Nagyvilág

2008.09.17. 09:10

Miért van igényünk a szörnyekre?

<p>Nincs olyan hónap, hogy ne akadna egy újabb szenzációs lény, amelyet kivetett magából a tenger, vagy amit az erdő legmélyén találtak volna a lelkes kutatók. De miből táplálkozik az igény a "különleges felfedezésekre"</p>

Az elmúlt időszakban mindenfelé és mindenféle "szörnyek" jelentek meg. Az emberek pedig úgy tűnik, minden eddiginél erősebben hisznek - vagy legalábbis akarnak hinni - a létezésükben. De miért van ez? - teszik fel a kérdést a Livescience magazin szerkesztői.

És amit ennél is nehezebb megérteni: miért költenek sokan pénzt arra, hogy olyan felvételeket, tárgyakat és "állattetemeket" vásároljanak, aminek az eredete enyhén szólva is kétséges, és aminek gyakran egyetlen értelme, hogy az azokat szállítók zsebébe minél több pénz vándoroljon. A magyarázat egyáltalán nem misztikus, ahogyan azt Brian Cronk a Missouri Western State University pszichológia professzora el is mondta.

Hinni valamiben, ez a lényeg

"Sok ember egyszerűen csak hinni akar valamiben. Az emberi agy minden történést megpróbál feldolgozni, és ha nincs olyan magyarázat, ami azt indokolná, hajlamos bizarr és misztikus magyarázatokat gyártani hozzá" - mondja Brian Cronk. Rögtön itt egy kapcsolódó kérdés is.

Ha valaki vallásos, mit tud kezdeni a paranormálisnak tűnő eseményekkel? Nos azok, akik aktívan gyakorolják a vallásukat, kevésbé hisznek a természetfeletti eseményekben, míg azok, akik kevésbé aktívak a vallás terén, szabadabb gondolkodásúak és sokkal inkább elhiszik a Bigfootról és más különös teremtményekről szóló híreket, vagy kérnek segítséget különböző jósoktól vagy médiumoktól.

- Hírszerző -
· Megtalálták Bigfoot tetemét? 
· Mitikus lényt filmeztek le 
· Soha nem látott állat a parton 
· Filmre vette a földönkívülit
· Rejtélyes élő őskori lelet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!