Nagyvilág

2008.09.24. 08:01

Összeütközött két bolygó

<p>Amerikai csillagászok kedden bejelentették, hogy a Földtől 300 fényévre két bolygó nemrég összeütközött.</p>

A csillagászok szerint ez az első bizonyíték arra, hogy az ilyen kozmikus katasztrófákat észlelhetik a tudósok.

A bejelentésben használt időhatározó, a nemrég persze viszonylagos, hiszen a csillag, amelynek két kísérője karambolozott, 300 fényévre van, vagyis legalább 300 éve történt az, amit most észleltek a tudósok.

Az amerikai tudósok azt közölték, hogy megmérték a csillag korát és egyéb jellegzetességeit, és az adatokból derült ki, hogy szokatlanul nagy mennyiségű por és kő kering körötte. Mivel az adott csillag rendszere idős, kizárták annak lehetőségét, hogy bolygók vannak születőben, maradt tehát a másik lehetőség, hogy bolygók pusztultak el.

"Mintha a Föld és a Vénusz csapódna egymásba" - mondta a kaliforniai egyetem egyik professzora, így érzékeltetve a kozmikus katasztrófa méretét. Benjamin Zuckerman úgy fogalmazott, hogy ilyet még soha nem észleltek a csillagászok ezelőtt.

A tudósok szerint, ha létezett élet valamelyik bolygón a kettő közül, az percek alatt eltűnt az ütközést követően. A Tennessee Állami Egyetem csillagásza, Gregory Henry azt mondta: a komputermodellezés alapján még a nagyon távoli jövőben, tehát évmilliók múlva is kicsi a valószínűsége annak, hogy a Naprendszerben hasonló katasztrófa történik. A régmúltban, évmilliárdokkal ezelőtt viszont biztosan történt ilyen.

Csillagászok szerint a Hold is egy bolygóütközés szüleménye.

>
· A nap képei A nap képei 2008. 09.23.
· Mit tenne egy aszteroida?
· Pusztító aszteroida közeleg  
· Fájdalmas mutatványok 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!