Nagyvilág

2008.04.11. 19:45

Őrizetbe vette a szomáliai kalózokat a francia hadsereg

<p>A francia hadsereg pénteken őrizetbe vett hat szomáliai kalózt, miután azok tárgyalás után önként szabadon engedték az egy hete foglyul ejtett túszaikat - közölte a francia vezérkari főnök.</p>

Közben Szomália egyik régiójának kormányzója bejelentette: három kalóz meghalt, és nyolc megsebesült, amikor rajtuk ütöttek a francia katonák. A francia elnök tagadta a haláleseteket.

Jean-Louis Georgelin francia vezérkari főnök elmondása alapján a túszejtő kalózok felét sikerült elfogniuk a harminc fogoly szabadon engedése után egy órával. A francia hadsereg követni tudta a kalózokat, így helikopterrel támadva sikerült elfogniuk őket már a szárazföldön - közölte Georgelin tábornok egy sajtókonferencián. A kalózokat a francia haditengerészet egyik hajójára vitték.

Közben a Szomália közepén található Mudung régió kormányzója az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: a francia helikopteres támadásban három kalóz meghalt, nyolc további emberrabló pedig megsebesült. A kormányzó információi szerint nyolc kalóz esett francia fogságba.

Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök irodája ugyanakkor egyértelműen tagadta, hogy a hadsereg akciójában kalózok haltak volna meg.

A francia vezérkari főnök arra a kérdésre, hogy fizettek-e váltságdíjat a kalózoknak azt válaszolta: nem használtak fel közpénzt a túszok szabadon engedéséért. A tábornok elmondta, hogy a hajó tulajdonosa tárgyalt a kalózokkal, és annak részleteiről csak ő tud nyilatkozni.

A 850 tonnás, háromárbocos hajó a Seychelles-szigetektől a Földközi-tenger felé tartott, amikor megtámadták. A "Le Ponant" vitorlással egy hete, pénteken szakadt meg a rádióösszeköttetés. Az Indiai-óceánról érkező hajó 30 fős személyzettel, de utasok nélkül tartott a Földközi tengerre, amikor az Ádeni-öbölben, Szomália és Jemen közt nyoma veszett.

Bernard Kouchner francia külügyminiszter pénteken felszólította a nemzetközi közösséget, hogy lépjen fel a kalózokkal szemben. A politikus azt javasolta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa állítson fel ellenőrző rendszert Szomália partjainál, ahol tavaly legalább 230 hajót támadtak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!