Nagyvilág

2013.05.30. 13:02

Vedomosztyi: Lemond a külföldi támogatásról a neves orosz közvélemény-kutató intézet

Moszkva, 2013. május 30., csütörtök (MTI) - Lemond a külföldi támogatásról a Levada Központ, a neves orosz közvélemény-kutató intézet, hogy ne kelljen "külföldi ügynökként" nyilvántartásba vetetnie magát - adta hírül csütörtöki számában a Vedomosztyi című orosz napilap.

Moszkva, 2013. május 30., csütörtök (MTI) - Lemond a külföldi támogatásról a Levada Központ, a neves orosz közvélemény-kutató intézet, hogy ne kelljen "külföldi ügynökként" nyilvántartásba vetetnie magát - adta hírül csütörtöki számában a Vedomosztyi című orosz napilap.

A döntést azt követően hozta meg az intézet, hogy az ügyészség áprilisban felszólította az úgynevezett ügynöktörvény betartására - magyarázta Gyenyisz Volkov fejlesztési osztályvezető.

Elmondta, hogy külföldről két projektjükhöz ígértek pénzügyi támogatást. Az egyik a civil társadalom és a tiltakozó mozgalom kutatására, a másik a moszkvaiak politikai beállítottságának vizsgálatára irányult volna, de minthogy a külföldről érkező támogatásokról lemondtak, finanszírozás hiányában mindkét projektet leállították.

A Jurij Levadáról elnevezett kutatóintézet ezért oroszországi források után néz, a Yandex orosz internetes kereső- és híroldalon indít pénzgyűjtő akciót. A két társadalomtudományi vizsgálat költsége várhatóan 680 ezer rubel (körülbelül 4,8 millió forint).

A tavaly novemberben Oroszországban hatályba lépett úgynevezett ügynöktörvény szerint az országban politikai tevékenységet folytató, külföldi támogatásból működő nem kormányközi szervezeteknek (NGO) "külföldi ügynökként" kell magukat nyilvántartásba vetetniük az igazságügyi minisztériumban. Ha ezt nem teszik meg, több százezer rubeles büntetést szabhatnak ki rájuk.

Az orosz főügyészség március végén az NGO-k tömeges ellenőrzésébe kezdett az igazságügyi minisztérium és az adóhatóság bevonásával. A hatóságok tekintélyes nemzetközi jogvédő, valamint kulturális tevékenységet folytató szervezeteket is felkerestek, majd több szervezetet felszólítottak az ügynöktörvény betartására. Az igazságügyi tárca feljelentése nyomán az illetékes bíróság súlyos pénzbüntetést szabott ki a Golosz választási jogvédő szervezetre és vezetőjére.

Orosz és külföldi jogvédők az ügyészség vizsgálatot politikai hadjáratnak, a hatalom nyomásgyakorlásának tekintik. A törvény azt követően született meg, hogy Vlagyimir Putyint tavaly májusban harmadszor iktatták be orosz államfőnek.

Eddig egyetlen oroszországi nem kormányzati szervezet sem vetette magát "külföldi ügynökként" nyilvántartásba.

 

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!