Rossz hír

2023.09.07. 11:09

Szijjártó Péter elítélte, hogy ki akarják zárni a választásból Donald Trumpot (videó)

A kormány mostantól semmilyen kritikát nem fogad el az Egyesült Államoktól a demokrácia állapotával kapcsolatban, miután ott ki akarják zárni a választási versenyből a legesélyesebb elnökjelöltet, Donald Trumpot - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Bujar Oszmani észak-macedón külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. szeptember 7-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az észak-macedón kollégájával közös sajtótájékoztatóján újságírói kérdésekre válaszolva a friss amerikai belpolitikai fejlemények kapcsán arra kérte az Egyesült Államok adminisztrációjának minden tagját, hogy "a magyar demokrácia állapotával kapcsolatos kioktató nyilatkozataikat tegyék a fiókba".

"Innentől kezdve nem szeretnénk arról hallani az amerikaiaktól, hogy itt hogy működik a demokrácia, hogy működnek az intézmények, mi van a jogállamisággal" - fogalmazott.

Mert ha azt meg lehet tenni, hogy a választás egyik legnagyobb esélyesét diszkvalifikálják, akkor innentől kezdve mi semmilyen kritikát nem fogadunk el ebből az országból a politikai rendszerünk működésére vonatkozóan

 - tette hozzá.

Szijjártó Péter emellett arra is kitért, hogy Donald Trump kizárása azért is lenne nagyon rossz hír, mert benne lehet bízni, amikor béketeremtésről van szó, ugyanis ő volt az egyetlen az utóbbi évtizedekben, aki sikeres volt a közel-keleti helyzet rendezésében.

Azt hiszem, hogy joggal bízunk abban, hogy ha Donald Trump lenne az Egyesült Államok elnöke, akkor nagyon gyorsan béke lenne a közelünkben, a szomszédságunkban. Arról is meg vagyunk győződve, hogy ha Donald Trump maradt volna az Egyesült Államok elnöke, ez a háború nem tört volna ki

 - mondta.

"Úgyhogy nekünk, békepártiaknak kifejezetten rossz hír lenne, ha az Egyesült Államokban azok a törekvések, amelyek a legesélyesebb elnökjelölt kizárására irányulnak, sikeresek lennének" - szögezte le.

Veszélyben Donald Trump jelöltsége?

A washingtoni székhelyű Állampolgárok a Felelősségért és Etikáért (CREW) nevű civilszervezet a coloradói választók nevében nyújtott be keresetet szerdán Coloradóban, amelyben azt kérik, hogy

távolítsák el Donald Trump nevét a szavazólapokról a Capitolium 2021. január 6-i ostromában játszott szerepéért.

A szervezet által hivatkozott jogszabály szerint bárki, aki „lázadást szított” az Egyesült Államok ellen, nem tölthet be választott tisztséget. Ehhez nem szükséges az, hogy bírósági ítélje el az illetőt lázadásért, elegendő csupán a részvétel ténye.

A CREW egy új-mexikói megyei vezetőt már eltávolíttatott erre a jogszabályra hivatkozva – írja a Breitbart amerikai hírportál.

A szervezet elnöke, Noah Bookbinder elmondta, hogy azért indították meg az ügyet, mert „a köztársaság védelme szükséges ma és a jövőben is”.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában