Antifa

2024.02.02. 06:03

Idén is akcióra készülődnek a szélsőbaloldali aktivisták Budapesten

A szélsőbaloldali aktivisták idén is készülődnek a február 10-i becsület napja nevű rendezvényre. Ezen a hétvégén Budapest rendőrfőkapitánya fokozott ellenőrzést rendelt el a főváros teljes területére.

MW

Nemzetközi antifa társaság randalírozott Budapesten (illusztráció)

Forrás: MTI

Fotó: Filip Singer

A magát antifasisztának nevező Autonómia mozgalom úgy vélekedett, hogy fel kell lépniük a felvonulás ellen, mert a vonulás célja a történelmi események meghamisítása a fasizmus népszerűsítésének érdekében – írja a Magyar Nemzet a Mérce portálra hivatkozva

Az Autonómia mozgalom tagjai szerint „ha csak szégyenlősen is, de a náci múlt dicsőítése a jelenlegi kormány emlékezetpolitikájának a része”. Arról is szóltak, hogy Németországban és Ausztriában nemcsak az antifasiszta mozgalmak, de a helyi lakosság is igyekszik korlátozni a náci rendezvényeket, és mivel a probléma nemzetközi, csak nemzetközileg lehet ellene harcolni.

Arról is tájékoztattak, hogy a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) szintén rendezvényt tart aznap. Ők tiltakozó demonstrációt szerveznek a Cipők a Duna-parton budapesti holokauszt-emlékműnél. A szervezők közölték: „Nem nézhetjük tétlenül, amit döbbenten tapasztalunk, hogy az antifasiszta budapesti győzelem évfordulóján Budapesten és Magyarország más helyein ismét magyarországi és külföldről érkezett náci ruhás paramilitáris csoportok Hitlert éltetve parádéznak.”

A becsület napjának hétvégéjén Budapest rendőrfőkapitánya fokozott ellenőrzést rendelt el a főváros teljes területére. A BRFK tájékoztatása szerint

február 8-án 0 órától február 12-én 8 óráig tart a fokozott ellenőrzés.

Az intézkedés célja a jogsértő cselekmények megelőzése, felderítése, megszakítása, valamint a közrend és közbiztonság fenntartása a főváros területén. 

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában