Megújult a felsőoktatás

2022.02.09. 09:10

Helyettes államtitkár: a felsőoktatás korszerűsítése a versenyképesség kulcsa

Magyarország versenyképességének kulcsa a felsőoktatás korszerűsítésében és az egyetemközpontú innovációban rejlik - jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára a Magyar Nemzetnek.

A szerdai lapszámban megjelent interjúban Hankó Balázs azt mondta, hogy "szinte minden képzési területen a nemzetközi élvonalban vagyunk".

   

A helyettes államtitkár a február 15-ei felsőoktatási jelentkezési határidő apropóján az egyetemi modellváltás eredményeiről, a legnépszerűbb képzésekről, a magyar intézményeknek a nemzetközi rangsorokban elfoglalt helyéről és a diplomaszerzés felértékelődéséről is beszélt a Magyar Nemzetnek.

   

Úgy fogalmazott, hogy 

megújult, fokozatot váltott a felsőoktatás. A világ 28 ezer egyeteme közül 11 magyar a legjobbak irigylésre méltó felső 5 százalékába tartozik 

- közölte, hozzátéve: ezekbe az intézményekbe jár a hallgatók kétharmada, "vagyis szinte minden képzési területen a nemzetközi élvonalban vagyunk".

   

A gazdaság igényeire nyitottabbá, gyakorlatorientáltabbá vált a magyar egyetemi képzés - jelentette ki Hankó Balázs, aki szerint a gazdaság fejlődésének egyik kulcsa a diplomások számának emelése. A magyar felsőoktatásból kikerülők gyorsan munkába tudnak állni, magas jövedelemmel - hangoztatta.

   

Idén 350 alap- és 400 mesterképzést hirdettek meg 48 városban - közölte.

   

A modellváltásról szólva a helyettes államtitkár azt mondta, hogy 3 szakaszban 21 intézmény került alapítványi fenntartásba.

   

"Rugalmasabb, versenyképesebb, szabadabb, nagyobb autonómiát biztosító működési formára szerettek volna átállni az egyetemek, hiszen a nemzetközi és hazai környezettel is versenyezniük kell. Ennek megfelelő jogszabályi keretrendszert, intézményi profilokat és jelentős forrásokat biztosítottunk nekik, az egyetemek finanszírozása átlagosan a két és félszeresére nőtt" - hangoztatta.

   

Hankó Balázs azt mondta: akkor jó bármilyen átalakítás, ha az intézmények és a fiatalok egyformán profitálnak belőle. Az egyetemisták helyzete egyértelműen javult: 10 éve a hallgatók 70 százalékát vették fel állami ösztöndíjas helyre, tavaly ezzel szemben 81 százalékukat.

   

"Idén már a GDP 1,9 százalékát fordítjuk a felsőoktatásra, ezzel egész Európában kevesen büszkélkedhetnek. Ezenfelül tervezzük az egyetemek 2700 milliárd forintos összértékű fejlesztését, az intézmények saját igényei alapján újítjuk meg az oktatási infrastruktúrát, építjük ki a tudományos parkok rendszerét" - emelte ki a helyettes államtitkár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában