Bandaháborúk

2023.07.04. 10:52

Fuldoklik a bűnözésben a második legnagyobb francia város

Marseille-ben egymást érik a kábítószerrel kapcsolatos bandaháborúk, a lövöldözésben idén már több tucatnyian életüket vesztették. Az államfő elismerte, hogy nem voltak elegendőek az intézkedések a biztonság és a köznyugalom garantálásához, ezért több rendőrt mozgósítottak a térségben – írja a V4NA.

MW

A probléma nem új, 2015-ben egy nagyszabású rendőrségi akció keretében 33 bűnözőt fogtak el, akiknél a nagy mennyiségű drog mellett fegyvereket is találtak

Forrás: Shutterstock

Fotó: GERARD BOTTINO

A V4NA hírügynökség tudósítása szerint egészen elképesztő méreteket ölt a második legnagyobb francia városban a bűnözés, az idei évben kiugróan sok lövöldözés és egyéb összecsapás volt, melynek hátterében kábítószerrel kapcsolatos leszámolás áll. A legfrissebb adatok szerint 2023 első hat hónapjában már huszonheten életüket vesztették, tavaly egész évben összesen volt 37 halálos áldozat, 2021-ben pedig 39.

Az első halálos lövöldözés január 19-én történt, a 15. kerületben a Consolat nevű városrészben egy 30 éves fiatalember életét vesztette és további két személy megsérült egy géppuskás lövöldözésben, az actu.fr értesülései szerint az áldozatot 15 találat érte. 

Mindössze három nap múlva történt a következő lövöldözés, január 22-én a Cité Fonscolombes nevű városrészben a 3. kerületben a kikötő közelében fejbe lőttek egy huszonéves fiatalt, aki a helyszínen belehalt a sérülésébe, írja a Le Point nevű lap.

Februárban tíz napon belül négy halálos lövöldözés is volt, a 15-i esetnek egy kiskorú, 17 éves tinédzser esett áldozatul, a város hírhedt északi részén, amely fölött már teljes mértékben átvették az irányítást a drogkereskedők, valóságos no-go zónává téve a kerületet, ahova sok esetben még a rendőrök sem mernek bemenni.

A történtekről beszámoló Ouest-France nevű helyi lap értesülései szerint maga az áldozat is benne volt a kábítószer kereskedelemben, a drog miatt korábban már meggyűlt a baja a hatóságokkal, bűncselekmény bűnszervezetben történő elkövetése miatt nyomoztak ellene. A következő nap szintén a város északi részén lévő 14. kerületben, egy 20 éves fiatalt lőttek le, a Le Parisien információi alapján ez a személy is benne volt a drogüzletben. Két nappal később, február 18-án két fiatal vesztette életét lövöldözésben, a 10. kerület Micocouliers városrészében egy 20 éves férfi, nem messze innen pedig egy 29 éves fiatalembert is halálos lövések értek, utóbbit a BFMTV értesülései szerint hat lövés érte, a kórházban belehalt a sérüléseibe. 

Egy hét sem telt el a következő halállal végződött leszámolásig, a Le Parisien számolt be róla, hogy február 24-én agyonlőttek egy negyvenes éveiben járó férfit, ez az eset szintén a dílerek által irányított 14. kerületben történt.

A március különösen véres volt a második legnagyobb francia városban, hetedikéről nyolcadikára virradó éjjel a 13. kerületben lőttek le egy harmincas éveiben járó fiatalembert, 13-án pedig hét lövéssel végeztek az alvilág egyik ismert alakjával, aki épp az autóját vezette, egy másik, felgyújtott járműben pedig egy szénné égett holttestet találtak, azonosítása érdekében nyomozást rendeltek el. Márciusban ezt követően még három halálos kimenetelű lövöldözés volt, 17-én, 23-án és 27-én.

Április másodikáról harmadikára virradó éjjel több tűzpárbaj is volt a városban, ezekben hárman meghaltak és nyolcan megsérültek, ez szintén Marseille hírhedt északi kerületében történ.

A France Info úgy hivatkozott erre az esetre, mint a város történetének valaha volt egyik leghalálosabb éjszakájára. Április 13-án, 23-án és 24-én is voltak leszámolások, hárman meghaltak, többen pedig megsérültek, köztük egy 15 éves kamasz.

Május 3-án egy 32 éves férfit lőttek agyon Marseille 13. kerületében, az áldozat ebben az esetben is bűnöző volt, nem sokkal az eset előtt szabadult a börtönből. Egy hét múlva újabb leszámolás történt a rettegett 14. kerületben, 

az áldozat egy ártatlan 43 éves családanya volt, akit egy eltévedt golyó talált el a dílerek által frekventált környéken.

Május 21-én ismét hárman vesztették életüket egy lövöldözésben, a 11. kerületben egy diszkó előtt géppisztollyal vették őket tűz alá, a BFM kiemelte, hogy ezzel húsz fölé emelkedett az idei évben elkövetett, drogokkal kapcsolatos leszámolások és bandaháborúk halálos áldozatainak száma. Másfél hét múlva újabb leszámolás történt a város északi részén lévő 14. kerületben, ebben egy 34 éves férfi vesztette életét, miután több lövedék is eltalálta.

A június sem indult békésen a második legnagyobb francia városban, ötödikén egy 20 éves fiatalt mellkason lőttek. Az áldozat elvonszolta magát egy mecsetig, ám olyan súlyosak voltak a sérülései, hogy nem tudták megmenteni az életét,

írja a BFMTV. A legutóbbi halálos lövöldözés június 19-én történt fényes nappal egy 15. kerületi kórház közelében, a fejbelőtt 22 éves fiatal pár nappal később a kórházban életét vesztette.

A fent felsorolt esetek halállal végződtek, de ezeken kívül számtalan olyan lövöldözés is volt a nagyvárosban, amely során nem halt meg senki, csak sérültek voltak. A legutóbbi ilyen összetűzés épp 

Emmanuel Macron államfő több napos látogatása előestéjén, június 25-én történt a Marronniers nevű városrészben, sajtóértesülések szerint ketten megsérültek a lövöldözésben, egyikük egy 17 éves fiatal lány.

A francia államfő látogatása első napján a közbiztonság kérdésével foglalkozott és ellátogatott a kábítószer kereskedelem központjába, az északi városrészbe, ahol egy tucatnyi elégedetlen tüntető hangos edénycsörömpöléssel fogadta, azt skandálva, hogy mondjon le.

Macron megérkezése előtt azonban a rohamrendőrök gyorsan akcióba léptek és visszaterelték a tüntetőket az óvoda épületébe, ahonnan kijöttek, majd rájuk zárták az ajtót, így már semmi sem zavarhatta meg az elnöki látogatást.

A fenti incidenst követően Emmanuel Macron egy, az északi városrészben élők részvételével megrendezett lakossági fórumon vett részt, ám ott sem igazán úgy alakultak a dolgok, ahogy azt előre eltervezték. A városrész lakói ugyanis kitörő lelkesedés helyett haragosan fogadták az államfőt, számon kérve a politikust, amiért odáig fajult a helyzet a kerületben, hogy úgy érzik, tússzá váltak a saját lakásukban. Félnek kimenni este az utcára és nappal is ha kimerészkednek, az a cél vezérli őket, hogy ne lőjenek rájuk. 

A több mint két és fél órás fórumon többen is rákérdeztek az államfőnél, hogy mikor kíván tenni valamit annak érdekében, hogy megfékezze a környéken mindennapossá vált leszámolásokat és bandák közti összecsapásokat.

Egy kétségbeesett fiatal édesanya arról beszélt az államfőnek, hogy, mivel nem biztonságos a helyi állami iskola, kénytelen a gyermekét egy katolikus magániskolába járatni, mert csak ott érzi biztonságban. A fiatalasszony kiemelte, hogy valóságos rémálom a környéken élők élete, mert cserben hagyták őket. A történtekről beszámoló Ouest France nevű helyi lap cikkéből kiderül, hogy az államfőnek beszélt a környéken kialakult állapotokról több olyan édesanya, akik gyermekeiket kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményben vesztették el.

Emmanuel Macron elmondása alapján megérti a helyiek haragját, ugyanakkor leszögezte, hogy az nem igaz, hogy nem történt semmi a közbiztonság helyreállítása érdekében, mivel 2021-ben öt milliárd eurót költött az állam a városra.

Az államfő ugyanakkor elismerte, hogy az erőforrások nem voltak elegendőek a közbiztonság és a köznyugalom garantálásához, ezért a „Marseille en Grand” (Marseille nagyban) elnevezésű terv keretében több rendőrt fognak mozgósítani a térségben, valamint több nyomozót, több bírát és bírósági tisztviselőt alkalmaznak majd és további férőhelyeket létesítenek a börtönökben.

Emmanuel Macron ígéretet tett arra, hogy ezentúl érzékelhető lesz a különbség az érzékeny északi városrészekben, hozzátéve, hogy a fejlődés már most is látható, mivel a rendőrök létszámának növelésének és az egyéb intézkedéseknek köszönhetően két év alatt 40 százalékkal csökkentek a droggal kapcsolatos bűncselekmények. Ezzel kapcsolatban az egyik helyi lakos megjegyezte, hogy vajon az normális dolog-e, hogy nem látják a különbséget, amiről az államfő beszél. 

A statisztikák szintén nem azt mutatják, hogy javult volna a helyzet, sőt, ennek épp az ellenkezője körvonalazódik, ha a halálos kimenetelű lövöldözések arányát nézzük.

A francia államfő Twitter-bejegyzése alapján a lakossági fórumon a lényegre tértek, Macron megköszönte a résztvevőknek az őszinteségüket és azt ígérte, hogy együtt megváltoztatják a környék életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában