Nagyvilág

2015.12.11. 14:40

Külföldi sajtó Magyarországról - A The Economist a populizmus térnyeréséről

London - A populizmus európai és amerikai térnyeréséről közöl vezércikket a The Economist című brit hetilap pénteken megjelent kiadása. Az írás röviden kitér a magyar kormány politikájára is.

London - A populizmus európai és amerikai térnyeréséről közöl vezércikket a The Economist című brit hetilap pénteken megjelent kiadása. Az írás röviden kitér a magyar kormány politikájára is.

A nyomtatott változat címlapjának grafikus illusztrációján Donald Trump, az amerikai Republikánus Párt elnökjelölt-aspiránsa, Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője és Orbán Viktor miniszterelnök látható, "Rájátszva a félelemre" felcímmel.

Az azonos címet viselő belső vezércikk szerint Magyarországon és Lengyelországban "populisták vannak hatalmon", és a populista jobboldal támogatottsága Amerikában és Európa egyes térségeiben a II. világháború óta nem tapasztalt szintet ért el.

Orbán Viktor illiberális demokrácia kiépítése mellett tett hitet, és Vlagyimir Putyin Oroszországát tekinti modellnek - áll a The Economist írásában.

A lap szerint a populizmus a legutóbbi terrortámadások után most már abból a félelemből is táplálkozik, hogy a kormányok nem tudnak vagy nem is akarnak gondoskodni állampolgáraik biztonságáról.

A válasz e jelenségre részben a liberális ideálok erejében rejlik. Az új technológiák, a jólét és a kereskedelem hatékonyabb gyógyír lehet az emberek biztonságérzetének hiányára, mint az idegengyűlölet; az elégedetlenséget gazdasági növekedéssel, és nem falak emelésével lehet legyőzni - olvasható a The Economistban.

A lap szerint a populistákra a szavazófülkében lehet vereséget mérni, és a mérsékelt többség felelőssége, hogy el is menjen szavazni, és arra a jelöltre voksoljon, aki a nyitottságot és a toleranciát hirdeti.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!