Nagyvilág

2008.06.03. 19:11

Hillary Clinton nem adja fel

<p>Határozottan tagadta kedden Hillary Clinton kampányirodája, hogy a szenátorasszony kedd este feladná a versenyt és elismerné riválisát, Barack Obamát mint a demokraták elnökjelöltjét.</p>

Clinton kedd este New Yorkban fog beszédet tartani, és korábban arról számolt be az amerikai média, hogy ezen elismeri ellenfele győzelmét. Az Egyesült Államokban kedden tartják az utolsó két előválasztást, Montana és Dél-Dakota államokban.

Hillary Clinton arról a 18 millió szavazatról fog beszélni, amit eddig kapott, valamint a számára fontos kérdésekről - mondta Terry McAuliffe, a szenátorasszony kampányfőnöke. Korábban azt mondta a kampányfőnök, hogy ha Obama megszerzi a jelöltséghez szükséges 2118 küldöttet, az egykori first lady gratulálni fog riválisának, és elismeri őt elnökjelöltnek. Most azonban azt nyilatkozta, hogy egyik versenyző sem szerzett elég szavazatot, és Clinton nem adja fel a versenyt.

A CNN amerikai hírtelevízió számításai szerint Obama 2083, Clinton 1917 szavazatra számíthat. A BBC brit közszolgálati média adatai szerint Obama jelenleg 2076, Clinton pedig 1917 küldöttet nyert meg. Montana és Dél-Dakota államokban 31 küldött voksát döntik el a szavazók. Mintegy 200 úgynevezett "szuperdelegált" még nem döntötte el, kire adja majd le voksát. A republikánus pártot John McCain fogja képviselni az amerikai elnökválasztáson novemberben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!