Ukrán válság

2023.05.02. 06:29

Nem adják fel Bahmutot és ellentámadásra készülnek az ukránok

433. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

Ukrán katonák Harkiv mellett

Forrás: AFP

Fotó: Dimitar DILKOFF

Ukrán vezérkar: változatlanul ádáz harcok dúlnak Bahmutnál és Marjinkánál

Az Ukrajnát támadó orosz erők fő erőfeszítéseiket változatlanul a Donyeck megyei Liman, Bahmut, Avgyijivka és Marjinka települések irányában végrehajtott támadó hadműveletekre összpontosítják, különösen kiélezett küzdelem folyik Bahmutért és Marjinkáért, az ukrán csapatok azonban tartják pozícióikat - közölte az ukrán vezérkar kedd esti helyzetjelentésében. 

A kijevi katonai vezetés tájékoztatása szerint a nap folyamán az említett térségekben több mint húsz támadást vertek vissza az ukrán erők. 

A jelentés szerint az orosz erők három rakéta- és harminc légicsapást indítottak, továbbá legalább nyolcszor nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán csapatok állásaira, valamint településekre. 

Polgári személyek is megsebesültek, és magánházak, polgári infrastrukturális létesítmények rongálódtak meg - tette hozzá a vezérkar. 

Az ukrán légierő eközben a helyzetjelentés szerint öt csapást mért orosz katonai koncentrációs területekre, és lelőtt három különböző típusú orosz drónt.

 A rakéta- és tüzérségi egységek egy parancsnoki állást, tizenkét csapatösszevonási területet, négy lőszerraktárt és egy légvédelmi eszközt találtak el a kijevi beszámoló szerint. 

A jelentés kitért arra, hogy Ukrajna ideiglenesen megszállt területein továbbra is erővel hurcolják el az Ukrajna-párti helyi lakosokat, valamint a fogva tartásukra új, föld alatti börtönöket rendeznek be. Példaként hozta a vezérkar, hogy az oroszok egy ilyen kazamatát alakítottak ki a Herszon megyei Csaplika rendőrségén. "Jelenleg legfeljebb tíz civilt, köztük kiskorúakat tartanak fogva ott jogellenesen. Az orosz megszállók zord, embertelen körülmények között tartják az embereket, kínozzák őket. Voltak esetek, amikor a foglyokat halálra kínozták" - írta a vezérkar. 

Az ukrán parlament kedden augusztus 18-ig meghosszabbította a hadiállapotot és az általános mozgósítást 

- tájékoztatott Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő a Telegramon. A két határozatot 324 és 333 szavazattal fogadta el a 450 tagú törvényhozás. A képviselő megjegyezte, hogy az Oroszország által Ukrajna ellen tavaly februárban indított háború kezdete óta hetedik alkalommal szavazott a parlament a hadiállapotról. Volodimir Zelenszkij elnök a hadiállapot és a mozgósítás meghosszabbításáról szóló javaslatokat május 1-jén terjesztette a parlament elé.
 

Dán adomány Ukrajnának

Dánia 1,7 milliárd dán koronát (84 milliárd forintot) adományoz Ukrajnának katonai célokra – közölte kedden Troels Lund Poulsen, az ország megbízott védelmi minisztere.

Hogyan készül Oroszország az új offenzívára?

Oroszország több területen is abbahagyta az előre nyomulást, miközben új offenzívájára készül – mondta Michael Clarke biztonsági és védelmi elemző.

Clarke elmondta, hogy mindkét fél egy új offenzívára készül és Oroszország építi a védelmi vonalait.

Északon már nem nyomulnak olyan erősen, délen és délnyugaton pedig úgy tűnik, mintha visszavonulásra készülnének

– mondta Clarke.

Óriási védelmi vonalakat építenek a déli területen, Zaporizzsjától a Krím felé.

Clarke megjegyezte, hogy az ukrán csapatok 230 új fő harckocsival és mintegy 1550 páncélozott

harcjárművel rendelkeznek. Tudjuk, hogy rendelkeznek a felszereléssel, de vajon megszervezték-e magukat úgy, hogy megfelelően használják azokat ebben a kombinált formában – tankok, páncélozott járművek, tüzérség, légvédelem, hírszerzés

– tette hozzá.

