Izraeli–palesztin konfliktus

2024.03.11. 08:17

Külügyminiszter: Magyarország álláspontja a gázai válságot illetően egyértelmű és változatlan

Az izraeli–palesztin háború 157. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Forrás: Facebook / Szijjártó Péter

Az Egyesült Államok szerény előrelépést lát a gázai övezeti humanitárius helyzetben

Washington szerény javulást lát a Gázai övezetben kialakult a humanitárius helyzet terén - közölte az amerikai külügyminisztérium szóvivője hétfőn.

Matthew Miller napi sajtóértekezletén úgy fogalmazott, hogy az elmúlt napokban a segélyek szétosztásában előrelépés van, az azokat szállító kamionok nagyobb szabadsággal tudnak mozogni a Gázai övezet déli részén, és eljutnak a terület északi részébe is.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az izraeli kormánytól még többet vár el az amerikai kormány ezen a téren, és további nyomást gyakorol ennek érdekében, de elismerte, hogy a zsidó állam felől újabb határátkelőket nyitottak meg a segélyek előtt.

A külügyi szóvivő megismételte, hogy Izrael nem nyomulhat be Rafah városába egy hiteles humanitárius segítségnyújtási terv hiányában.

Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy az Egyesült Államok mit tesz akkor, ha nem lép életbe ilyen terv, és megkezdődik az izraeli katonai művelet a Gázai övezet déli részén fekvő városban, ahova az elmúlt hónapokban az övezet más területeiről is százezrek menekültek. A friss összesítések szerint 1,4 millió ember zsúfolódott össze a településen. Matthew Miller annyit jegyzett meg, hogy Izrael ígéretet tett a humanitárius segítségnyújtásra vonatkozó terv elkészítésére és végrehajtására, jóllehet amerikai részről még nem láttak ilyet.

Joe Biden amerikai elnök egy hétvégén sugárzott televízióinterjúban "vörös vonalnak" nevezte az Egyesült Államok számára a rafahi katonai akció megkezdését a civilek védelmére szolgáló terv nélkül, ugyanakkor azt is mondta, hogy Izraelre vonatkozóan "nincs vörös vonal" az amerikai fegyvertámogatást illetően.

Ferenc pápának az ukrajnai háborúval kapcsolatban tett kijelentését, amelyben a katolikus egyházfő az ukrán vezetést béketárgyalások megkezdésére ösztönözte, az amerikai külügyi szóvivő úgy kommentálta, hogy a Vatikán pontosította a kijelentést, az Egyesült Államok pedig kitart álláspontja mellett, miszerint saját jövőjét érintő kérdésekről Ukrajnának kell döntést hoznia. Matthew Miller megismételte, hogy Washington támogatja Ukrajna önvédelemhez való jogát, az ország "békeformuláját", valamint a háború "békés lezárását", amihez azt látja szükségesnek, hogy Oroszország befejezze támadásait és felhagyjon területszerző szándékával.

Szijjártó Péter: Magyarország álláspontja a gázai válságot illetően egyértelmű és változatlan

Magyarország álláspontja a gázai válságot illetően egyértelmű és változatlan - írta a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter közlése szerint megerősítette Amiháj Siklinek, az izraeli kormány diaszpóraügyi miniszterének, hogy Magyarország a lehető leghatározottabban elítéli a Hamász terrortámadását, elismeri, hogy Izraelnek joga van megvédeni önmagát, és úgy gondolja, hogy a terrorellenes műveletek sikere nemcsak Izraelnek, hanem az egész nemzetközi közösségnek is az érdeke.

A tárcavezető hangsúlyozta: 

Magyarország kitart az Izrael által is nagyra becsült felelős migrációs politika mellett, amelynek egyik következménye, hogy Magyarországon minden vallási közösség biztonságban tudhatja magát.

A nyugat-európai országok egy jelentős részével ellentétben Magyarországon nem lángolt fel a modern kori antiszemitizmus, és azt nem fogjuk engedni a jövőben sem - fogalmazott.

Szijjártó Péter közölte: büszkék vagyunk arra, hogy Közép-Európa egyik legnagyobb zsidó közössége itt, Magyarországon békében és nyugodtan élhet és ápolhatja identitását, hagyományait és vallását.

Magyarország továbbra is mindent meg fog tenni a még remélhetőleg életben lévő magyar állampolgár kiszabadítása érdekében - zárta bejegyzését Szijjártó Péter.

Az ENSZ-főtitkára tűzszünetre és a segélyszállítmányok akadálymentes szállítására szólította fel a harcoló feleket

 António Guterres ENSZ-főtitkár tűzszünetre szólított fel a Gázai övezetben Izrael és a Hamász palesztin szélsőséges szervezet között zajló fegyveres konfliktusban és a szudáni belháborúban egyaránt, miután hétfőn megkezdődött a muszlim böjti hónap, a ramadán.

GUTERRES, António
António Guterres ENSZ-főtitkár 
Fotó: Salvatore Di Nolfi / Forrás: MTI/EPA/Keystone

Felszólított továbbá a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátására és „minden olyan akadály elhárítására is, amely biztosítja az életmentő segélyek gyors és tömeges eljuttatását” a palesztin lakosságú Gázai övezetbe, ahol az ENSZ figyelmeztetése szerint a lakosság egynegyede éhezik.

 A nemzetközi humanitárius jog romokban hever

– mondta Guterres újságíróknak az ENSZ New York-i székházában.

„A Rafah elleni rettegett izraeli támadás pedig a pokol még mélyebb bugyraiba taszíthatja a gázai embereket” – tette hozzá a főtitkár.

Jordániai külügyminiszter: robbanásveszélyes helyzetet teremthetnek az al-Aksza mecsetet érintő izraeli korlátozások

A jordániai állami televízióban Ajmán Szafadi aláhúzta, hogy Ammán tiltakozott Izraelnél a terv ellen, melyet az izraeli hatóságok biztonsági elővigyázatossággal indokoltak.

Jordánia egyetért a palesztin féllel abban, hogy az ilyen jellegű korlátozások sértik a vallásszabadságot

– szögezte le a tárcavezető.

Az izraeli kormány februárban jelentette be, hogy a március 11-től április 8-ig tartó iszlám böjti hónap idejére korlátoznák a muszlim hívők számát a Templom-hegyen lévő al-Aksza mecsetnél, mely az iszlám vallás Mekka és Medina után harmadik legszentebb helye.

A Templom-hegy a zsidók számára is szent hely, az oldalában található ugyanis a Siratófal. Mindazonáltal a jeruzsálemi muszlim szent helyek a jordániai királyi család szimbolikus védnöksége alá tartoznak, annak ellenére, hogy az 1967-es hatnapos háború óta azok biztonsági ellenőrzését Izrael vette át.

Jeruzsálemi Al-Aksza mecset
Fotó: Atef Szafadi / Forrás: MTI/EPA

Ugyancsak hétfőn a WAFA palesztin hírügynökség azt jelentette, hogy az izraeli hatóságok több hívő - elsősorban fiatal férfiak - bejutását megakadályozták a mecsetbe, néhány embert pedig őrizetbe vettek. Szemtanúk szerint a 40 évnél idősebb nők bemehettek imádkozni.

Izraeli sajtóforrások és az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió vasárnap már összecsapásokról számolt be a mecsetnél.

Újabb hajót ért támadás a Vörös-tengeren

Rakétatámadás történt a jemeni Hodeida városától nyugatra – közölte az Ambrey brit biztonsági cég hétfőn.

Az Egyesült Királyság haditengerészet tengerhajózási biztonsági információs szolgálata (UKMTO) közölte, hogy egy hajó közelében, a jemeni Szalif kikötőtől 71 tengeri mérföldnyire történt robbanásról kapott jelentést.

Az UKMTO jelentése szerint hajó és a legénység biztonságban megúszta az incidenst.

A Vörös-tenger és a tőle délkeletre eső Ádeni-öböl térségében azóta romlott jelentősen a hajózás biztonsága, hogy az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók a gázai háborúra hivatkozva tavaly ősz óta többtucatnyi támadást követtek el kereskedelmi hajók ellen. A hajók egy jelentős része emiatt azóta inkább kerülő úton közlekedik.

A Hamász árulónak tekinti a gázai segélyek biztosításában Izraellel együttműködő palesztinokat

Kollaboránsnak, a palesztin nemzet árulójának tekint és „vasököllel sújt le” a Hamász azokra a palesztinokra, akik a Gázai övezetbe érkező humanitárius segélyszállítmányok biztosítása érdekében együttműködnek Izraellel – közölte hétfőn a Hamászhoz köthető Al-Madzsd című portál a terrorszervezet egyik vezetőjét idézve.

A Gázai övezetbe humanitárius segélyt szállító teherautó érkezik a rafahi átkelőhöz 2024. március 2-án
Fotó: Haiszam Imad / Forrás: MTI/EPA

Bászim Naím úgy fogalmazott, hogy „a megszállók azon erőfeszítései, hogy szervezeteket hozzanak létre a Gázai övezet igazgatására, kudarcra ítélt összeesküvés, amely nem fog megvalósulni”.

