Hagyaték

2022.09.11. 11:55

Elképesztő vagyont örököl III. Károly Erzsébet királynőtől, ám van egy kis bökkenő

Szinte felfoghatatlan gazdagság szállt egyik pillanatról a másikra az eddig is igencsak tehetős Károlyra a királynő halála után.

Forrás: AFP

Csütörtökön elhunyt II. Erzsébet királynő. A brit uralkodó halálával a korona fia, Károly fejére szállt, aki innentől III. Károly néven fog uralkodni. Mindez természetesen azt jelenti, hogy az uralkodói vagyon felett is ő rendelkezik innentől. De mit is jelent ez pontosan - a Bors megírta.

A Forbes magazin számolta össze, nagyjából mennyit örökölt Károly, és ebből mekkora pénzösszeg az, amivel valóban tud valamit kezdeni – ugyanis a vagyon jelentős része van is, meg nincs is.

Felfoghatatlan milliárdok

A gazdasági lap amerikai kiadásának számításai szerint nagyjából 28,5 milliárd dollárt, azaz több mint 11 ezer milliárd forintot tesz ki a koronavagyon, mely most már III. Károlyé.

Ennek a nagy része, 28 millió dollár felett azonban nem rendelkezhet szabadon: ezeket így el sem adhatja.

Ezek közé tartozik a 19,5 milliárd dollárosra becsült koronabirtok, a 4,9 milliárd dolláros Buckingham-palota, Cornwall és Lancaster hercegsége (1,3 és 0,74 milliárd), valamint a Kensington-palota és a királyi család skóciai birtoka (630 millió-592 millió dollár).

A néhai királynő személyes vagyona olyan félmilliárd dollárnyi (átszámítva közel 200 milliárd forintnyi) lehet a lap szerint. Ez ingatlanokból, ékszerekből, műtárgyakból és egyéb befektetésekből tevődik össze. Ezek felett az öröklést követően már jóval szabadabban rendelkezhet Károly, aki persze eddig sem volt épp szegény ember.

Évi 50 millió

Károlynak eddig a cornwalli birtok is szépen termelt: az 50 millió dolláros éves bevételből ő és leszármazottai 30 millió dollárt kaptak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!