Épülő kapcsolatok

2023.09.01. 10:37

Két új határátkelőt nyitnak Magyarország és Románia között (videó)

Ezzel 12-ről 14-re nő az átkelőhelyek száma a két ország határán.

MW

Szijjártó Péter és Sorin Grindeanu

Forrás: Facebook / Szijjártó Péter

Fotó: Király Márton

Megállapodást írt alá Magyarország és Románia két új határátkelő létrehozásáról Kübekháza és Óbéba, illetve Magyarcsanád és Csanád között – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Temesváron.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Sorin Grindeanu román közlekedési miniszterrel közös sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy a két ország milliónyi szállal kötődik egymáshoz a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt.

„És minél több ponton kötjük össze egymást fizikailag, annál jobb, eredményesebb és sikeresebb lesz az együttműködésünk” – mondta.

Közölte, hogy a felek épp ezért megállapodást kötöttek két új határátkelő létrehozásáról. 

Az egyik Kübekháza és a Románia legnyugatabbra fekvő településének számító Óbéba között jön majd létre, és két éven belül használható lesz. A másik pedig a még 1940-ben felrobbantott Maros-híd újraépítését foglalja magában Magyarcsanád és Csanád között.

Ezzel tizenkettőről tizennégyre nő az átkelőhelyek száma a két ország határán

– mutatott rá.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy ezenfelül jelenleg két autópálya-összeköttetés építése is zajlik, amelyek közül az egyiket 2025-ben, míg a másikat 2030-ban fogják átadni, amivel már 16-ra fog emelkedni az átkelőhelyek száma.

Ennek kapcsán pedig kiemelte, hogy ez a szám egy pillanat alatt 26-ra ugorhatna, ugyanis van tíz olyan útkapcsolat a két ország között, amelyet egyelőre csupán heti egy napon lehet nyitva tartani, méghozzá azért, mert Románia még nem léphetett be a schengeni övezetbe.

Szijjártó Péter felkérte Ausztriát, hogy ne akadályozza Románia schengeni csatlakozását

„Szeretném innen udvariasan, de határozottan megkérni – hogy a felszólítani szót ne használjam – osztrák barátainkat, hogy ne akadályozzák Románia schengeni csatlakozását idén ősszel” – jelentette ki. Reményét fejezte ki, hogy az erről szóló döntés a valós tényeken fog alapulni.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy Magyarország nemzeti érdeke a mielőbbi román schengeni csatlakozás.

Ez tíz új határátkelési pontot jelentene, és onnantól kezdve már nem kellene várakozni sehol a határon – húzta alá.

Kiemelte, hogy Románia hazánk harmadik legfontosabb exportpiaca és a magyar tőke kedvelt befektetési helyszíne, ráadásul a két országnak nemzeti közösségeik élnek egymás területén.

„Itt az ideje annak, hogy határellenőrzéssel ne zavarjuk a két ország kapcsolatát” – fogalmazott.

Arra is kitért, hogy szeptember végére összehívták a két ország közti közlekedési munkacsoport ülését.

A miniszter hangsúlyozta: 

Egy határ menti térség akkor tud igazán jól fejlődni, ha a határ nem elválasztja ezt a térséget a határ másik oldalán lévőtől, hanem összeköti vele.

„Ezért is hoztuk meg azt a stratégiai döntést a román kormánnyal közösen, hogy megnöveljük a határon lévő átkelési lehetőségek számát (...) A következő évek nagy közös, román–magyar útépítésekről fognak szólni a két ország határán” – tette hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában