Nagyvilág

2008.04.16. 10:33

Orvosi kísérletekhez használták az ausztrál bennszülött gyerekeket

<p>Lepraellenes gyógymódok kutatásánál kísérletek alanyainak használták a bennszülött gyerekeket ausztrál orvosok - állítja egy a kontinens bennszülötteinek jogaiért küzdő szervezet egyik tagja.</p>

Az úgynevezett "ellopott generációhoz" tartozó Kathleeen Mills egy darwini szenátusi meghallgatáson azt mondta, hogy a szüleiktől elvett és fehérek által felnevelt bennszülött gyerekeket "olyasmire használták, amiről eddig senki nem tudott Ausztráliában."

"A nagybátyám orvosi küldöncként dolgozott és ő mesélt nekem a kísérleti gyógyszerről, amely nagyon beteggé tette, majdnem megölte a közülünk valókat" - mondta később a jogvédő újságíróknak. Ausztrál politikusok azt mondják, hogy még sohasem hallották ezeket a vádakat. A Zöld párt vezetője szerint "le kell porolni" a régi orvosi iratokat, hogy kiderítsék, igazak-e.

Az ausztrál kormány asszimilációs törekvéseinek részeként a 19-ik századtól az 1960-as évekig rengeteg bennszülött gyereket vettek el szüleiktől, akiket aztán fehér családokban neveltek fel. A bennszülöttek ezért évek óta kampányolnak kártérítésért. Az éve lején az ausztrál miniszterelnök hivatalosan is bocsánatot kért azért, amit a korábbi kormányok elkövettek ellenük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!