Izraeli–palesztin konfliktus

2024.01.27. 09:05

Az Egyesült Államok és Nagy Britannia húszi állásokra mért légicsapást Jemenben

Az izraeli–palesztin háború 113. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A palesztinokat támogató jemeni síita húszi felkelők az amerikai fegyveres erők húszi katonai célpontok ellen végrehajtott légicsapásai ellen tiltakoznak Szanaában 2024. január 22-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: -

Cikkünk frissül!

Olaszországban kormányellenes tüntetésekbe torkolltak a palesztinbarát megmozdulások

A rendőrséggel és a kormánnyal szembeni ellenállást hirdettek a palesztinbarát tüntetések, melyeket szélsőbaloldali szervezetek tartottak szombat délután annak ellenére, hogy a hatóságok betiltották az Izrael-ellenes demonstrációkat a holokauszt nemzetközi emléknapján.

Milánóban több mint ezerkétszázan gyűltek össze egy utcában, ahonnan menetet akartak indítani. A rendőrség sorfallal torlaszolta el a tüntetők útját, és többször visszaszorította a tömeget.

A tüntetést az észak-olaszországi palesztin egyetemista szervezetek hirdették meg. A jelszavakat azonban egy olasz szélsőbaloldali aktivista mondta be a hangosbemondóba.

Engedjetek felvonulni! Szabad Palesztinát! Palesztina mindannyiunk hazája! Izrael terrorista állam! Palesztina győzni fog! 

- skandálták a tüntetők. A magasba tartott transzparenseken az volt olvasható, hogy az izraeli terrorizmus több millió embert gyilkolt le.

"Anticionisták vagyunk, nem antiszemiták!" - szerepelt egy másik táblán.

Egy magát palesztinnak mondó nő azt kiabálta a kamerákba, hogy miközben a "szőke, kék szemű ukránokat tárt karokkal befogadták, a palesztinokat sorsukra hagyják a bombázásban".

Az egyik közeli épület ablakából egy fiatalember a "Hamász-mentes Gázát" feliratú táblát tartotta a tüntetők felé. Azt kiabálták neki, hogy fasiszta és terrorista. Hasonlókat kiabáltak a rendőröknek is, akiket megdobáltak: a tüntetők azt kiáltották, hogy ellenállást kell indítani a jelenlegi olasz rendőrállammal szemben. "A forradalmat indító népek veszik át a hatalmat!" - kiáltották. A milánói utcákon sétáló gyalogosoknak sértő szavakkal azt kiáltották, hogy tudatlanok, akik nem törődnek a világgal. Többen reagáltak, ami heves vitákhoz vezetett tüntetők és arra haladó gyalogosok között.

Milánóban több mint ezerkétszázan tüntettek 
Fotó: Piero Cruciatti / Forrás: AFP

Rómában szintén több mint ezren vettek részt az egyik téren szervezett megmozduláson. A rendőrség itt sem engedte, hogy a tömeg elinduljon más helyszín felé. A római tüntetésen bojkottra szólítottak fel az izraeli vagy zsidó vállalatok termékeit áruló áruházakkal szemben.

A szardíniai Cagliariban mintegy háromszázan, Trentóban százan tüntettek.

A megmozdulásokon a palesztin zászlók mellett szélsőbaloldali szervezetek lobogói és logói voltak láthatók: a Népek Hatalma nevű csoport, az egykori Olasz Kommunista Párt sarló és kalapácsos zászlói, szélsőbaloldali egyetemista szervezetek jelvényei.

Olaszországban a Hamász terrorista szervezet október 7-i támadása óta minden szombaton palesztinbarát tüntetések követik egymást.

 A római zsidó közösség elnöke, Victor Fadlun a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából a tüntetések felfüggesztését kérte a belügyminisztériumtól. A tárca visszavonta a meghirdetett demonstrációk engedélyezését, de a tüntetők ennek ellenére utcára vonultak.

Miután a rendőrség szombaton megakadályozta a tiltakozók vonulását, vasárnapra újabb menetet hirdettek.

Liliana Segre 93 éves holokauszt-túlélő úgy nyilatkozott, évtizedek óta nem féltette úgy az unokáit mint október 7. óta.

