Nagyvilág

2019.02.03. 16:24

Időjárás-jelentés - 2019. február 3.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Európa nagy része felett többközéppontú ciklon határozza meg az időjárást. Az észak-dél kiterjedésű hullámzó frontrendszer a Balti-tengertől egészen a Földközi-tenger déli partvidékéig húzódik. Területén többnyire felhős az idő, és több helyen is esik eső, záporeső, de a Kelet-európai-síkság északi részein többfelé, délebbre inkább csak elszórtan fordul elő havazás. A front előtti tájakra délies áramlással az ilyenkor szokásosnál jóval enyhébb levegő áramlik, a délutáni órákra a Kárpát-medence térségében néhol 16, 17, a Balkán-félsziget északnyugati régiójában pedig 18, 19 fokig is felmelegszik a levegő. Mindeközben kontinensünk északi és délnyugati vidékén magasnyomású légköri képződmények helyezkednek el. A legalacsonyabb csúcsértékek továbbra is a Skandináv-félszigeten fordulnak elő, néhol -20 fok körül vagy az alatt alakulnak. A Kárpát-medencét nyugat felől egy hidegfront éri el, amely mögött hidegebb, de továbbra is az ilyenkor szokásosnál enyhébb levegő áramlik fölénk.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig

Vasárnap többnyire erősen felhős időre számíthatunk, a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén többfelé, másutt helyenként számíthatunk esőre, záporra, de a késő esti órákban elsősorban az északnyugati tájakon havas eső, néhol havazás is előfordulhat, majd mindenütt fokozatosan megszűnik a csapadék. Késő délután, kora este délnyugaton zivatar is kialakulhat. Hétfőn jobbára közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, de az északkeleti országrészben borult lehet az idő. Északnyugat felől egyre nagyobb területen északira, északnyugatira fordul a szél, megerősödik, néhol viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és +3 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 3 és 8 fok között valószínű, északnyugaton lesz hidegebb az idő.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!