót

Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Az akcióhoz Budapest mellet több hazai vidéki település is csatlakozik - közölte a WWF Magyarország pénteken az MTI-vel.

MW

A debreceni Református Nagytemplom díszkivilágítás nélkül a Föld órája elnevezésű akció alatt 2022. március 26-án

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A Föld órája kezdeményezés, amelyhez tavaly már több mint 190 ország csatlakozott, eredetileg azzal a céllal indult 2007-ben Ausztráliából, hogy a klímaváltozásra és annak negatív hatásaira irányítsa bolygónk lakosságának figyelmét - olvasható a közleményben. 

Mint írják, a természeti értékeink és éghajlantunk védelmére szombaton szervezett szimbolikus akció alkalmából egy órára világszerte lekapcsolják a híres épületek, nevezetességek díszkivilágítását. 

A Föld órája akcióhoz magánszemélyek és települések is csatlakozhatnak. 

"Az emberi tevékenység következtében természeti kincseink súlyos mértékben és gyorsuló ütemben pusztulnak, és a negatív tendencia megállításáért nemcsak a magánszemélyeknek kell tenniük, sokkal nagyobb felelősség terheli a vállalatokat és a kormányokat" - idézi a közlemény Fehér Zoltánt, a WWF Magyarország természetvédelmi vezetőjét, aki hozzátette: sok résztvevő esetén nyomást lehet gyakorolni a politikai és üzleti döntéshozókra, és ezzel rendszerszintű változtatásokat lehet elérni. 

Idén Budapest mellett olyan Magyarországi települések is csatlakoznak a Föld órájához, mint például Sátoraljaújhely, Hatvan, Szeged, Pécs vagy Hajdúszoboszló, világszerte pedig többek között olyan nevezetességek sötétülnek el egy órára, mint a párizsi Eiffel-torony, a sydney-i Operaház, a New York-i Empire State Building vagy a római Colosseum. 

A szombati Föld órája alkalmából a WWF Magyarország arra buzdít mindenkit, hogy egy hozzá közel álló tevékenységgel vegyen részt a kezdeményezésben. Az idei akcióra egyéni vállalással a www.foldoraja.hu weboldalon lehet regisztrálni - áll az összegzésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában