Izraeli–palesztin konfliktus

2024.02.02. 07:51

Támadás érte az Egyesült Államok firenzei konzulátusát

Az izraeli–palesztin háború 119. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A Gázai övezetben 500 ezer gyermeknek van szüksége mentális és pszichoszociális támogatásra.

Forrás: Anadolu / AFP

Fotó: Abed Zagout

 Támadás érte az Egyesült Államok firenzei konzulátusát

A Hamász terrorista szervezethez közeli csoport vállalta magára az Amerikai Egyesült Államok firenzei konzulátusa elleni merényletet, aminek hírét az olasz hatóságok péntek este hozták nyilvánosságra rendkívüli terrorellenes készültséget rendelve el.

Két Molotov-bombát dobtak az amerikai konzulátus falához. A meggyújtott benzines üvegek az épület előtti úttesten égtek ki. Senki sem sérült meg, a konzulátus munkájában az eset nem okozott fennakadást.

A támadás csütörtökre virradóan történt, majd a RAI olasz közmédia firenzei székházába egy videóüzenet érkezett, amivel a "The whole world is Hamas" (Az egész világ Hamász) angol nevű mozgalom vállalta magára a merényletet.

A kétperces, arab nyelvű, olasz feliratozású videót az amerikai konzulátus előtt vették fel éjszaka. A felvételen végig a konzulátus épülete látszik, az alámondott szöveg szerint pedig "Isten segítségével megindul az első akció, amellyel halál vár a cionistákra Európában".

Az üzenet hangoztatja, hogy az amerikai konzulátus elleni támadás puszta figyelmeztetés volt, "de ha Európa és Olaszország továbbra is támogatja Izrael és az Egyesült Államok bűncselekményeit, elindítjuk az első igazi akciót, és tudjátok, hogy a célpontok több mint fele nem izraeli és nem amerikai lesz". A videó szerint 49 célpontot érhet támadás.

Az üzenet konkrét fenyegetésként értékelendő, nem szabad alábecsülni - hangsúlyozta Filippo Spiezia firenzei államügyész. Hatósági források nem zárták ki, hogy "magányos farkasról" van szó, vagyis a merénylet és az üzenet mögött egyetlen személy áll. A videón hallható szöveg palesztinai arab nyelvű, ennek alapján igyekeznek azonosítani az elkövetőt.

A belügyminisztérium terrorkészültséget rendelt el, amely valójában már a Hamász október 7-i támadása óta érvényben van az országban. Több mint 28 ezer veszélyeztetett helyszínen, többek között az Egyesült Államok és Izrael olaszországi intézményeinek, képviseleteinek erősítették meg a védelmet.

A Vörös-tenger térségéből kilőtt föld-föld rakétát lőtt le az izraeli hadsereg

A Vörös-tenger térségéből izraeli területre kilőtt föld-föld rakétát lőtt le pénteken Izrael Arrow légvédelmi rendszere - közölte az izraeli hadsereg. 

A hadsereg közleménye arra nem tért ki, pontosan honnan indították a rakétát.

A Jemen legsűrűbben lakott területeit ellenőrző, Irán-barát húszi síita lázadók november 19. óta több hullámban indítanak robbanószerrel megrakott, pilóta nélküli repülő szerkezeteket és rakétákat a Vörös-tengeren hajózó kereskedelmi hajók ellen, állításuk szerint válaszul a Gázai övezetben zajló izraeli offenzívára.

A jemeni húszi lázadók katonai szóvivője később pénteken azt közölte, hogy a szervezet ballisztikus rakétákkal lőtte Eilat izraeli várost.

A szervezet "különleges célpontokat" támadott a városban, hogy kifejezze az izraeli háborúval és blokáddal szemben álló palesztin nép iránti szolidaritását - áll a Jahíja Szárea katonai szóvivő által kiadott és a húszik al-Masíra nevű televíziójában beolvasott közleményben, amely további hadműveleteket helyezett kilátásba izraeli célpontok ellen, amíg "be nem szüntetik az agressziót és fel nem oldják a palesztin nép elleni gázai blokádot".

Több tucat izraeli "kémet és terroristát" leplezett le állítása szerint az iráni hírszerzés

Az iráni hírszerzési minisztérium pénteken közölte, hogy a Moszad izraeli hírszerző szolgálathoz köthető több tucat "kémet és terrorista elemet" leplezett le Ázsia, Afrika és Európa mintegy 28 országában.