A Hamász figyelmeztetése válasz arra az izraeli sajtóértesülésre, amely szerint a zsidó állam a Gázai övezetbe tartó segélyszállítmányok biztosítása érdekében fontolóra vette palesztinok, illetve helyi csoportok felfegyverzését. Az izraeli kormány által nem kommentált jelentés előzménye, hogy február végén – tisztázatlan körülmények között – segélyosztás közben több mint száz palesztin meghalt, több százan pedig megsebesültek Gázavárosban.

A palesztin rendfenntartó erők nem hajlandók ellátni a konvojok védelmét, mert attól tartanak, hogy az izraeli erők célpontjává válnak.

Bászim Naím ugyanakkor pozitív lépésnek nevezte a Ciprus és a Gázai övezet közötti humanitárius folyosó létesítését, hozzáfűzve, hogy a világnak inkább a háború befejezése érdekében kellett volna cselekednie.

„Ha az amerikai kormányzat komolyan gondolja a humanitárius válság megoldását, a legegyszerűbb és legrövidebb út az, ha nem él tovább a tűzszünetet illetően vétójogával, és arra kényszeríti Izraelt, hogy nyissa meg az összes szárazföldi átkelőt, valamint engedje be a szükséges segélyszállítmányokat” – mondta.

A ramadán első napján tovább folynak a harcok a Gázai övezetben

A ramadán, a muzulmán böjti hónap első napján, hétfőn tovább folynak a harcok Izraelben a Gázai övezetben és a libanoni határnál az izraeli hadsereg (IDF) szóvivőjének jelentése szerint.

Az elmúlt napon újabb Hamász-fegyvereseket öltek meg az izraeli csapatok a Gázai övezetben. Az IDF szóvivőjének jelentése szerint az izraeli hadsereg katonái felszámoltak több ellenséges osztagot, letartóztattak iszlamista harcosokat, valamint fegyverek, lőszerek és egyéb katonai felszerelések után kutattak.

Az IDF arról is beszámolt, hogy az övezet déli részében, Hán-Júniszban a Hamad lakópark házai alatt megtalálták a Hamász újabb alagútjait.

Az egyik lejárat egy olyan földalatti útvonalhoz vezetett, melyben élelmet és fegyvereket leltek. Egy másik bejáraton fegyvergyártó berendezésekhez és betonkeverő gépekhez jutottak, melyeket a Hamász a föld alatti komplexumának építéséhez használt.

Palesztin családok fényfüzérekkel díszített szükségsátraknál a Gázai övezet déli részén levő Deir al-Balahban menekülttáborában 2024. március 10-én napnyugtakor, a muzulmán szent böjti hónap, a ramadán kezdetén
Fotó: Mohamed Szaber / Forrás: MTI/EPA

Vasárnap is megszólaltak a légvédelmi szirénák számos észak-izraeli településen a libanoni határ közelében. Ezúttal dróntámadás veszélyére figyelmeztetett az izraeli hadsereg polgári védelme. A libanoni síita Hezbollah és társszervezetei október 8-a óta naponta intéznek támadásokat izraeli települések és katonai létesítmények ellen a libanoni határnál.

A miniszterelnöki hivatal közleménye szerint vasárnap Tel-Avivban, a hadsereg főhadiszállásán tárcaközi megbeszélést tartottak a biztonsági rabok fogva tartásáról.

Ezen Benjámin Netanjahu miniszterelnök felszólította a pénzügyminisztériumot, valamint a védelmi és nemzetbiztonsági minisztériumot, hogy sürgősen készítsenek elő több ezer helyet új rabok számára.

Előzőleg az IDF és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat arra figyelmeztetett, hogy 2024-ben várhatóan több ezer terroristát tartóztatnak le a Gázai övezetben és Ciszjordániában, és fel kell készülni a fogadásukra.

Izrael-ellenes tüntetők masíroztak Los Angeles utcáin az Oscar-gála napján

Több száz, tűszünetet követelő tüntető menetelt Los Angeles utcáin, hogy tiltakozzon az aktív támogatás ellen, amelyet szerintük Hollywood nyújt az Egyesült Államok által finanszírozott izraeli népirtáshoz a gázai palesztinok ellen – számol be róla a Breitbart amerikai hírportál. A tüntetést az Oscar-gála napjára időzítették.

Az illegális demonstrációban több palesztinokat támogató szervezet mellett a Black Lives Matter helyi ága is részt vett. A Los Angeles-i rendőrség oszlatási parancsot adott ki a tüntetés ellen – adta hírül a Magyar Nemzet.

A tüntetők hangsúlyozták, hogy céljuk megzavarni az Oscar-díjátadót, és leleplezni a filmipar megtorlását minden olyan személlyel szemben, aki felszólal Izrael atrocitásai és háborús bűnei ellen.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el.

A vasárnapi eseményekről itt olvashat: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában