Nagyvilág

2017.06.29. 19:11

Az esküdtszék bűnösnek találta a Nyemcov-gyikosság vádlottjait

Moszkva - Bűnösnek ítélte az esküdtszék csütörtökön Moszkvában azt az öt csecsen férfit, aki Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus meggyilkolása, illetve a merénylet megszervezése miatt állítottak bíróság elé.

Moszkva - Bűnösnek ítélte az esküdtszék csütörtökön Moszkvában azt az öt csecsen férfit, aki Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus meggyilkolása, illetve a merénylet megszervezése miatt állítottak bíróság elé.

Nyemcovot, aki korábban miniszterelnök-helyettes is volt, 2015. február 27-én éjjel lőtték agyon több lövéssel a Moszkva folyón a Kreml faláig átívelő Bolsoj Zamoszkvoreckij hídon. Az elítéltek között van Zaur Dadajev, aki a vád szerint meghúzta a ravaszt, valamint a bűntársként megvádolt Sadid és Anzor Gubasev, Hamzat Bahajev és Tamerlan Eszkerhanov.

A büntetés mértékét a bíróság egy későbbi időpontban fogja kihirdetni. Az elítéltek jogi képviselői mérlegelik a fellebbezés lehetőségét.

A Nyemcov személyéhez és politikai nézeteihez közelállók azonban kételkednek az eljárás tisztaságában és úgy vélik, hogy a nyomozás nem vezetett el a bűncselekmény igazi megrendelőjéhez.

"Ez az évszázad bűnténye, mégsem derítették fel, hogy kik ennek az igazi megszervezői és megrendelői" - jelentette ki a politikus lányát, Zsanna Nyemcovát képviselő ügyvéd, Vagyim Prohorov.

"Az orosz kormány nem volt hajlandó (Ramzan) Kadirov (csecsen vezető) környezetében vizsgálatot folytatni" - tette hozzá.

Zsanna Nyemcova többször is indítványozta Kadirov bíróság elé idézését. A csecsen vezető, aki tagadta, hogy köze lenne a gyilkossághoz, korábban "igazi orosz hazafinak" minősítette Dadajevet.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az esküdtszéki ítéletet követően kijelentette: a nyomozók és nem az elnöki apparátus dolga eldönteni, hogy folytatni kell-e a nyomozást.

Az eljárás bírálói kifogásolták egyebek között, hogy a hatóságok nem bocsátották a bíróság rendelkezésére a bűntényről a biztonsági kamerák által készített felvételeket, a gyilkos fegyver nem került elő és tisztázatlan körülmények között az egyik vádlott is életét vesztette.

A vád verziója szerinti bandavezér, Dadajev a csecsenföldi vezetőhöz, Ramzan Kadirovhoz közel álló csecsen Észak belügyi zászlóalj parancsnokhelyettese volt. Ugyanebben az egységben szolgált egy hatodik vádlott, Beszlan Sabanov, akit nem sikerült élve elfogni (elfogási kísérletkor felrobbantotta magát), valamint a gyilkosság - ügyészség szerinti - értelmi szerzője, a szökésben lévő Ruszlan Muhutgyinov, aki a zászlóaljparancsnok, Ruszlan Geremejev személyi sofőrje volt.

A vád szerint Muhutgyinov 15 millió rubelt (jelenlegi árfolyamon csaknem 66 millió forintot) ajánlott fel a tetteseknek Nyemcov meggyilkolásáért, és a pénz volt a bűncselekmény indítéka. Muhutgyinov lakást bérelt a számukra, valamint gépkocsit és mobiltelefonokat bocsátott a rendelkezésükre.

Dadajev többször is hátba lőtte az 55 éves politikust, aki barátnőjével, Anna Duricka ukrán modellel hazafelé tartott a GUM áruház egyik étterméből.

Nyemcov a Nyugat-barát ukrán vezetést támogatta, és adatokat gyűjtött a kelet-ukrajnai szakadárok oldalán elesett orosz katonákról. Megölése egy nappal előzte meg a délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktus ellen tiltakozó nagy ellenzéki megmozdulást Moszkvában, amelynek Nyemcov az egyik szervezője volt.

Borosz Nyemcovot a 90-es években még Borisz Jelcin elnök lehetséges utódjaként is emlegették, ám a liberális politizálásnak a Putyin-érában hátat fordító, a reformokra nehezteléssel emlékező Oroszországban a többség körében már nem volt népszerű. Lánya azt kérte, hogy a súlyos bűncselekmények ügyében eljáró, szövetségi hatáskörű Nyomozó Bizottság (SZK) indítsa újra és terjessze ki az apja ügyében lefolytatott nyomozást. Kérelmezte, hogy a már letartóztatott személyek mellett emeljenek vádat Ruszlan Geremejev zászlóaljparancsnok és fivére, Artur ellen is.

A hivatalos lakásnyilvántartásból ugyanis kiderült, hogy Artur Geremejevé volt az a moszkvai lakás, amelyben a gyilkosság ügyében elítélt személyek laktak. Nyemcov lánya kifogásolta: noha a nyomozás megállapította, hogy a gyilkossághoz köze lehet magas rangú csecsen személyeknek, ám őket nem hallgatták ki alaposan, és nem folytattak le ellenük minden lehetőséget kimerítő nyomozást.

Zsanna Nyemcova azt is kérelmezte, hogy ne válasszák le a nyomozásról a bűntény megrendelésével és megszervezésével vádolt Ruszlan Muhugyinov ügyét, aki ellen tavaly novemberben adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!