Nagyvilág

2012.07.18. 16:59

Románia - Mindkét ház megszavazta az alkotmánybíróság hatáskörének részleges visszaállítását

Bukarest, 2012. július 18., szerda (MTI) - A román képviselőház után a szenátus is megszavazta szerdán azt a törvénytervezetet, amely részlegesen visszaállítja az alkotmánybíróság hatáskörét. A jogkör korlátozását a Victor Ponta vezette kormány rendelte el korábban.

Bukarest, 2012. július 18., szerda (MTI) - A román képviselőház után a szenátus is megszavazta szerdán azt a törvénytervezetet, amely részlegesen visszaállítja az alkotmánybíróság hatáskörét. A jogkör korlátozását a Victor Ponta vezette kormány rendelte el korábban.A tervezetet a képviselőházban 159 támogató vokssal fogadták el, 7 tartózkodás mellett. Az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) kivonult a teremből a szavazás előtt, mivel nem ért egyet azzal, hogy a jogszabály csak részben állította vissza az alkotmánybíróság hatáskörét.

Délután a szenátus 64 támogató szavazat és 3 tartózkodás mellett fogadta el a képviselőház által megszavazott szövegváltozatot.

A Victor Ponta vezette román kormány sürgősségi kormányrendeletet fogadott el júniusban arról, hogy az alkotmánybíróság nem nyilváníthat véleményt a parlament által elfogadott határozatokról. Erről a rendeletről kellett szavaznia a parlamentnek, és a szöveget módosította.

A módosítás szerint az alkotmánybíróságon megtámadhatók azok a parlamenti határozatok, amelyek "alkotmányos elveket, szabályokat és értékeket sértenek meg". Nem támadhatók meg azok a határozatok, amelyek "a parlament önállóságára, valamint személyekről szóló döntésekre" vonatkoznak.

A képviselőházban és a szenátusban a PDL valamennyi módosító javaslatát elutasították.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!