Nagyvilág

2019.01.26. 09:18

Csípős paradicsomon dolgoznak

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A csípős ízért felelős kapszaicin a paradicsomban is megtalálható.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A csípős ízért felelős kapszaicin a paradicsomban is megtalálható.

Képzeljük el, hogy egy génmanipulációval foglalkozó kutató éppen csípős paradicsomszószt kever otthon, és egyszer csak így szól: heuréka! Ez a paradicsom magától is csíp­hetne!

Éveket kell várni

Bár arra még nem derült fény, mekkora lenne a kereslet a boltokban a csípős paradicsomra, egy ír és brazil tudósokból álló kutatócsoport szerint a mai modern génmanipulációs technológiának köszönhetően viszonylag „egyszerű” módon lehetne kifejleszteni a paradicsom csípős változatát. A csípős ízért felelős molekulákat kapszaicinnek nevezik, ez a molekula pedig a paradicsomban és a csípős paprikában is egyaránt megtalálható. A különbség az, hogy míg a csiliben ezek a genetikai információk aktívan működnek, addig a paradicsomban ezeket a molekulákat „be kellene kapcsolni”. Itt jön képbe a modern technika vívmánya, vagyis a genetikában alkalmazott Crispr-Cas9 módszer – olvasható a nosalty.hu oldalon.

Valószínűleg a csípős paradicsomra egyébként még éveket kell várni, hiszen a kutatók még nem teljesen biztosak abban, valóban képes-e a Crispr-módszer átszabni a paradicsom jelenlegi génállományát. Amennyiben a tudósok sikerrel járnak, úgy a csípős paradicsom nemcsak a kulináris élmények kedvelőinek nyújt majd új élvezeteket, hanem a gyógyszeriparnak is, a kapszaicin ugyanis rengeteg fájdalomcsillapítóban és gyógyászati termékben megtalálható alapanyag.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!