Nagyvilág

2008.10.27. 14:02

Kylie-hatás Ausztráliában: több mellrák-ellenőrzés

<p>Kylie Minogue ausztrál énekesnő nyilvános küzdelme a mellrák ellen arra ösztönözte az ausztrál nőket, hogy jelentkezzenek mellrák vizsgálatra - mondta az ausztrál Országos Mell- és Petefészekrák Központ egy orvosa hétfőn.</p>

A jelenséget az ausztrál központban Kylie-hatásnak nevezték el. A mammográfiás szűrés azonban a negyven év alatti nőknél gyakorlatilag nem működik - tette hozzá az orvos egy mellrák elleni rendezvényen Sydney-ben.

A világhírű énekesnőnél 2005-ben, 36 éves korában állapítottak meg mellrákot. Ausztráliában évente tizenkétezer nőnél fedezik fel ezt a betegséget, de csak hat százalékuk negyven év alatti - magyarázza Helen Zorbas, a központ egyik orvosa. A negyven évnél fiatalabb nők esetében a mammográfiás vizsgálatnak nincs értelme, mivel mások a szöveteik, mint az idősebb nőknek.

A röntgensugárzásos módszert ezért csak a negyven feletti korosztálynak ajánlják - mondta az orvos. A fiatalabbaknak azt tanácsolta, ismerjék a testüket és figyeljék az esetleges változásokat, hogy időben felfedezzék a betegséget.

Ezek is érdekelhetik