Izraeli–palesztin konfliktus

2024.02.03. 07:57

Izraeli légicsapásokban többen meghaltak Rafahban és Dir al-Balahban

Az izraeli–palesztin háború 120. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Palesztin civilek a Gázai övezetben levő Hán-Júnisz városban 2024. február 2-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Mohamed Szaber

Izraeli légicsapásokban többen meghaltak Rafahban és Dir al-Balahban

Izraeli légicsapásokban meghalt 18 ember a Gázai övezeti Rafahban és Dir al-Balahban – közölték a gázai egészségügyi hatóságok szombaton.

Rafah város a Gázai övezet déli részén fekszik az egyiptomi határnál. A térség lakosságának jelentős része odamenekült az izraeli hadsereg hadműveletei elől. Gázai tisztségviselők közlése szerint egy rafahi lakóházat ért találat következtében 14 ember meghalt, köztük nők és gyerekek.

Dir al-Balahban, ahol szintén nagyon sok belső menekült zsúfolódott össze, négy ember vesztette életét egy légicsapásban.   

A gázai hatóságok azt is közölték, hogy 27 ezer fölé emelkedett az izraeli csapások halálos áldozatainak száma október óta az övezetben. Csak az utóbbi 24 órában 107 ember halt meg, és félő, hogy több ezren a lebombázott épületek romjai alá szorultak 

– tették hozzá.

Az utóbbi napokban több tízezren menekültek Rafahba, miután az izraeli hadsereg múlt héten nagy erővel kezdte támadni Hán-Júniszt. Joáv Galant izraeli védelmi miniszter csütörtökön azt mondta, Rafah felé folytatják az előrenyomulást.

Izrael szárazföldi és légi offenzívája miatt otthonukból elmenekült palesztin gyerekeknek ételt osztanak az egyiptomi határnál lévő Rafahban 2024. február 1-jén
Fotó: Haiszam Imad

Egy magas rangú Hamász-tisztségviselő és több helyi lakos arról számolt be szombaton, hogy a palesztin szervezet – azokon a területeken, ahonnan az izraeli erők már kivonultak – újra elkezdett rendőri erőket telepíteni, és ismét elkezdett fizetést adni egyes civil tisztségviselőknek.

Josep Borrell: el kell kerülni a közel-keleti helyzet eszkalálódását!

A közel-keleti konfliktusokat egy felrobbanással fenyegető kazánhoz hasonlította és a helyzet eszkalálódásának elkerülésére szólított fel Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő szombaton Brüsszelben.

Borrell az uniós tagállamok külügyminisztereinek informális tanácskozására érkezve kritikusnak nevezte a régióban a helyzetet, utalva a gázai háborúra, a libanoni határ menti összecsapásokra, a jemeni húszik támadásaira a Vörös-tengeren áthaladó hajók ellen és az amerikai légicsapásokra Irakban és Szíriában.

Nagyon súlyos a helyzet az egész közel-kelti régióban, és amíg a gázai háború folytatódik, kevés esély van rá, hogy javulni fog, mivel a térségben dominóhatás alakult ki

– jelentette ki.

Joseph Borell
Fotó: Jorge Guerrero / Forrás:  AFP

Az EU februárban missziót kíván indítani a Vörös-tengeren, hogy segítsen megvédeni a nemzetközi hajókat a jemeni húszi lázadók támadásaitól. Borrell szerint a művelet „védekező” jellegű lesz.

A főképviselő a gázai háborúval kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy Izrael folyamatosan az egyiptomi határhoz szorítja a gázai lakosokat, és tovább folytatja a polgári lakosság elleni bombázásokat.

Felhívta a figyelmet, hogy a külügyminiszteri találkozón meg kell vitatni az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségének további támogatását (UNRWA). Számos ország bejelentette, hogy felfüggeszti a szervezet pénzügyi támogatását, miután az izraeli hírszerzés közölte, hogy információ szerint, az UNRWA több tagja részt vett a Hamász októberi Izrael elleni terrortámadásában.

Borrell szerint több uniós tagállam úgy reagált, hogy nemhogy csökkenti, de növeli az ügynökségnek nyújtott támogatást, míg mások a csökkentés mellett döntöttek.

Nagyon fontos, hogy erre a próblámára legyen közös megoldás, a különböző álláspontok, nem tesznek jót Európának

– mutatott rá.

Hadja Lahbib belga külügyminiszter érkezésekor adott nyilatkozatában arra figyelmeztetett, hogy „fennáll a konfliktus továbbterjedésének valós veszélye”.

Ez hatalmas aggodalomra ad okot. Visszafogottságot kérünk, és diplomáciai párbeszédet kérünk a felektől. Ez az egyetlen módja annak, hogy enyhüljön a közel-keleti helyzetet 

– jelentette ki.

Illegálisan tüntettek Palesztina mellett Budapesten

Az angyalföldi Teve utcában vonultak utcára hazánkban élő palesztinok és velük szimpatizálók, mint a szélsőbaloldali Mérce beszámolójából kiderül, az anarchista Varjú Kollektíva is köztük volt. Korábban betiltották a terroristapárti tüntetéseket.

Forrás: Facebook-videó

A megmozdulás elején a szervezők angol és magyar nyelvű beszédben emlékeztettek rá, hogy eddig hiába próbálkoztak különféle tüntetések szervezésével az izraeli hadműveleteket elítélők, mindig ellehetetlenítették őket – adta hírül a Mandiner

Legkevesebb 13 halálos áldozata van a Rafah elleni izraeli légicsapásnak

Legkevesebb 13 halálos áldozata van a palesztinai Rafah város két lakóépületért ért szombati izraeli légicsapásnak.

A WAFA palesztin hírügynökség beszámolója szerint a Gázai övezet déli részén található város elleni izraeli légicsapások során találatot kapott két lakóépület. Az egyikben legkevesebb 11-en, a másikban ketten haltak meg.

A Gázai övezet déli részén fekvő Rafahból készült képen az látható, hogy a 2024. február 2-i izraeli bombázás során füst száll fel Khan Yunis épületei fölé, miközben Izrael és a palesztin Hamász csoport között folytatódnak a harcok
Fotó: SAID KHATIB / Forrás: AFP

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) szerint Gáza lakosságának mintegy 75 százaléka - több mint 1,7 millió ember, akiknek mintegy a fele gyermek - kényszerült elhagyni lakóhelyét, és súlyos víz-, élelmiszer-, gyógyszerhiánnyal küzd.

A dokumentum megjegyzi, hogy a jelenleg Hán-Junisz térségében zajló heves harcok miatt többezer ember menekült Rafah városába, ahol a Gázai övezet lakosságának már több mint fele zsúfolódott össze. Legtöbbjük ideiglenes menedékhelyen, sátrakban vagy a szabad ég alatt él.
A pénteki eseményekről itt olvashat: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában