Nagyvilág

2008.05.23. 18:50

Visszavonul a dalai láma, ha kiújul az erőszak Tibetben

<p>Kiújulhat az erőszak Tibetben, ha megszakadnak a tárgyalások a pekingi kormánnyal - figyelmeztetett a dalai láma pénteken.</p>

A vallási vezető az AFP-nek Londonban adott interjút , amelyben elmondta, hogy megbizottjai legközelebb június 11-én ülnek tárgyalóasztalhoz a kínai vezetés képviselőivel. A száműzetésben élő dalai láma szerint egyelőre nem tisztázott, hogy a kínai kormány az augusztusi olimpiai játékok idején, illetve annak befejezése után folytatni akarja-e a párbeszédet.

"A múltbéli tapasztalatok alapján tüntetések várhatók. Komoly megmozdulások, amelyek erőszakba torkollhatnak" - mondta arra a kérdésre válaszolva, hogy tart-e a további erőszaktól a márciusi halálos kimenetelű összecsapások után. "Nagyon szomorú és mérhetetlenül fájdalmas ez" - tette hozzá.

A vallási vezető figyelmeztetett, hogy a szórványos megmozdulások nem maradnak abba, amíg a kínai kormány nem fogadja el valóságosnak a tibeti sérelmeket. Emlékeztetett arra, hogy idén március előtt már az 50-es és a 80-as években is volt példa a feszültség fellángolására. "A generációk változhatnak, de a sértettség ugyanaz - nagyapáról apára és apáról gyermekre öröklődik" - mondta, majd hozzátette: "Most az unokák állnak itt, és ha a kínai kormány nem kínál valódi megoldást, akkor a probléma továbbra is megmarad."

Mint mondta, a legfőbb kérdés jelenleg az, hogy Peking hajlandó-e folytatni a tárgyalásokat az olimpia után is. Szerinte Hu Csin-tao kínai elnök komolyan veszi a megbeszéléseket, és a nemzetközi nyomás hatására úgy látja, folytatni kell ezeket.

A 72 éves dalai láma kijelentette: ha a tibeti demonstrációk eldurvulnak, akkor lemond. "Ha elszabadul az erőszak, akkor nincs más választás, mint a lemondás. Akkor teljesen visszavonulok" - mondta az interjúban a vallási vezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!