Nagyvilág

2017.02.20. 09:04

Szinte teljesen leállt a magyar libamájexport

Budapest - Az EU-n belül csak a védő- és megfigyelési körzetekből nem lehet kiszállítani terméket.

Budapest - Az EU-n belül csak a védő- és megfigyelési körzetekből nem lehet kiszállítani terméket.

A madárinfluenza miatt a kacsa- és a libamáj szállítása a távol-keleti piacokra lényegében megszűnt, és az Európai Unión belül is jelentősen akadozik. A drasztikus visszaesés oka, hogy csaknem a teljes magyar kacsa- és libaállományt ki kellett irtani a hazai járvány miatt.

Komoly engedmény

A legsúlyosabban a magyar hízottmáj-exportot érintette a tavaly novemberben kirobbant madárinfluenza járvány, hiszen e termék 85–90 százalékát exportáljuk, elsősorban Franciaországba, Belgiumba, Japánba, Dél-Koreába és Hongkongba – mondta Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke. A magyar kivitel a távol-keleti piacokra lényegében teljesen megszűnt, ami – az ottani szigorú előírások miatt – csak a három hónapos mentességi időszakot követően indulhat meg újra. Az Európai Unióban kissé jobb a helyzet, hiszen a közösségen belüli májértékesítés úgynevezett regionalizációs eljárást igényel, tehát csak közvetlenül a védő- és megfigyelési körzetekből nem lehet kiszállítani termékeket. Ez komoly engedmény, és amíg csak pár fertőzéses eset volt ismert, jól is jött számunkra. Miután azonban Bács-Kiskun megye gyakorlatilag teljes területén kiirtották a víziszárnyasokat, nem maradt exportképes állományunk – mondta Csorbai Attila.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!