Nagyvilág

2008.03.16. 12:08

80 halottja van a tibeti zavargásoknak az emigráns kormány szerint

<p>Tibet - Legkevesebb nyolcvan halottja van a tibeti zavargásoknak - közölte vasárnap reggel az Indiában működő, tibeti emigráns kormány szemtanúkra hivatkozva.&#160;<A href="http://www.videonezo.hu/members.darios/flv-tibet-zavargas-harc-halott-fire-tuz-rombolas.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

11:25: "Kulturális népirtásról" beszélt a dalai láma a tibeti zavargások kapcsán

"A terror uralmának" és "kulturális népirtásnak" nevezte a dalai láma azt, amit a kínai hatóságok Tibetben folytatnak. Tibet vallási-szellemi vezetője vasárnap mondta ezt az indiai Dharmsalában, az emigrációba kényszerített tibeti kormány székhelyén.

A dalai láma az utóbbi napok eseményeit kommentálta, amikor is Lhászában véres zavargások voltak a kínai uralom elleni sikertelen felkelés 49.-dik évfordulóján, pénteken. Az összecsapásokban hivatalos kínai közlés szerint 10, az emigráns tibeti kormány szerint legkevesebb 80 ember vesztette életét.

Lhászában vasárnap kínai katonák és rohamrendőrök fésülik át az egész várost, a pénteki rendbontók után kutatva. Egyes hírek szerint szórványos lövések is hallhatók voltak a nap folyamán.

A dalai láma azt mondta, hogy a kínaiak gyakran "másodrendű állampolgárként kezelik a tibetieket a szülőföldjükön és az erőszak terrorjával tudnak csak nyugalmat teremteni". Felkérte a nemzetközi közösséget, hogy próbáljon meg "valamilyen vizsgálatot lefolytatni" az utóbbi napok eseményeinek tisztázására.

Sokak várakozásával ellentétben ugyanakkor a dalai láma nem szólított fel a pekingi olimpia bojkottjára. "A kínai népnek szüksége van arra, hogy büszke lehessen a Játékok megrendezésére", mondta a dalai láma.

09:57: A kínai, hivatalos adatok szerint tíz halálos áldozata van a lhászai zavargásoknak. Civil szervezetek szombati összesítése szerint viszont már 100-an haltak meg Tibetben.

Szemtanúkra hivatkozva az AFP hírügynökség azt közölte, hogy Lhászában nyugalom van, a kínai hadsereg katonái szinte hermetikusan lezárták a várost.

Tibeti források most is cáfolták, hogy rendkívüli állapotot vezettek volna be. Lhászában a helyiek alig merészkednek ki az utcára, a turistáknak pedig a hatóságok azt tanácsolták, hogy minél előbb menjenek haza. Szombaton egyébként meghatározatlan időre beutazási tilalmat rendeltek el a kínai hatóságok a turisták számára Tibetben.

A zavargások pénteken kezdődtek a kínai uralom elleni 1959-es bukott felkelésre, a Dalai Láma Indiába menekülésére emlékezve tüntettek tibeti szerzetesek a tibeti fővárosban, majd többen csatlakoztak hozzájuk.

Kapcsolódó cikkek:

Lángol a tibeti főváros - erőszakba torkollott a szerzetesek tüntetése
Üzleteket gyújtottak fel a tibeti fővárosban - adta hírül a BBC, brit közszolgálati médium pénteken. A tibeti fővárosban napok óta tüntetnek a szerzetesek a kínai megszállás ellen.

Szerzetesek tüntettek Tibetben
A kínai hatóságok feloszlattak egy tüntetést a tibeti fővárosban, ahol szerzetesek a város központjában akartak megemlékezni 49 évvel ezelőtti felkelésük leverésére

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!