Nagyvilág

2012.07.19. 14:52

Román belpolitika - Megduplázzák a külföldi román szavazókörzetek számát

Bukarest, 2012. július 19., csütörtök (MTI) - Kétszer annyi szavazóhelyiséget rendeznek be külföldön a július 29-ei romániai népszavazásra, mint amennyit eredetileg terveztek - közölte csütörtökön a bukaresti külügyminisztérium.

Bukarest, 2012. július 19., csütörtök (MTI) - Kétszer annyi szavazóhelyiséget rendeznek be külföldön a július 29-ei romániai népszavazásra, mint amennyit eredetileg terveztek - közölte csütörtökön a bukaresti külügyminisztérium.A múlt héten bejelentett 150 külföldi szavazókörzet mellett további 151-et rendeznek be a külföldön élő román közösségek kérése alapján. Főleg Olaszországban (46-tal) és Spanyolországban (37-tel) bővítették a szavazóhelyiségek számát. Az Egyesült Államokban 17, a Moldovai Köztársaságban 14 új körzet nyílik.

Magyarországon a korábban tervezett három mellett egy negyedik helyiséget is nyitnak: az itt tartózkodó román állampolgárok a budapesti román nagykövetségen, a román kulturális intézetben, valamint a gyulai és a szegedi román főkonzulátusokon szavazhatnak arról, támogatják-e vagy sem Traian Basescu államfő leváltását.

A külföldi szavazóhelyiségek számáról politikai vita folyt az utóbbi napokban Romániában az államfő leváltását szorgalmazó Szociál-liberális Szövetség (USL) és a Basescut támogató ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) között. A legutóbbi elnökválasztáson ugyanis a külföldről beérkezett csaknem 150 ezer szavazat bizonyult a mérleg nyelvének, ezek túlnyomó többségét ugyanis Traian Basescura adták, és 2009-ben így előzte meg szociáldemokrata ellenjelöltjét, Mircea Geoanat.

A román külügyminisztérium csütörtöki bejelentése a szavazókörzetek számának megduplázásáról tulajdonképpen azt jelenti, hogy nagyjából ugyanannyi külföldi szavazókörzetet szerveznek, mint a legutóbbi elnökválasztásokon (2009-ben 294 külföldi körzet volt). A bukaresti külügyminisztérium azután tett le a külföldi körzetek számának megfelezéséről, miután bizonyossá vált, hogy a népszavazáson lesz érvényességi küszöb, és Basescu leváltásához nem elegendő a voksok egyszerű többsége, hanem a választók több mint felének (körülbelül 9 millió 150 ezer polgárnak) a részvétele esetén lesz csak érvényes a referendum.

A hatóságok a román tengerparton 21 szállodában és hét vendéglőben is szavazóhelyiségeket rendeznek be július 29-edikén, hogy az ott nyaraló választópolgároknak megkönnyítse a szavazást. A turisztikai minisztérium adatai szerint egy átlagos nyári vasárnapi napon 140 ezer román turista tartózkodik a román tengerparton.

A román parlament július 6-án függesztette fel tisztségéből Traian Basescu államfőt, akinek leváltásáról július 23-án rendeznek népszavazást.

A júniusi önkormányzati választásokon több mint kilencmillió szavazó járult az urnákhoz Romániában, de a győztes USL pártjai alig több mint ötmillió szavazatot kaptak. A kilencmilliós érvényességi küszöböt azért nehéz teljesíteni, mert Traian Basescu híveinek távolmaradása esetén az államfő leváltását kezdeményező USL-nek egyedül kellene kilencmillió szavazót mozgósítania.

Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!