Az oroszok szerint Németország egyre jobban belekeveredik a háborúba

A Kreml szerint Németország „közvetlen és közvetett részvétele” az ukrajnai konfliktusban egyre növekszik.

Olaf Scholz kancellár hétfőn azt mondta, hogy Németország a többi NATO-tagországhoz hasonlóan ragaszkodott ahhoz, hogy az Ukrajnának szállított fegyvereket ne használják orosz területek ellen.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy Németország részvétele a konfliktusban napról napra nő, és Berlin nem tudja biztosítani, hogy az Ukrajnának szállított fegyvereket ne használják Oroszország ellen.

Peszkov szerint a németek által szállított fegyvereket már használják a donbászi régióban.

Várhelyi Olivér: együttműködésre van szükség Ukrajna újjáépítéséhez

A háború okozta károk, ahogy a szükségletek is, óriásiak Ukrajnában, ezért együtt kell dolgozni Kijevvel és más nemzetközi partnerekkel az ország újjáépítésén – jelentette ki Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztos Brüsszelben kedden.

Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság épületében rendezett, az Ukrajnai Zsidó Hitközségek Szövetségének (FJCU) az ukrajnai menekültek megmentésében kifejtett erőfeszítéseit bemutató fotókiállítás megnyitóján elmondta,

a szövetség egyik vezetőjeként Raphael Rutman rabbi, valamint kollégáinak és önkénteseinek munkája példaértékű Ukrajna népének védelme és támogatása terén.

Elmondta: a szövetség munkája Ukrajna valamennyi régiójára kiterjed, a háború által leginkább érintett és legnehezebben megközelíthető területeken nyújt támogatást a rászorulóknak, zsidó és nem zsidó közösségek tagjainak egyaránt. Emberek életét védelmezi, élelemet, szállást, higiéniai ellátást és gyógyszereket biztosít, vagy az evakuálásban nyújt segítséget annak ellenére, hogy munkatársainak testi épsége veszélyben van – emelte ki a magyar uniós biztos.

Az Ukrajnának és polgárainak nyújtott segítségünknek – a nemzetközi közösséggel együtt – mindaddig, amíg a háború dúl, és azt követően is, a helyreállítás és az újjáépítés évei alatt, folytatódnia kell

– fogalmazott Várhelyi Olivér, majd hozzátette: a háború kezdete óta az Európai Unió 68 milliárd eurót bocsátott rendelkezésre Ukrajna támogatásához. Ukrajna és népe számíthat az Európai Bizottság támogatására – tette hozzá az uniós biztos.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke beszédében kiemelte, a kiállított fotók hűen mutatják be az orosz hadsereg ukrajnai brutalitását. Kijelentette: az Európai Unió mindig kiállt a béke mellett, amelyet a méltóság, a szabadság és az igazság jellemez. Addig azonban, amíg Ukrajna területi egysége és önállósága nem biztosított, egységre van szükség az ország és mindazok támogatására, akik a közös értékeinkért küzdenek – tette hozzá az uniós parlament elnöke.

Az oroszok szerint légből kapott a veszteségeikről szóló jelentés

A Kreml elutasította az ukrajnai orosz katonai veszteségekről szóló amerikai becslést, szerintük az „légből kapott”, Washingtonnak ugyanis nincs módja a helyes adatok beszerzésére.

A Fehér Ház hétfőn úgy becsülte, hogy

az orosz hadsereg 100 ezer katonát vesztett az elmúlt öt hónapban, közülük 20 ezren meghaltak, 80 ezren megsebesültek.

Oroszország utoljára szeptemberben hozta nyilvánosságra a hadjáratban elszenvedett veszteségeket, amikor Szergej Sojgu védelmi miniszter azt mondta, hogy 5937 orosz katona halt meg az ukrajnai háborúban.

Az ukrán rendőrség által közreadott képen egy férfi nézi a tüzérségi  lövedékek okozta rombolást a Dnyipropetrovszk megyében lévő Petrohradban 2023. május 1-jén
Forrás: MTI/EPA/Ukrán rendőrség

Nem adják fel Bahmutot és ellentámadásra készülnek az ukránok

Olekszandr Szirszkij tábornok, az ukrán szárazföldi erők parancsnok azt mondta, Kijev fontosnak tartja Bahmut megtartását, és folytatódnak az előkészületek egy ellentámadásra, amely reményei szerint megváltoztatja az ukrajnai háború menetét.

