Nagyvilág

2008.07.05. 20:08

Több millió gyereket immunizálnak Nigériában

<p>Gyermekbénulás ellen kap védelmet több millió gyerek Nigériában.</p>

Az akciót szombaton kezdték, és az öt év alatti gyerekek kapják meg a szájon át bevehető, védettséget jelentő cseppeket. A programmal a vírusos betegség teljes megszüntetését szeretnék elérni.

Az egész országból összegyűlt egészségügyi dolgozók az északi Kano államban kezdték meg szájon át bevehető cseppek beadását szombaton. A tervek szerint négy nap alatt 4,6 millió gyerek szerezhet így védelmet - mondta a nemzeti immunizációs program (NPI) területi vezetője az AFP francia hírügynökségnek.

A kampányban 26 ezer egészségügyi dolgozó vesz részt. Ők négy napig házról házra fognak járni, hogy a cseppeket beadják az öt éven aluli gyerekeknek.

Nigéria Kano államában 2003-ban több mint egy évre függesztették fel az immunizációs programot. Akkor orvosok és szélsőséges muzulmán vallási vezetők azt állították, hogy a védettséget nyújtó anyagban meddőséget okozó szer van, amit az Egyesült Államok rendelt el, hogy így csökkentse Afrika népességét. Később nigériai és külföldi vizsgálatok kimutatták, hogy a védőszer biztonságos, de időközben több országba átterjedt a Nigériában kitört gyermekbénulás-járvány.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai szerint kizárólag Nigériában, Indiában, Pakisztánban és Afganisztánban van jelen a betegség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!