Nagyvilág

2008.03.13. 08:35

India megállította a tibeti menetet

<p>Az indiai hatóságok csütörtökön letartóztatták a Tibet kínai elnyomása ellen tiltakozó menet száz tagját - közölte a rendőrség.</p>

A tibeti aktivisták hétfőn indultak útnak India északi részéről, de menetüket az indiai hatóságok még aznap betiltották.

A száz aktivistát szerda hajnali indulásuk után egy órával tartóztatta le a rendőrség, nagyjából 15 kilométerre Kangra régió határától, aminek átlépését az indiai hatóságok megtiltották. A határozatot azért adták ki, mert a felvonulás sérti az indiai kormány és a Dalai Láma közti megállapodást, miszerint nem szerveznek Kína-ellenes megmozdulásokat India területén.

A hétfőn indult menet tagjai az eredeti terv szerint Tibetbe akartak eljutni hat hónap alatt, hogy így tiltakozzanak a terület kínai elnyomása ellen. Az aktivisták, akik között külföldiek és négy nő is volt őrizetbe vételükig nagyjából 56 kilométert tettek meg.

A menetet szervező csoportok közölték, hogy nem hagyják annyiban a dolgot, és módot találnak arra, hogy folytathassák tiltakozó menetüket.

  • Szerzetesek tüntettek Tibetben
  • Folytatódik a tibeti menet a tiltás ellenére
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!