A Bahmutért folytatott csata mindkét fél számára szimbolikus jelentőséggel bír,

mivel Ukrajna még mindig tartja a város egyes részeit, miután hónapok óta heves harcok folynak a reguláris orosz csapatok és a Wagner zsoldoscsapat harcosai ellen – jelentette a Reuters.

A parancsnokokkal együtt számos szükséges döntést hoztunk, amelyek célja a hatékony védelem biztosítása és a maximális veszteségek okozása az ellenségnek

– mondta Szirszkij a Bahmutban harcoló csapatoknál tett látogatása után.

Elmondta az orosz védelmi miniszter, mitől függ a győzelmük

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter katonai vezetőkkel folytatott találkozón beszélt arról, hogy a teljes frontvonalon súlyos csapásokat mértek Ukrajnára, de

a fegyverek szállítása kulcsfontosságú a „különleges katonai művelet” sikeréhez.

A sikerek közé sorolta, hogy hadserege több, nyugati fegyvereket tároló raktárat is megsemmisített.

Sojgu elmondta, hogy Moszkva lépéseket tett a fegyvergyártás fellendítésére a háború támogatása érdekében, mivel szerinte az orosz erők sikere a harctéren „nagyban függ a fegyverek és más katonai felszerelések időben történő feltöltésétől”.

„Az ország vezetése azt a feladatot tűzte ki a védelmi vállalatok elé, hogy rövid időn belül növeljék a termelés ütemét és mennyiségét” – mondta Sojgu.

A miniszter felszólította az egyik nagy rakétagyártót, hogy sürgősen duplázza meg a nagy pontosságú rakéták termelését.

Oroszország az elmúlt napokban több tucat embert ölt meg és sebesített meg Ukrajnában a rakétatámadásokkal – írta a The Guardian.

Moszkvában lobbizik az ENSZ

Rebeca Grynspan, az ENSZ vezető kereskedelmi tisztviselője várhatóan ezen a héten Moszkvába utazik az ukrán gabona fekete-tengeri kikötőkből történő exportja ügyében.

Oroszország többször is kijelentette, hogy nem engedi az egyezség május 18. utáni meghosszabbítását, hacsak a nyugati országok nem szüntetik meg az orosz gabona- és műtrágyaexport akadályozását.

Orosz falut lőttek az ukránok

Az ukrán hadsereg ágyúval lőtt egy falut az oroszországi Brjanszkban – jelentette a helyi kormányzó. A támadás Kurkovicsi falut érte, áldozatok nem voltak, egy ház viszont kigyulladt.

Hétfőn egy mozdony és hét tehervagon siklott ki Brjanszkban, miután egy robbanószerkezet felrobbant, az oroszok szerint szabotázs történt.

Robbanás Melitopolban

Nagy robbanás történt a reggeli órákban Melitopolban, a helyszínre több mentőautó vonult ki – jelentette Ivan Fedorov polgármester. Áldozatokról, károkról egyelőre nincs információ.

Orosz rakétacsapás érte Kramatorszkot

Három lakóház és egy iskola rongálódott meg Kramatorszkban, miután orosz Sz-300-as rakéták csapódtak be. A támadásnak egy sérültje van – írta az ukrán Suspilne.

Húszezer halott katona Bahmutban

Több mint 20 000 orosz katona halt meg és több mint 80 000 sebesült meg az ukrajnai harcok mindössze öt hónapja alatt, ami az amerikai hírszerzés becslése szerint Moszkva amúgy is súlyos veszteségeinek felgyorsulását jelenti - írta a The Guardian.

A katonák többsége Bahmutnál halt meg, amelyről Oroszország többször is azt állította, hogy a bevétel küszöbén áll - mondta John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője hétfőn.

Ukrán veszteségek Herszonban

Nyolc ukrán katona meghalt, négyen megsebesültek, amikor orosz tüzérség kilőtt több ukrán önjáró löveget és egy aknavetőt Herszon térségében – írta a The Guardian. Herszon egyike azoknak a részben megszállt ukrajnai régióknak, amelyeket az oroszok tavaly annektáltak.

Nyolc ukrán bázist is eltaláltak az orosz vadászgépek

A "Center" orosz csoport repülői csapásokat mértek az ukrán csapatok nyolc bázisára Kraszno-Limanszkij térségében - mondta Alekszandr Szavcsuk, a csoport sajtóközpontjának vezetője a RIA Novosztyinak.

"Kraszno-Limanszkijnál a gépeink mintegy 170 célpontban okoztak tűzkárt, ebből több mint 120 olyan területen volt, ahol az ellenséges tűz- és élőerő összpontosult. A hadműveleti-taktikai repülés során a nacionalisták nyolc fellegvárát támadta meg. Eközben a légvédelmi rendszereink HIMARS típusú rakétákat és egy ukrán drónt semmisítettek meg" - mondta az orosz szóvivő.

Megakadályozták az ukrán harckocsi-áttörést

Orosz katonai jelentés szerint a Nyugati Katonai Körzet (ZVO) Shturm-S önjáró páncéltörő rakétarendszerével megállították az ukrán fegyveres erők harckocsi-áttörését, két tankot eltalálva – mondta az egyik orosz egység parancsnoka egy videóban.
"Ez a modell öt-hatezer méterről lő, attól függően, hogy milyen rakétáik vannak... Eltaláltuk a tankokat, már az első lövésünk telitalálat volt" – mondta a katona.

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott képen egy orosz T-90-es harckocsi tüzet nyit az ukrajnai háború frontvonalánál a donyecki régióban egy meg nem nevezett helyszínen 2023. március 7-én
Fotó: Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata / Forrás: MTI/EPA

Újra járnak a vonatok a pokolgépes merénylet után

Az Orosz Vasutak hivatalos csatornája szerint helyreállt a vonatforgalom a Brjanszk régióban található Unecsa-Raszszukha szakaszon, ahol hétfőn egy pokolgépes merénylet miatt kisiklott egy tehervonat mozdonya és hét vagonja. Mintegy 300 vasutas és három mentővonat vett részt a helyreállításban, amelynek során mintegy 100 méter vasúti pályát fektettek le - írja a Ria Novosztyi.

Putyint akár el is foghatják Dél-Afrikában

Jelenleg még nem dőlt el, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen részt vesz-e az éves BRICS-csúcson Dél-Afrikában. A Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és a Dél-afrikai Köztársaságot tömörítő szervezet éves csúcstalálkozóját idén augusztus 22-24. között tartják a dél-afrikai Durbanban. A Nemzetközi Büntetőbíróság - amelynek a Dél-afrikai Köztársaság is tagja - korábban letartóztatási parancsot adott ki az orosz elnök ellen, így a bíróság tagországainak kötelességük elfogni, ha a földjükre lép. 

PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz államfő videókonferencia keretében vesz részt a kabinet ülésén a Moszkva melletti vidéki rezidenciáján, Novo-Ogarjovóban 2023. április 19-én
Fotó: Gavriil Grigorov / Forrás: MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool

A Dél-afrikai Köztársaság hivatalosan nem nyilatkozott arról, hogy betartanák-e ezt a rendelkezést, a parlamenti többségük mindenesetre úgy döntött, hogy az országot nem léptetik ki a Nemzetközi Büntetőbíróságból. A patthelyzetet valószínűleg az oldhatja fel, ha Putyin elnök nem személyesen, hanem videókapcsolaton keresztül venne részt a csúcstalálkozón.

A kért lőszermennyiség harmadát kapják csak meg a Wagner-harcosok

Oroszország legjelentősebb magán milíciájának vezetője sürgette az ország védelmi minisztériumát, hogy lássa el harcosait több lőszerrel. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítója azt mondta, hogy katonáinak naponta legalább 300 tonna tüzérségi lövedékre van szükségük ahhoz, hogy hatékonyabban támadhassák a kelet-ukrajnai Bahmut városát.

"Napi háromszáz tonna, 10 teherkonténer - egyáltalán nem sok... de ennek legfeljebb egyharmadát adják nekünk" - mondta egy videóban, amelyet nyilvánvalóan a Bahmuttól északkeletre fekvő Soledar városából forgattak. Prigozsin gyakran került összetűzésbe az orosz védelmi minisztériummal amiatt, mert állítása szerint harcosait nem támogatják eléggé.

A Wagner-vezér egy külön videóban azt mondta, hogy ha az embereinek meg kell halniuk, akkor az nem az ukrán hadsereg vagy a NATO, hanem a hazai bürokratáik miatt lenne.

Egy német lap szerint tömegesen menekülnek a hadköteles férfiak Ukrajnából

Minden eszközzel igyekszik megakadályozni az ukrán határőrség, hogy elhagyhassák az országot a hadköteles férfiak – írja a német ARD

A 18 és 60 év közötti férfiak a hadiállapot miatt nem hagyhatják el Ukrajnát, akiket menekülés közben elkapnak, és már megkapták a behívót, akár háromtól öt évig terjedő börtönbüntetést is kaphatnak. Ennek ellenére sokan megpróbálnak átjutni a határon, a legtöbben Románia irányába próbálkoznak. Csakhogy egyáltalán nem veszélytelen az út. A legtöbb áldozat akkor hal meg, amikor megpróbálja átúszni a jéghideg Tiszát - olvasható a Mandiner cikkében

Ukrán katona páncélozott harcjárművön az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. április 26-án
Fotó: Libkos / Forrás: MTI/AP

Maradtak még ukrán erők Bahmutnál

Az ukrán katonai szóvivő megerősítette, hogy az orosz erőket visszaszorították Bahmut egyes területein – és a keleti várost nem foglalták el "teljesen" a megszálló csapatok.

Szerhij Cserevatyi, az Ukrán Fegyveres Erők Keleti Csoportjának szóvivője elmondta, hogy a két fél "pozícióharcba" van zárva, miután az ukrán csapatok ellentámadássorozatot indítottak. De azt is mondta, hogy a frontvonal folyamatosan változik. "Néha az ellenségnek van némi sikere egy erőteljes tüzérségi csapás és az infrastruktúra megsemmisítése után, és előre tudnak lépni. De mi ellentámadásba lendülünk, és gyakran visszanyerjük pozícióinkat, miután tüzet nyitottunk az ellenségre."

Találatot kapott épületek füstölnek az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. április 26-án
Fotó: Libkos / Forrás: MTI/AP

A donyecki városban már kilenc hónapja dúlnak a harcok, Moszkva Bahmutot tette inváziójának fő fókuszpontjává, és mindkét fél súlyos veszteségeket szenvedett.

Ukrajna állítja, nincs tudomásuk a vatikáni békemisszióról

Egy ukrán tisztviselő visszautasította a pápa állításait, miszerint a Vatikán részt vesz egy békemisszióban, amelynek célja a háború befejezése. A név nélkül nyilatkozó tisztviselő, aki közel áll az elnöki hivatalhoz, azt mondta: Zelenszkij elnök nem járult hozzá ahhoz, hogy Ukrajna nevében ilyen jellegű megbeszéléseket folytassanak. "Ha megbeszélések zajlanak, azok a tudtunk és áldásunk nélkül zajlanak."

A pápa korábban azt mondta újságíróknak, hogy a küldetés "folyamatban van", de még nem hozták nyilvánosságra a részleteit.

Ketten meghaltak egy éjszakai rakétacsapásban

A Kelet-Ukrajna elleni éjszakai támadásokban két fiatal meghalt – jelentette be Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök éjszakai videóbeszédében azt mondta, hogy negyven ember – köztük nők és gyerekek - megsebesültek. A Pavlohrad város elleni támadás a második országos rakétacsapás része volt három napon belül.

Mikola Lukasuk, a dnyipropetrovszki régió tanácsának vezetője elmondta, hogy a támadás 19 lakótömbben, 25 házban, három iskolában, három óvodában és több üzletben okozott károkat. A sebesültek között öt gyermek is van.

Zelenszkij elnök azt is megerősítette, hogy egy 14 éves fiú meghalt az iskolája közelében, amikor bombatalálat érte Csernyihiv régióban.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. május 1-én az ukrán-magyar határszakaszon 4928 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7918 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 73 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. május 1-én 25 ember, köztük 9 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában