Nagyvilág

2008.04.05. 14:04

52 lányt menekítettek ki a poligamista szekta karmai közül

<p>Felszámoltak egy poligamista szektát és 52 lányt szabadítottak ki az amerikai hatóságok Texas államban - adta hírül az AFP francia hírügynökség szombaton.</p>

A lányok közül a legfiatalabb hat hónapos, a legidősebb 17 éves volt.

A lányok a San Antonió városától 200 kilométerre északnyugatra fekvő Eldorado város melletti Yearn For Zion (Vágyakozás Cion után) nevű ranchon éltek, amelyet 2003-as alapítása óta figyelt a rendőrség. A farmot Warren Jeffs a mormon egyházból kivált, poligámiát hirdető szekta vezetője irányította. A férfi jelenleg börtönben ül.

A magát az "egyház" prófétájának nevező Warren Jeffs-t 2006-ban Las Vegas közelében tartóztatták le. Életfogytiglani börtönbüntetést kapott nemi erőszakban való bűnrészesség miatt.

Perében egy lány könnyeivel küszködve mesélte el, hogy 2001-ben 14 éves korában kénytelen volt egy nevadai motelben házasságot kötni egy férfival. Azt mondta, hiába tiltakozott Jeffs összeadta "férjével". Az első szexuális együttlét után kérte, hogy válasszák el őt férfitől, de a szektavezető hajthatatlan volt. Arra utasította őt, hogy "sokasodjon és töltse meg a földet a szektához tartozó gyerekekkel".

A mormonegyház, más néven Napok Szentjei Jézus Krisztus Egyháza több mint egy évszázaddal ezelőtt elutasította a poligámiát. Cserébe tevékenységi területüket, Utah államot felvették az Egyesült Államok közé. A mormonok megszüntettek minden kapcsolatot a fundamentalista szektával, amely ma is a többnejűséget hirdeti. A Utolsó Napok Szentjei Jézus Krisztus Fundamentalista Egyházának központja a Utah-i Hildale illetve az arizonai Colorado város, de követői élnek Nevadában, Texasban, Dél-Dakotában és Brit-Kolumbiában is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!