Nagyvilág

2008.09.14. 09:58

A mozdonyvezető hibája okozta a kaliforniai vasúti szerencsétlenséget

<p>Az egyik mozdonyvezető hibája okozta a pénteki kaliforniai vasúti szerencsétlenséget, amelynek során egy személyszállító vonat és egy teherfuvarozó szerelvény ütközött össze frontálisan Los Angeles közelében.</p>

A balesetben legkevesebb 24 ember vesztette életét, ám a mentőalakulatok szerint az áldozatok száma tovább nőhet.


A szerencsétlenséggel kapcsolatos szakértői vizsgálatok szerint a baleset azért történt, mert a személyszállító vonat vezetője figyelmen kívül hagyott egy megállásra felszólító vasúti jelzést.

"Mélyen sajnáljuk a történteket, és teljesen tanácstalanok vagyunk" - mondta a személyvonatot üzemeltető Metrolink társaság szóvivője. Denise Tyrell hozzátette: "el kell ismernünk, hogy a Metrolink mozdonyvezetője követte el a hibát, ami a szerencsétlenséghez vezetett."

A Los Angelestől észak-nyugatra, Chatsworth városánál történt balesetben egy 222 utast szállító vonat és egy teherfuvarozó szerelvény ütközött össze frontálisan. A szakértők szerint az ütközés előtt mindkét jármű nagyjából óránként hatvan kilométeres sebességgel haladt.


Az állam kormányzója, Arnold Schwarzenegger "Kalifornia modern történelmének egyik legsúlyosabb vonatszerencsétlenségeként" jellemezte a történteket, miközben a mentőalakulatok arra figyelmeztettek, hogy a szétroncsolódott szerelvények alatt valószínűleg még mindig vannak emberek.

A Los Angeles-i seriff ugyanakkor bejelentette, hogy a mentési munkálatok helyi idő szerint szombat este befejeződtek, és mostantól a romeltakarítás és a helyreállítás áll a munkálatok középpontjában.

A balesetben összesen 135-en sebesültek meg, közülük negyven embert válságos állapotban szállítottak kórházba. A pusztítás mértéke és sérültek magas száma próbára teszi a térség kórházainak és katasztrófavédelmi szervezeteinek ellátó képességét is - mondta Steve Ruda, Los Angeles-i tűzoltóparancsnok, hozzátéve, hogy a kritikus állapotban lévő sebesülteket ezért mentőhelikopterekkel a megye más traumaközpontjaiba szállították.

  • Kisiklott egy vonat Tolnán
  • Vonat, teherautó és személyautó ütközött Vonatbaleset Debrecenben 2008.07.28. Video
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!