Az olasz elnök elítélte az antiszemitizmust

A holokauszt-emléknap alkalmából az olasz elnök elítélte az antiszemitizmust a zsidóságot támogató beszédében.

A Quirinale palotában tartott rendezvényen, amelyen jelen volt a kormányfő és az olaszországi zsidó közösség vezetői is, Sergio Mattarella államfő "a bűnök leggyalázatosabbjának" nevezte a holokausztot, és emlékeztetett, hogy a fasizmus idején olaszok is felelősek voltak a zsidók deportálásáárt.

Mattarella a megemlékezésen kijelentette: a Hamász október 7-i Izrael elleni támadása a soá borzalmainak ijesztő ismétlődése. Ugyanakkor aggodalmát fejezte ki Izrael gázai hadjárata palesztin halottjai számának növekedése miatt, és hangsúlyozta, hogy az alapvető emberi jogokat mindenhol be kell tartani.

Mattarella határozottan elítélte a holokausztot elkövető náci és fasiszta rezsimeket is.

Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben nyilvánította január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává. 1945-ben ezen a napon szabadította fel a szovjet hadsereg a ma Lengyelország területén található auschwitz-birkenaui haláltábort, ahol a nácik több mint egymillió embert gyilkoltak meg, köztük több mint 400 ezer magyart.

Izraeli miniszter: az UNRWA-nak nem lehet szerepe a háború után Gázában

Izrael azt szeretné, hogy az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA) ne legyen semmilyen szerepe Gázában a háborút követően - jelentette ki Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter arra reagálva, hogy a gyanú szerint az ENSZ-ügynökség egyes munkatársainak közük volt az Izrael ellen tavaly október 7-én elkövetett terrortámadáshoz.

Az izraeli kormány garantálni akarja, hogy az UNRWA "ne képezze részét a megoldásnak" a palesztin területen. Kac közleményében arra is kitért, hogy szerinte az UNRWA-nak minden tevékenységével fel kellene hagynia.   

Az UNRWA vezetője pénteken közölte, hogy azonnali hatállyal szerződést bontottak azokkal, akikkel kapcsolatban felmerült, hogy közük lehet a terrortámadáshoz, és vizsgálat is indult. A vádak nyilvánosságra kerülését követően több ország, köztük a legnagyobb finanszírozó, az Egyesült Államok is bejelentette, hogy felfüggeszti az UNRWA támogatását.

A Gázai övezetet uraló Hamász arra szólította fel az ENSZ-t és a nemzetközi közösséget, hogy "ne engedjenek az izraeli fenyegetéseknek és zsarolásnak", egyúttal azzal vádolta meg a zsidó államot, hogy minden nemzetközi segélytől el akarja vágni a gázaiakat.

Az Egyesült Államok és Nagy Britannia húszi állásokra mért légicsapást Jemenben

A húszi milícia által ellenőrzött "Al-Masirah" jemeni tévécsatorna jelentése szerint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia szombaton két légicsapást hajtott végre Ras Isa kikötője ellen a Vörös-tengeri Saleef kikötővárosban.

Az amerikai erők arról számoltak be, hogy megsemmisítették az iszlamista húszi milícia hajó elleni rakétaállását, amely már kilövésre készen állt. A CENTCOM, az Egyesült Államok központi parancsnoksága az X portálon tett közleménye szerint a milícia által ellenőrzött területen felállított rakétaállás veszélyt jelentett az amerikai hadihajókra és a világkereskedelem szempontjából fontos hajózási útvonalon közlekedő kereskedelmi hajókra.   

Jemennél halad el a világkereskedelem egyik legfontosabb, az Indiai-óceánt az egyiptomi Szuezi-csatornán keresztül a Földközi-tengerrel összekötő hajózási útvonala.   

Az Izrael és a Hamász iszlamista terrorszervezet közötti gázai háború kezdete óta a húszi milícia többször is megtámadott hajókat a Vörös-tengeren. A Hamásszal szolidáris húszik a jemeni partoknál a feltételezésük szerint izraeli kapcsolattal rendelkező teherhajókat támadják. A támadásokra válaszul az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság az elmúlt hetekben több katonai csapást is végrehajtott a húszi állások ellen.

Ez történt pénteken:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában