Nagyvilág

2008.09.16. 07:02

Gyakori volt a szexuális zaklatás a nyugatnémet gyermekotthonokban

<p>A második világháborút követen gyermekotthonba került fiatalkorúakat gyakorta bántalmazták Nyugat-Németországban.</p>

Az NDR regionális közszolgálati tévéállomás keddi jelentése szerint, az egyházi árvaházakban sem volt ritka a gyerekek szexuális zaklatása. Taburomboló tanulmány látott napvilágot Németországban.

Az NDR regionális közszolgálati tévéállomás dokumentációs kutatásai arra a megállapításra jutottak, hogy a második világháború után árvaság vagy a szülk válása miatt nevelintézetbe került gyerekeket gyakorta brutálisan bántalmazták, sokukat meg is erőszakolták.

A hajdani tíz nyugat-német tartomány közül, a hannoveri központú alsó-szászországi evangélikus-lutheránus egyházi körzetet nagyító alá vev kutatók megállapításai szerint, "a prűd 50-es, 60-as években" az 1968-as európai mozgalmak kirobbanása eltt mindennapos volt a szövetségi köztársaságban a gyermekotthonokban elhelyezett fiatalok megalázása, verése, szexuális zaklatása.

Az NDR most nyilvánosságra hozott tanulmánya, csupán Alsó-Szászországban 50 ezerre teszi, az adott korban szönyeg alá söpört ifjúság ellenes erszakos cselekmények számát és a másik kilenc nyugatnémet régióban sem lehetett sokkal jobb a helyzet.

Az akkor megbecstelenített lányok és fiúk, ma már a nyugdíjas kor körül járnak, sokuk elször mesélt az észak-német tévéseknek sivár, egyházi intézményekben töltött nehéz gyermekkorukról.

A német egyház jótékonysági szervezetei (Caritas, Diakonie) napjainkban már nem tagadják a múltból visszaköszön szörnyű vádakat, ám csak sajnálatos, egyedi esetekként említik a gyermekotthonokban mindennapos törvénysértéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!