Újraindítás

2022.05.01. 09:00

A turizmus lesz a növekedés motorja

A Covid-járvány előző két évének egyik legnagyobb veszteseként számon tartott turizmus a következő évtizedben közel 126 millió új munkahelyet teremt, miközben a szektor globálisan már jövőre eléri a GDP-hez való hozzájárulás 2019-es, pandémia előtti szintjét – derül ki az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) legfrissebb gazdasági hatásjelentéséből, amely világszerte óriási változásokat prognosztizál a területen – írja a Magyar Nemzet.

A WTTC elemzése kiemeli: hátrányt okozott, hogy a járványügyi korlátozásokat több országban szükségtelenül, hónapokon keresztül eltúlozták, ám ennek káros hatásai mentén ugyan meggyengülve, de talpon maradhatott a nemzetközi turizmus stabil rendszere. Ennek köszönhetően 

a jövőben világszerte minden harmadik új munkahely az utazással kapcsolatos területeken tud létrejönni, illetve újjászületni.

– Az ágazat a globális gazdasági fellendülés hajtóereje lesz az elkövetkező években 

– jelentette be Julia Simpson, a világtanács elnök-vezérigazgatója az átfogó piaci elemzés összefoglalójaként, konkrét számításokkal alátámasztva a valamennyi ország számára biztató megállapításokat.

Eszerint például a turizmus nemzetközi szinten összesített GDP-je 2022 és 2032 között átlagosan évi 5,8 százalékos növekedést produkálhat, ami jócskán meghaladja majd a globális gazdaságban évente becsült 2,7 százalékos növekedési ütemet, miközben a termelése eléri a 14,6 billió dollárt, azaz a teljes világgazdasági termelés több mint tizenegy százalékát.

A szektor GDP-hez való hozzájárulása már az idén látványos lesz, mivel várhatóan közel 44 százalékkal, 8,4 billió dollárra nő az év végére – ez már csak 13 százalékkal marad majd el a pandémia előtti 2019-es GDP-szinttől, amelyet jövőre már elérhetnek az ágazati szereplők.

Az utazások iránti igény a legtöbb országban már év eleje óta érzékelhető fellendülésének nagy szerepe lesz a foglalkoztatás növekedésében is, 

amely 2023-ra ugyancsak a várakozásokat meghaladó mértékben lesz képes megközelíteni a koronavírus felbukkanása előtti időszak kiemelkedő mutatószá­mait, millióknak újrateremtve a megélhetési lehetőségeket.

– Tavaly a kilábalás lassabban indult be a vártnál, részben az omikron vírusváltozat hatása miatt, de főként azért, mert az egyes országok nem hangolták össze a járvány elleni védekezésüket. Ezzel együtt megkezdődhetett a fellendülés, hiszen 

a turizmus globális GDP-hez való hozzájárulása csaknem 22 százalékkal nőtt 2020-hoz képest, amikor a járvány csúcspontján az össztermelés a korábbi felére zuhant vissza 

– mutat rá a WTTC elemzése, amely azt is összegezte, hogy tavaly világszerte már több mint 18 millió munkahely állt helyre a vendégforgalmat kiszolgáló területeken úgy, hogy az omikron miatt időlegesen vissza kellett állítani a korábban már enyhített korlátozó intézkedéseket.

Elhibázott védekezés 

A brit kormány a koronavírus-variánsok behurcolása ellen aránytalanul szigorú, következetlen, önkényes intézkedésekkel korlátozta a nemzetközi utasforgalmat, komoly veszteségeket okozva a turizmusnak – fogalmaz a londoni alsóház közlekedési bizottságának kritikus hangvételű jelentése, amelyet a távirati iroda idézett. 

Megállapították, hogy a pandémia alatt tizenötször változtatott utazási korlátozásokat nem alapozta meg tudományos konszenzus, a közlekedési lámpákéhoz hasonló, színkódos járványkockázati rendszer pedig bizonytalan volt, holott ez alapján határozták meg, hogy az egyes országokból milyen feltételekkel lehetett beutazni Nagy-Britanniába.

A korlátozások márpedig akkora munkaerőhiányt okoztak, hogy a turizmusban nem tudják akadálytalanul kiszolgálni a jelenlegi keresletbővülést, miközben az is kockázattá vált, hogy a jövőben egyes országok a gazdasági következményektől tartva esetleg nem jelentik be nyilvánosan az aggodalomra okot adó új vírusvariánsok felbukkanását.

Borítókép: Turisták utaznak motorcsónakon az egyik csatornán Gentben / Hemis via AFP / Leclercq Olivier

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!