Ukrán válság

2022.04.10. 16:28

Újabb tömegsírt találtak egy Kijev megyei faluban – frissül

Élő közvetítésünk az orosz–ukrán háború 46. napjáról.

Cikkünket frissítjük!

 

Újabb tömegsírt találtak egy Kijev megyei faluban

Újabb tömegsírt találtak az ukrán fővárostól, Kijevtől nyugatra fekvő Buzova faluban - jelentette be Tarasz Gyidics helyi polgármester egy vasárnapi tévéműsorban.

A településvezető szavai szerint több tucat megkínzott ember holtteste hevert egy benzinkút mellett ásott gödörben. Még nem tudta megmondani, hány halottat találtak, a tömegsír feltárása folyamatban van. Hozzátette, hogy az orosz csapatoktól felszabadított területen több tucat felgyújtott személyautót is találtak, bennük utasok holttestével. Egy szemtanú, akinek sikerült elmenekülnie, elmondta, hogy az orosz katonák addig lőttek rá, amíg a gépkocsija ki nem gyulladt.


Oleg Szinegubov harkivi kormányzó közölte este, hogy Harkiv környéki orosz csapásokban meghalt szombaton tíz civil és megsebesültek 11-en.


Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes, az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjáért felelős tárca vezetője a Telegram üzenetküldő portálon közölte, hogy a nap folyamán 2824 polgári személyt menekítettek ki harcok sújtotta térségekből, a legtöbbet Zaporizzsja megyei településekről. Kifejtette, hogy Bergyanszkból és Mariupolból 2622-en indultak el saját autókkal, illetve evakuációs buszokkal Zaporizzsja felé. Közöttük 213-an a Donyeck megyei Mariupol kikötővárosból menekültek el, a többiek Zaporizzsja megye településeinek lakosai - tette hozzá. Elmondta, hogy ugyanakkor az orosz erők feltartóztattak a vaszilivkai ellenőrzőpontnál több autóbuszkonvojt, amelyek reggel indultak el Zaporizzsjából emberek kimenekítésére Bergyanszk, Tokmak és Enerhodar településekről.


Verescsuk kiemelte: a folyamatos ágyúzások ellenére 202 embert sikerült az ukrán hatóságoknak evakuálniuk Luhanszk megyéből. A kimenekítettek Liszicsanszk, Szeverodoneck, Rubizsne, Popaszna és Kreminna lakosai.


Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra: reggel Verescsuk azt mondta, hogy kilenc evakuációs útvonalat létesítettek a polgári lakosok kimenekítésére Luhanszk és Zaporizzsja megyékből.


Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó közben egy ukrán tévéműsorban arról adott hírt, hogy 57-re emelkedett a kramatorszki vasútállomás ellen pénteken végrehajtott orosz légi csapás halálos áldozatainak száma, a sebesülteké pedig 109-re.


Valentin Reznyicsenko, a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megye kormányzója pedig a Telegramon közölte, hogy a Dnyipro elleni vasárnapi légicsapásban, amelynek következtében megsemmisült a megyeszékhely repülőtere, a katasztrófavédelmi szolgálat hat munkatársa sérült meg. Hozzátette, hogy a mentőegység ellenséges rakétatűz alá került, miközben a reggeli támadás helyszínén eltakarították a törmeléket.

 

Csaknem 500 menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton szombaton

Szombaton 483 az ukrajnai háború elől menekülő embernek segítettek a budapesti BOK Csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton - közölte Budapest Főváros Kormányhivatala a honlapján vasárnap.

Az éjszakát 90 fő töltötte a létesítményben.


A csaknem 4400 négyzetméter alapterületű BOK Csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internetelérhetőséget biztosít nekik a kormány a jótékonysági szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve - emelte ki a kormányhivatal.


A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárat üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket. A tranzitpontról továbbutazók számára a Keleti és a Nyugati pályaudvarra, valamint a Liszt Ferenc-repülőtérre különbuszokkal biztosítják az eljutást, a Magyarországon maradóknak pedig segítenek a szállás megoldásában - olvasható a közleményben.

 

Az oroszok diszkriminálása ellen tüntetnek Németországban

Mintegy 600 oroszbarát tüntető, 350 autóval vett részt egy demonstráción vasárnap az észak-németországi Hannoverben - írja a The Guardian.

A Reuters értesülései szerint az orosz és német zászlókat lobogtató motoros felvonulók a Németországban élő oroszokat érő diszkrimináció ellen tiltakoztak.

A kormányzat 2020-as statisztikái szerint Németországban körülbelül 235 ezer orosz állampolgár él.


Az osztrák kancellár hétfőn találkozik Putyinnal

Karl Nehammer osztrák kancellár hétfőn Moszkvában találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel - jelentette be az osztrák kancellári hivatal.

Nehammer lesz első európai vezető, aki Oroszország ukrajnai háborújának kezdete óta találkozik Putyinnal.

A kancellár a bejelentés előtt tájékoztatta szándékáról Berlint, Brüsszelt és Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, és a párbeszédet akarja elősegíteni a háborús felek között - közölte a bécsi hivatal szóvivője.
Nehammer ukrajnai látogatásáról utazik tovább Moszkvába, szombaton Kijevben találkozott Zelenszkijjel.

 

Tűzszünetet sürgetett Ferenc pápa

Ferenc pápa a virágvasárnapi misét követő beszédében húsvéti tűzszünetet sürgetett Ukrajnában. "De nem azért, hogy újratöltsék a fegyvereket, és utána ismét folytassák a háborút" - hangoztatta az egyházfő. Kijelentette, hogy a békét előkészítő, "igazi tárgyalástól" kísért tűzszünetre van szükség, amely miatt lehet, hogy a feleknek le kell mondaniuk valamiről a lakosság javáért. 

Milyen győzelem az, amelyben a lobogót romokra tűzik ki? - kérdezte Ferenc pápa.

 


Zelenszkij nem zárta ki, hogy az orosz erők visszatérnek a már felszabadított területekre

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hangsúlyozta, hogy Ukrajna előnye az Oroszországgal folytatott tárgyalásokon attól függ, hogy az ukrán erők milyen katonai sikereket érnek el a Donyec-medencében, azon belül is Mariupolban, ellenkező esetben az orosz csapatok ismét megszállhatják Ukrajna már felszabadított területeit.

Erről az államfő az AP hírügynökségnek adott vasárnapi interjújában beszélt, amelyből ukrán hírportálok idéztek. Az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötővárost a "háború szívének" nevezte, és kijelentette, hogy ha a települést az ott élők feladnák, azzal jelentősen meggyengülne az ukrán fél tárgyalási pozíciója Oroszországgal szemben.


Minél erősebb a pozíciónk Mariupolban, annál erősebb lesz a pozíciónk az ország keleti részén, a Donyec-medencei régióban, és ha erősebbek vagyunk ott, akkor közelebb kerül hozzánk a tárgyalás lehetősége, és előnyösebb helyzetben leszünk azokon Moszkvával szemben - fogalmazott Zelenszkij.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök interjút ad az Associated Press amerikai hírügynökség újságírójának Kijevben 2022. április 9-én
Forrás: Jevhen Maloletka / MTI/AP


Hangsúlyozta: ellenkező esetben az sem biztos, hogy egyáltalán folytatódnak a béketárgyalások, mert az orosz csapatok visszatérnek a már felszabadított területekre, így Moszkva már nem lesz érdekelt a párbeszéd folytatásában. Megjegyezte, hogy a polgári lakosok ellen elkövetett atrocitások után nehéz folytatni a tárgyalásokat Oroszországgal. "Meg kell viszont ragadnunk a lehetőséget a diplomáciai megoldásra, ha van ilyen" - emelte ki.  


Az ukrán vezérkar vasárnapi helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az orosz erők az ukrán csapatok védelmének áttörésére tesznek kísérleteket keleten, a Harkiv megyei Izjum városnál, a megyeszékhelyt, Harkivot részlegesen blokád alatt tartják, változatlanul ostromolják Mariupolt, légi csapásokat hajtanak végre és próbálják bevenni a város központját. Tüzérségi támadásokat hajtanak végre Harkiv városa és Donyec-medencei települések ellen. A déli országrészben lévő Herszon megyében az orosz erők nem hagynak fel az Olekszandrivka település bevételére tett kísérletekkel. A régió nyomdáiban röplapokat és brosúrákat, plakátokat nyomtatnak, amelyeken -  Donyec-medencei szakadár területek mintájára - az úgynevezett Herszoni Népköztársaság kikiáltása melletti népszavazásra buzdítanak. Luhanszk megye megszállt területein pedig erőszakkal mozgósítják a helyi lakosokat az ukrán hadsereg ellen.


Friss adatok az eddigi orosz veszteségekről

Az ukrán vezérkar legfrissebb, vasárnapi összesítése szerint eddig hozzávetőlegesen 19 300 orosz katona esett el, mintegy ezer került fogságba. Az ukrán erők megsemmisítettek 152 orosz repülőgépet, 137 helikoptert, hét hadihajót, 722 harckocsit, 1911 páncélozott harcjárművet, 342 tüzérségi és 55 légvédelmi rendszert, valamint 108 rakéta-sorozatvetőt.


Oleh Szinyehubov Harkiv megyei kormányzó arról számolt be, hogy az ukrán erők vasárnap hajnalban megsemmisítettek egy Izjum felé haladó orosz katonai konvojt. A visszavett Vilhivka településen pedig a terület megtisztítása közben orosz katonák holttesteire bukkantak egy gödörben. "Ez példája annak, hogyan viselkednek ezek az embertelenek még a sajátjaikkal is" - jegyezte meg a kormányzó. Szinyehubov elmondta, hogy Lozova városból folytatódik a polgári lakosok kimenekítése, már csaknem húszezren hagyták el a települést.


Az ukrán határőrség arról adott hírt, hogy visszavertek egy ellenséges támadást és fogságba ejtettek egy orosz tüzért Luhanszk megyében. Szintén a keleti országrészből jelentette a helyi ukrán katonai vezetés, hogy tüzérségük megsemmisítette az orosz csapatok egy lőszerraktárát. A pontos helyszínt nem közölték.


A műholdfelvételek kiértékelésével foglalkozó Maxar Technologies amerikai cég vasárnap nyilvánosságra hozta, hogy egy 12 kilométer hosszú orosz haditechnikai oszlopot észleltek, amely Harkiv megyében keleti irányba halad a Velikij Burluk folyó felé.


Közben Petro Kotyin, az állami atomipari vállalat vezetője megtekintette a csernobili atomerőműnél lévő úgynevezett vörös erdőnek azt a részét, ahol az orosz csapatok korábban lövészárkokba ásták be magukat, és megerősítette, hogy a katonáknak nagy valószínűséggel sugárbetegséggel kell szembenézniük. Kifejtette, hogy a helyszínen "abnormálisan magas szintű" háttérsugárzást mértek. Az egyik mutató, a stroncium 90 radioaktív izotóp szintje a mérési helyeken 160-szorosa a megengedett mértéknek - tette hozzá.

 

Újabb orosz rakétacsapás érte a dnyiprói repülőteret

A helyi hatóságok tájékoztatása szerint újabb orosz rakétatámadás érte a dnyiprói repülőteret. Noha a repülőteret már március közepén szétbombázták, és nem maradt ott semmi, folyamatosan hullanak a rakéták - írták.

 

Kijev kilenc humanitárius folyosó használatáról állapodott meg, orosz-ukrán fogolycserét tartottak

Kijev kilenc humanitárius folyosó használatáról állapodott meg, hogy segítsen az embereknek elmenekülni a súlyos harcok elől az ország keleti részén, többek között személyautókkal Mariupolból – közölte vasárnap Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes.

A politikus a szakadárok által ellenőrzött területre utalva azt írta a Telegram üzenetküldő portálján, hogy a luhanszki térségben működik majd a humanitárius folyosók összes útvonala.

Ezzel egy időben Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos megerősítette, hogy Oroszország és Ukrajna szombaton fogolycserét hajtott végre. Elmondása szerint az Oroszországnak kiadott személyek között volt a Roszatom állami atomenergetikai konszern négy alkalmazottja és katonák.

 

Az Európai Unió újranyitotta kijevi nagykövetségét

Az EU újranyitotta nagykövetségét Ukrajna fővárosában, Kijevben, miután Oroszország ukrajnai inváziója után ideiglenesen Lengyelországba helyezte át. Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője pénteken ukrajnai látogatásán jelentette be a terveket.

Borrell azt is mondta, az ukrán miniszterelnökkel megállapodtak abban, hogy felgyorsítják a közeljövőben sorra kerülő EU-Ukrajna Társulási Tanács előkészületeit.

 

A NATO állandó katonai jelenlétet tervez

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az esetleges jövőbeli orosz agressziókra tekintettel állandó katonai jelenlétet tervez az észak-atlanti szövetség határain.

Amit most tapasztalunk, az egy új valóság, az európai biztonság új rendje

– jelentette ki Stoltenberg a The Telegraph című brit lapnak nyilatkozva. Hozzátette, hogy a NATO alapvető átalakuláson megy keresztül, ami Vlagyimir Putyin orosz elnök cselekményeinek hosszú távú következményeit tükrözi.

 

Orosz találat ért egy salétromsav-tárolót

Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó szombat este közölte, hogy ismét orosz találat ért Rubizsne településen egy salétromsav-tárolót. Felszólította a település lakóit, hogy maradjanak otthonaikban vagy az óvóhelyeken, a levegőben terjedő egészségkárosító gáz miatt tartsák zárva az ajtókat és az ablakokat. 

Borítókép: nő sír az ukrajnai háborúban elesett ukrán katonák temetésén a nyugat-ukrajnai Lvivben 2022. április 9-én (MTI/EPA/Mykola Tys)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában