Nagyvilág

2008.03.09. 13:25

Szerbia májusban választ - A vajdasági magyar pártok koalícióban indulnak

<p>Borisz Tadics szerb államfő elfogadta Vojiszlav Kostunica miniszterelnök indítványát az előrehozott parlamenti választásokra.</p>

A szerbiai pártok szerint a politikai válságból a választás a kiút. A vajdasági magyar pártok ugyancsak kedvezően értékelik a kormányfő lépését, és ezen az előrehozott voksoláson is koalícióban indulnak.

Májusban Szerbiában választásokat tartanak, miután szombaton délután Kostunica kormányfő bejelentette a koalíciós korány végét és előrehozott választásokat kezdeményezett. Tadics államfő meg sem várva a kormány hivatalos javaslatát és indoklását, bejelentette, hogy kiírja a választásokat, mégpedig a Kostunica által javasolt napra, május 11-ére. A korai időpont egyébként az elemzők szerint a távozó kormányfőnek kedvezhet, aki így meglovagolhatja a Koszovó függetlenedése által gerjesztett nacionalizmust.

A miniszterelnök váratlannak minősített lépéséről a szerbiai pártok egymás után nyilatkoztak és kisebb-nagyobb fenntartásokkal, de megértően fogadták azt. A demokratikus, Európa-párti tömbhöz tartozó Demokrata Párt, G17 Plusz, a Liberális Demokrata Párt, a kisebbségi pártok, köztük a Magyar Koalíció lelkesebben nyilatkoznak a választásokról, mint a Szerb Radikális Párt és a Szerbiai Szocialista Párt, amelyek szerint a Koszovótól megterhelt politikai helyzetet nem kellett volna még a kormányválsággal is tetézni. De ők is nagy reményekkel - és nem kis esélyekkel - készülnek a májusi megmérettetésre.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke úgy nyilatkozott, hogy a három vajdasági magyar párt a május 11-ei választásokon is koalícióban indul mind a szerbiai parlamenti, mind a vajdasági és a helyhatósági választásokon. Ugyanakkor felvetette annak lehetőségét is, hogy az egész szerbiai demokratikus tábor együtt induljon a radikálisok ellen, mint annak idején, Milosevics megbuktatásakor. A Vajdasági Magyar Demokrata Párt szintén jó esélyeket lát a magyarok számára a májusi választásokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!