Nagyvilág

2013.05.27. 12:22

RMDSZ-kongresszus - Vegyes visszhang az erdélyi magyar sajtóban

Kolozsvár, 2013. május 27., hétfő (MTI) - Az erdélyi magyar lapok dicsérték, de bírálták is vezércikkeikben hétfőn a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szombaton tartott 11. kongresszusát.

Kolozsvár, 2013. május 27., hétfő (MTI) - Az erdélyi magyar lapok dicsérték, de bírálták is vezércikkeikben hétfőn a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szombaton tartott 11. kongresszusát.

A Kolozsváron megjelenő Szabadság napilap vezércikkírója a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) vezetőinek, Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnöknek és Crin Antonescu liberális szenátusi elnöknek a "nyilvánosság előtti kakaskodását" látta a kongresszus legnagyobb kihatású eseményének.

A Szabadság megállapította, Ponta gesztusaival immár másfél éve nyitottságot mutat a romániai magyarság számára fontos kérdésekben, Antonescu viszont olyan nacionalista útra tévedt, amivel eltávolította maga mellől az RMDSZ-t.

A cikkíró szerint a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozatának kérdése, de főleg az alkotmánymódosítás és a közigazgatási régiók ügye még azt is felszínre hozhatja, hogy Ponta jó szándékú nyilatkozatai ellenére a szociáldemokrata kemény mag mégsem hajlandó kompromisszumokra.

Az RMDSZ-hez közel álló maszol.ro portálon közölt egyik véleménycikk szerzője azt a következtetést vonta le a kongresszusi beszédekből, dokumentumokból, hogy a romániai magyarság továbbra is önállóan, a magyarországi, romániai és nemzetközi partnerekkel egyenrangúan politizál.

A portál másik véleménycikkének szerzője szerint a kongresszus igazi tétje nem "a különböző irányokból érkező szirénhangok" fogadása, hanem a szervezet megerősítése kell hogy legyen. "Az új alapszabályzat egy pártszerűbb működés irányába mozdítja el az RMDSZ szerkezetét. A kérdés az, hogy egy ütőképesebb, gyorsabb reagálású szervezet milyen mértékben tudja megőrizni a szövetség belső politikai pluralizmusát, a párbeszéd fenntartásának képességét" - fogalmazott a szerző.

A szövetséggel szemben általában kritikus Háromszék vezércikkírója úgy vélte, az RMDSZ a kongresszussal erőt kívánt demonstrálni, azt akarta bizonyítani, hogy "lám, csak velük áll szóba a román hatalom, előttük hajt fejet az ellenzék, s még a magyarországi vezetők is belátják, megkerülhetetlen a tulipános szövetség Erdélyben".

A cikkíró ugyanakkor a kongresszusi üzenetek kettősségére is figyelmeztetett. "Nyitásról, összefogásról, együttműködésről beszéltek, de kirekesztő módon viselkedtek" - állapította meg a Háromszék.

"Miközben Székelyföld autonómiájának kiharcolását elsődleges célkitűzésként határozták meg, még vendégként sem voltak hajlandóak fogadni azt a Székely Nemzeti Tanácsot, amely erős civil köztestület és amely évek óta ezért az egy célért harcol" - fogalmazott a Háromszék vezércikkírója. Úgy vélte, az RMDSZ húsz év késéssel jutott oda, hogy autonómiaügyben "megcselekedné mindazt, amiről 1993-ban a brassói kongresszuson határozott".

A Háromszék cikkírója szerint "nehéz komolyan venni" az RMDSZ szándékát, "ha éppen a legfontosabb tézist hagyják figyelmen kívül, miszerint autonómiát csak együtt, összefogással lehet elérni".

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!