Nagyvilág

2008.03.14. 07:38

Tárgyalások kezdődnek a magyar vízummentességről Washingtonban

<p>Magyar szakértői delegáció kezd tárgyalásokat Washingtonban pénteken Magyarország vízummentességről. A Külügyminisztérium valamint az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szakértőiből áll a küldöttség, és Somogyi Ferenc washingtoni magyar nagykövet vezeti.</p>

A vízumentességi szerződés alapjául szolgáló egyetértési nyilatkozatról egyeztetnek. Ha zökkenőmentesek lesznek a pénteki tárgyalások, a szerződést hétfőn várhatóan aláírhatják.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete a Magyar Televízió Este című műsorában csütörtökön azt mondta: reméli, hogy a magyar vízumkényszer 2009 januárjáig, vagyis még a Bush-kormányzat idején megszűnik. April H. Foley hozzátette ugyanakkor, hogy a beutazás a vízumkényszer eltörlése után sem lesz egyszerű, mivel a könnyítés csak az üzleti és a turistautakat érintené. Ha valaki be akar vándorolni az Egyesült Államokba, vagy ott akar tanulni, akkor továbbra is vízumot kell szereznie.

A Magyarországra vonatkozó kötelezettségekkel kapcsolatban a nagykövet elmondta, hogy a visszautasított vízumkérelmek arányának 10 százalék alatt kell lennie, és további megállapodások szükségesek még, például az elveszett útlevelekkel kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!