Honlapján a minisztérium emellett részletezte az Izrael elleni "legátfogóbb" hibrid hírszerzési és kémelhárítási műveleteinek eredményeit. E szerint hírszerzésük "egyedülálló és példátlan" listát állított össze minősített hírszerzési és biztonsági adatokból, valamint információkat gyűjtött Izrael legrejtettebb katonai létesítményeiről, fegyvergyárairól és stratégiai, nem katonai célú iparágairól is.

A közlemény szerint Teheránban és néhány iráni tartományban a Moszadhoz kötődő számos, terror- illetve szabotázsakciókban részt vett bűnözőt vettek őrizetbe, a leleplezett "kémek" ellen pedig büntetőeljárás indult, vagy biztonsági megfigyelés alatt állnak - fűzték hozzá.

A minisztérium tudatta azt is, hogy ugyanakkor több, külföldön tevékenykedő iráni hírszerzőt is azonosítottak, a velük kapcsolatos információkat már átadták az érintett államok illetékes biztonsági szolgálatainak.

Belgium bekérette az izraeli nagykövetet

Hadja Lahbib belga külügyminiszter bekérette Izrael belgiumi nagykövetét, és Belgium nevében határozottan elítélte az Enabel belga fejlesztési ügynökség gázai irodáinak bombázását és lerombolását - tájékoztatott a belga külügyminisztérium pénteken.

A közlemény szerint a belga fejlesztési ügynökség irodái egy hatemeletes toronyházban helyezkedtek el Gázavárosban. 

Az Enabel alkalmazottai nem tartózkodtak az irodaházban a bombázás idején

 - írták.

A belga külügyminiszter kijelentette: a polgári infrastruktúra lerombolása teljességgel elfogadhatatlan, és nem felel meg a nemzetközi jognak. A konfliktus első napja óta Belgium minden felet felszólított a nemzetközi jog tiszteletben tartására - emlékeztetett.

Az erőszaknak véget kell vetni - húzta alá Lahbib, majd hozzátette: Belgium minden felet azonnali tűzszünetre, a humanitárius segélyekhez való állandó és akadálytalan hozzáférés biztosítására, valamint a túszok azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására szólít fel.

Belgium a közel-keleti békefolyamat és a politikai tárgyalások újraindítását sürgeti, amelyek - szavai szerint - a kétállami megoldáshoz, Izrael mellett egy palesztin állam létrehozásához vezethetnek. Ez az egyetlen kiút a konfliktusból

 - emelte ki.

LAZZARINI, Philippe
Palesztin lányok a Gázai övezetben levő Hán-Júnisz városban 2024. február 2-án 
Fotó: Mohamed Szaber / Forrás: MTI/EPA

Belgium az EU és tagállamai által finanszírozott projektek megrongálódott infrastruktúrája miatti kártérítés kérdését ismét napirendre tűzi egy későbbi európai konzultáción - tette hozzá közleményében a belga külügyi tárcavezető.

Terrorcselekménynek minősítették az Izrael stockholmi nagykövetségénél elhelyezett robbanószerkezet ügyét

A svéd titkosszolgálat pénteken bejelentette, hogy átvette a rendőrségtől és terrorcselekmény gyanújával folytatja tovább azt a nyomozást, amelyet az Izrael stockholmi nagykövetségénél két nappal korábban elhelyezett robbanószerkezet ügyében indítottak.

A közleményben az átminősítés indokaként azt írták, hogy a robbanószerkezet elhelyezése a közrend veszélyeztetésére és megbontására irányuló, illegálisan megszervezett kísérlet volt.

A diplomáciai képviselet kerítésén belül, az épület közvetlen közelében észlelt gyanús tárgyról szerda délben értesítették a rendőrséget az izraeli nagykövetség dolgozói. Svéd sajtóértesülések szerint egy kézigránátról lehetett szó, amelyet átdobtak a kerítésen.   

SWEDEN ISRAEL EMBASSY EXPLOSIVE DEVICE
Kézigránátot találtak Izrael stockholmi nagykövetsége közelében 2024. január 31-én 
Fotó: Henrik Montgomery / Forrás: TT News Agency / AFP

A rendőrség nagy erőkkel vonult ki a helyszínre, és egy 100 méteres biztonsági zónát alakított ki, majd a talált szerkezetet ellenőrzött körülmények között felrobbantották, így senki nem sebesült meg.   

Az izraeli nagykövetség az X közösségi portálon közölt szerdai üzenetében azonnal terrorista cselekménynek minősítette a robbanószerkezet elhelyezését, Ulf Kristersson svéd miniszterelnök pedig a mikroblogján azt írta, hogy "súlyos támadási kísérlet történt a képviselet dolgozói és Svédország ellen".

ENSZ: a Gázai övezetben élő gyermekek többsége mentális egészségügyi támogatásra szorul

Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) becslései szerint a palesztinok lakta Gázai övezetben az Izrael és a Hamász palesztin szélsőséges szervezet között négy hónapja zajló fegyveres konfliktus során több mint 17 ezer gyereket elválasztottak a családjától, és többségük mentális egészségügyi támogatásra szorul.

A gyerekek tartós, rendkívül magas szintű szorongás és étvágytalanság tüneteit mutatják. Nem tudnak aludni, érzelmi kitöréseik vannak, vagy pánikba esnek, valahányszor bombatámadás éri a térséget

 - mondta Jonathan Crickx, az UNICEF megszállt palesztin területekért felelős kommunikációs vezetője a Gyermekalap pénteki genfi közleménye szerint.   

A kommunikációs vezető szerint az UNICEF már a háború előtt úgy vélte, hogy az övezetben 500 ezer gyermeknek van szüksége mentális és pszichoszociális támogatásra.   

Mai becsléseink szerint szinte minden gyermeknek szüksége van erre a támogatásra, ez több mint egymillió gyermeket jelent

- tette hozzá.   

Pénteken az ENSZ humanitárius irodája is aggodalmát fejezte ki a Hán-Júniszban zajló harcok miatt, mert azok sok embert kényszerítettek elmenekülni a Gázai övezet déli részén található Rafah városába.   

Palestinians face extreme hunger as Israel blocks aid entry to Gaza
Az övezetben 500 ezer gyermeknek van szüksége mentális és pszichoszociális támogatásra.   
Fotó: Abed Zagout / Forrás: Anadolu / AFP

"Szeretném hangsúlyozni, hogy nagyon aggasztónak tartjuk az erőszak fokozódását Hán-Júniszban, aminek eredményeként megnőtt a Rafahban menedéket kereső, lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek száma" - mondta Jens Laerke, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának szóvivője.   

A szóvivő szerint a várost egyre több támadás éri. Külön aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a helyi kórházak közelében zajló heves harcok veszélyeztetik az egészségügyi személyzet, a sebesültek és betegek, valamint az ott menedéket kereső, belső menekültek biztonságát.

Ausztrália elfelejtette, mit tett a Hamász

Izrael azzal vádolta az ausztrál kormányt, hogy elfelejtette „a Hamász bűnösségét” a gázai háborúban, ami a növekvő feszültség jele. Az ausztrál kabinet fontolgatja az UNRWA, az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynöksége további finanszírozását - írja a Magyar Nemzet.

Ausztrál segélyszervezetek szerint a gázai katasztrofális helyzet „gyorsan eszkalálódna az UNRWA kritikus támogatása nélkül”. Arra kérték a kormányt, hogy „legyen körültekintő, és tegyen különbséget a kisszámú személy ellen felhozott vádak” és az UNRWA segítségétől függő palesztinok milliói között.

A lap felidézi, hogy tucatnyi ország, köztük Ausztrália is felfüggesztette az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynökségének támogatását, miután Izrael vizsgálata felfedte, hogy a szervezet tizenkét munkatársa részt vett a Hamász palesztin terrorszervezet október 7-i támadásában.

Többeket letartóztattak Törökországban a Moszaddal való együttműködés gyanúja miatt

A török hatóságok letartóztattak hét embert azzal a gyanúval, hogy az országban élő, de feltehetően a Hamász palesztin szélsőséges szervezettel szoros kapcsolatban álló személyekről adtak ki bizalmas információkat a Moszad izraeli hírszerző szolgálatnak - jelentette pénteken az Anadolu török hírügynökség a biztonsági szervekre hivatkozva.

A török rendőrség és titkosszolgálat (MIT) közösen végrehajtott izmiri és isztambuli műveletei az isztambuli főügyészség által elrendelt nyomozás részét képezik.   

A TRT török állami televízió pénteken a MIT-re hivatkozva arról számolt be, hogy a Moszad magánnyomozókkal tartja megfigyelés alatt potenciális célpontjait. A nyomozók fényképeket készítenek, és lehetőség szerint nyomkövetővel látják el a megfigyelendő személyeket, hogy minél részletesebb adatokkal szolgálhassanak velük kapcsolatban a Moszadnak.   

A Moszaddal fennálló lehetséges kapcsolat miatt politikai és katonai kémkedés gyanújával előző hónapban 34 embert vettek őrizetbe

- idézte fel a korábbi letartóztatásokat a török hírügynökség.   

A Törökország és Izrael közötti diplomáciai kapcsolat az Izrael és Hamász között októberben kirobbant háború hatására jelentősen megromlott, miután Ankara - a legtöbb nyugati szövetséges és néhány arab országgal ellentétben - nem tekinti terrorszervezetnek a Hamászt.   

A török vezetés ismételten és nyomatékosan felhívta Izrael figyelmét arra, hogy "komoly következményekkel" fog járni, ha Izrael a Hamász palesztin területen kívül tagjait, köztük törökországiakat akarja "levadászni".

Izraeli légitámadás érte a Hezbollah egyik hadállását, több fegyveres meghalt

Izraeli légitámadás érte az Irán-barát Hezbollah libanoni síita milícia egyik hadállását a szíriai főváros, Damaszkusz közelében pénteken, legkevesebb három fegyveres meghalt - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat.

A szíriai eseményeket figyelő, nagy-britanniai székhelyű szervezet hangsúlyozta, hogy 

idén ez már a nyolcadik légicsapás Szíriában. 

A három fegyveres közül az egyik iráni, egy másik iraki nemzetiségű volt, a harmadikat nem tudták azonosítani.   

A SANA szíriai állami hírügynökség az arab ország légvédelmére hivatkozva megerősítette a légicsapás hírét, hozzátéve, hogy a légvédelem több rakétát megsemmisített a támadók közül.   

Éppen az előző nap közölte a Reuters hírügynökséggel több meg nem nevezett forrás, akiknek vannak információik az ügyben, hogy az iráni Forradalmi Gárda visszahívta több magas rangú tisztjét Szíriából amiatt, hogy az utóbbi hónapokban több embere életét vesztette ott valószínűleg célzott izraeli légicsapásokban, és helyettük inkább a Hezbollahra támaszkodik, amely szintén jelen van Szíriában mint Teheránnal szövetséges erő.

Izraeli védelmi miniszter: a hadsereg folytatja az előrenyomulást Rafah felé

Az izraeli hadsereg (IDF) a gázai Hán-Júniszban elért katonai sikerei lehetővé teszik az egyiptomi határon található Rafah felé történő előrenyomulást - jelentette be az izraeli védelmi miniszter csütörtökön.

"Teljesítjük hán-júniszi küldetésünket, eljutunk Rafah-ba is, ahol szintén megsemmisítjük a terroristákat" - szögezte le Joáv Galant.   

Mindeközben helyszíni beszámolók szerint tovább folynak a harcok Hán Júniszban és térségében, illetve ismét összecsapásokat jelentettek az övezet északi részéből is.   

Izraeli harckocsi a Gázai övezet határkerítésénél, Dél-Izraelben 2024. január 30-án 
Fotó: Ariel Schalit / Forrás: MTI/AP

Hán-Júniszban élők a sajtónak azt mondták, az IDF "a levegőből, a szárazföldről és a tenger felől is" támadja a várost.   

Az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió azt közölte, Gázából csütörtökön rakétákkal és aknavetőkkel lőtték Izrael déli részét.   

Az IDF egy hete indított offenzívát az övezet déli része legnagyobb városának számító Hán-Júnisz ellen, ahol állítása szerint a harcok során sikeresen felszámolta az övezetet irányító Hamász terrorszervezet csoportjait.   

A Gázai övezet 2,3 millió lakosának több mint fele menekült a harcok elől Rafah és környékére, ahol rengetegen sátrakban élnek.   

Ugyanakkor folynak a tűzszünetet célzó tárgyalások a felek között, katari és egyiptomi közvetítők pedig azt remélik, a Hamász kedvező választ ad majd a múlt héten izraeli és amerikai tisztségviselők által kidolgozott ajánlatra.  

Egy palesztin tisztségviselő a sajtónak azt mondta, a tervezett tűzszünet első szakasza 40 napig tartana, ez alatt a Hamász elengedné az október óta fogva tartott izraeli túszokat, egy későbbi szakaszban pedig visszaadná a meghalt túszok és izraeli katonák holttesteit.   

A Hamász csütörtökön mindössze annyit közölt, "tanulmányozza" a javaslatot.   

Ugyancsak csütörtökön palesztin biztonsági források azt közölték, hogy az izraeli hadsereg 114, a Gázai övezetben elfogott palesztint adott át palesztin hatóságoknak az övezet déli részén lévő, izraeli ellenőrzés alá tartozó Kerem Salom-i határátkelőnél.

Ez történt csütörtökön:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában