Atomprogram

2022.06.09. 14:24

Irán fokozni akarja az urándúsítást

Az iszlám köztársaság több fejlett, IR-6-os centrifugát akar üzembe helyezni föld alatti nukleáris létesítményében, Natanzban, hogy fokozza az urándúsítást – közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) csütörtökön.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerda éjjel 

elmarasztalta Iránt, mert nem szolgáltatott hiteles információkat arról, hogy milyen nukleáris anyagokkal rendelkezik három, be nem jelentett helyszínen található létesítményben. A NAÜ egyúttal felszólította az iszlám köztársaságot, hogy folytassa az együttműködést.
A harmincöt jelenlévő országból harminc szavazta meg az amerikai, brit, francia és német támogatással előterjesztett határozatot. Oroszország és Kína ellenezte, míg India, Líbia és Pakisztán tartózkodott.

 Az iráni külügyminisztérium szerint a nem építő jellegű  lépést politikai érdekek motiválták.

Natanz, 2022. június 9. A Planet Labs PBC mûholdas felvétele az iráni Natanznál levõ nukleáris létesítményrõl 2022. június 9-én. Irán több fejlett, IR-6-os centrifugát szándékozik üzembe helyezni a bõvítés alatt álló föld alatti központban, hogy fokozza az urándúsítást. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) megrótta Iránt, amiért a NAÜ-tagállam nem tájékoztatott megfelelõen arról, milyen nukleáris anyagokkal rendelkezik három, be nem jelentett helyszínen található létesítményben. Irán június 8-án lekapcsolt két, a NAÜ által felszerelt ellenõrzõ kamerát a natanzi urándúsítóban. MTI/AP/Planet Labs PBC
Forrás: -


 A megrovás előtt Irán lekapcsolt két, a NAÜ által felszerelt ellenőrző kamerát a natanzi urándúsítóban, és iráni tisztségviselők további egyoldalú lépéseket helyeztek kilátásba.
Irán értesítette az ügynökséget, hogy két újabb IR-6-os centrifugasorral bővíti a natanzi létesítményt

– mondta el Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója.  

Ezek a fejlett eszközök tízszer gyorsabban pörgetik az uránt, mint az első generációs centrifugák. A 2015-ös atomalku értelmében Irán csak utóbbiakkal rendelkezhetne.
A NAÜ úgy tudja, hogy februárban a fordói létesítményben is telepítettek egy sor IR-6-os centrifugát.Bécsben tavaly áprilisban kezdődtek meg az iráni atomalku megmentését célzó egyeztetések. Irán és az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja, az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország és Nagy-Britannia, valamint Németország 2015-ben szerződésben állapodott meg abban, hogy Irán nukleáris tevékenységének korlátozása fejében fokozatosan feloldják a Teherán ellen elrendelt büntetőintézkedéseket. Donald Trump előző amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan kiléptette országát az atomalkuból, és újból bevezette az iráni gazdaságot fojtogató szankciókat. Erre válaszul Irán is felhagyott azzal, hogy tartsa magát a nemzetközi szerződésben rögzített kötelezettségeihez.

Nukleáris szakértők szerint Irán elég uránt dúsított fel 60 százalékosra ahhoz, hogy legyárthasson egy atomfegyvert, ha úgy dönt. A 60 százalékos dúsítású uránt technikailag csak egy lépés választja el a 90 százalékos dúsításútól, amelyet már fel lehet használni nukleáris fegyverek előállításához.  A nyugati aggodalmak ellenére Irán ragaszkodik ahhoz, hogy nukleáris programja békés célú.

Borítókép: Az iráni elnöki hivatal által közreadott képen Ebrahim Raíszi iráni elnök beszédet mond az iráni nukleáris technológia nemzeti napja alkalmából rendezett ünnepségen Teheránban 2022. április 9-én. (Fotó: MTI/EPA/Iráni elnöki hivatal)
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában