Összeférhetetlenség

2023.06.20. 07:35

Visszalépett a brüsszeli korrupciós botrány vizsgálatát vezető belga bíró

Michel Claise a döntését a magán- és családi élet, valamint a szakmai kötelezettségek közötti szükséges elkülönítéssel indokolta.

MW

Az európai parlamenti képviselők megszavazzák Marc Tarabella és Andrea Cozzolino európai parlamenti képviselők mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló kérelmet 2023. február 2-án

Forrás: AFP

Fotó: KENZO TRIBOUILLARD

Visszalépett az Európai Unió legnagyobb korrupciós botrányának vizsgálatát vezető belga bíró. Michel Claise döntését azzal indokolta, hogy magán- és családi élete, valamint szakmai kötelezettségei között egyértelmű különbséget kell tennie − írja a Politico hírportál.

„Elővigyázatossági intézkedésként, valamint annak érdekében, hogy az igazságszolgáltatás nyugodtan folytathassa munkáját, és megőrizze a magán- és családi élet, valamint a szakmai kötelezettségek közötti szükséges elkülönítést, Michel Claise vizsgálóbíró arról tájékoztatott minket, hogy ma este úgy döntött, visszalép az ügytől” − áll az ügyészség közleményében.

Claise visszahívását Maxim Töller kérte, az ügy egyik központi szereplőjét, Marc Tarabella európai parlamenti képviselőt képviselő ügyvéd. 

Töller azt állította, hogy Claise kezdettől fogva elfogultságot tanúsított Maria Arena európai parlamenti képviselőhöz fűződő kapcsolatai miatt, aki bár hivatalosan nem érintett az ügyben, egy elfogatóparancsban mégis szerepel a neve.

Claise visszalépése után a brüsszeli korrupciós botrány felderítését Aurélie Dejaiffe vizsgálóbíró veszi át, aki már korábban is dolgozott az ügyön. Ez a váltás potenciálisan késedelmet okozhat vagy akár veszélyeztetheti is az ügyet, ha összeférhetetlenséget állapítanak meg.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában