Nagyvilág

2008.09.07. 13:16

Szlovák turistabusz tragédiája Horvátországban

<p>Legkevesebb 10 halottja és 30 sérültje van annak a balesetnek, amely vasárnap kora reggel történt Horvátországban, Gospic város közelében.</p>

17,56 Szlovákiai busz horvátországi balesete: már 15 halott
Vasárnap este 15-re emelkedett a horvátországi buszbaleset áldozatainak száma - jelentette a szlovák sajtó a horvát médiára hivatkozva. Idézik a helyszínelő tűzoltókat, akik - bár már sok balesetnél helyszíneltek - soha nem láttak ekkora szörnyűséget.

"Két négyzetméteren nyolc embernek a kéz, láb nélküli holttestére bukkantunk - nyilatkozta a Jutarnji List című napilapnak az egyik tűzoltó, aki társaival a busz teljesen összeroncsolódott részéből szabadította ki a holttesteket és a túlélőket. - Az emberek elvéreztek, így várták a halálukat, mert nem lehetett rajtuk segíteni."


12,50 Szlovák busz horvátországi balesete: az abroncs robbant szét?

Abroncs szétrobbanását hallották utasok közvetlenül a kassai rendszámú autóbusz vasárnap reggeli horvátországi balesete előtt. Radovan Kyselica, szlovák rendőrség horvátországi képviselője számolt be erről a pozsonyi TA3 hírtelevízió vasárnap déli híradójának. Hangsúlyozta, mindez csak az utasok észlelése, egyelőre nem hivatalos információ.

Az eddigi értesülések szerin szerint a busz 49, többségében idősebb utassal szombaton este indult Kassáról, és Vodice tengerparti üdülőhelyre tartott.

A baleset Gospic város közelében történt, a sérülteket a helyi kórházba szállították. A rendelkezésére álló információk alapján a szlovák rendőrség horvátországi képviselője megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a tragédiának 13 halálos áldozata és legkevesebb 30 sebesültje van. A busz egy híd betonszerkezetének ütközött.

A szlovák sajtó a horvát médiára hivatkozva arról is beszámolt, hogy a jármű vezetője életét vesztette, a másik sofőrnek pedig mindkét lábát amputálni kellett.


12,20 Már 13 halott a horvátországi buszbalesetben

Már 13 halálos áldozata van annak a buszbalesetnek, amelyik Horvátoszágban történt vasárnap reggel a tengermelléki autópályán. Legkevesebb harminc ember megsérült.

Órákkal a baleset után a mentők még mindig nem tudtak mindenkit kimenteni azok közül, akik a roncsok közé szorultak. Helikoptert is kirendeltek a sérültek gyors kórházba szállítására.

A szlovák rendszámú busz 50 utast szállított, nemzetiségüket azonban még nem tudni bizonyosan, és azt sem, hogy turisták voltak-e.

A busz balesete Zir közelében történt azon az autópályán, amely Zágrábot és Splitet köti össze. A rendőrség illetékese szerint ez a legtragikusabb baleset a régió történetében. A busz átszakította a szalagkorlátot, majd egy viadukt betonoszlopának ütközött.


Az autópályán egy turistabusz - egyelőre ismeretlen okból - a szalagkorlátnak, majd egy híd betonpillérének rohant. A horvát rendőrség szóvivője szerint a busznak szlovák rendszámtáblája volt, de az utasok nemzetiségéről egyelőre nem tudott felvilágosítást adni.

A sérülteket a gospici kórházba vitték, többen állítólag életveszélyes állapotban vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!