Nagyvilág

2008.03.12. 16:42

Concorde-tragédia: bíróság elé vinnék a légitársaságot

<p>A francia ügyészség szerdán közölte, hogy nem kizárt: bíróság elé vinnék az amerikai Continental légitársaságot és négy embert gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával a Concorde 2000-ben történt tragédiája miatt.</p>

2000. július 25-én az Air France Concorde típusú gépe a Charles De Gaulle reptérről való felszállás közben kigyulladt, majd egy kisváros szállodájára zuhant: 113-an - köztük négy munkás a földön - haltak meg a katasztrófában.

2004. decemberében egy francia vizsgálóbizottság megállapította, hogy a balesetet egy fémdarab okozta, amely a Continental légitársaság, a Concorde előtt néhány perccel felszállt egyik gépéről esett le. A fémdarabra futott rá a Concorde, amelynek felrobbant az egyik kereke. A vizsgálat szerint a szétroncsolódott kerék kis darabja átlyukasztotta az egyik üzemanyagtartályt és hajtóművet, amely azonnal kigyulladt.

Az ügyészség a Continental légitársaság mellett négy embert is bíróság elé akar vinni: köztük egy szerelőt, aki az amerikai gépre szerelte fel a fémlemezt, valamint egy ügyeletes karbantartás-vezetőt is.

Az ügyészség előterjesztését egy francia bíróság vizsgálja és néhány héten belül eldőlhet, hogy tényleg lesz-e Concorde-per.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!