Nagyvilág

2008.06.09. 10:52

Kirúgott apácák láncolták le magukat a Vatikánban

<p>Két, a zárdájukból eltanácsolt apáca láncolta le magát a vatikáni Szent Péter téren vasárnap, amiért eltávolították őket zárdájukból - jelentette az AFP helyi sajtóértesülésekre hivatkozva. Az idős nővérek így akarták felhívni a pápa figyelmét helyzetükre.<BR /></p>

A Karmelita-rendhez tartozó apácák amiatt tiltakoztak, hogy nem engedik őket vissza zárdájukba, amelyet állítólag egészségi okok miatt hagytak el még 2005-ben. "50-60 éves, zárdában töltött, és az Egyháznak adott szolgálat után úgy hajítottak ki minket az utcára, mint két zacskó szemetet" - mondta a 73 éves Albina Locantore nővér, aki a 79 éves Teresa Izzi nővérrel együtt láncolta le magát a vatikáni Szent Péter téren. Így kívánták ugyanis felhívni XVI. Benedek pápa figyelmét a helyzetükre.

A Vatikán nem kommentálta az incidenst.

Az olasz sajtóértesülések szerint azonban valószínűleg nem egészségi okok vezettek az apácák kizárásához: állítólag 2007-ben az egyház vizsgálatot indított ellenük, miután a vádak szerint egy férfi a nővérek segítségével pénzt lopott a zárdájukból. "Ez mind hazugság" - idézte az idős apácákat az ANSA olasz hírügynökség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!